Læsetid: 2 min.

Minister ind i sag om diskogæster

Justitsminister Lene Espersen skal forklare retsudvalget, om et diskotek i Helsingør handler ulovligt, når det afviser alle borgere i Nivå og Kokkedal som gæster
21. juli 2005

Formanden for Folketingets retsudvalg, Peter Skaarup (DF), vil have justitsminister Lene Espersen (K) til at redegøre for, om det er lovligt, at et diskotek i Helsingør afviser samtlige borgere m/k fra de nordsjællandske byer Nivå og Kokkedal ved indgangen, fordi personalet vil undgå ballade fra en gruppe unge, overvejende med indvandrerbaggrund. Samtidig overvejer Det Danske Center for Menneskerettigheder at tage sagen op af egen drift og undersøge, om der er tale om diskrimination.

"Jeg kan godt forstå, at nogle selvfølgelig ikke vil have deres diskoteker ødelagt af folk, der laver ballade, hærværk og gramser på pigerne. Det er med til at skræmme deres kunder væk. Men jeg synes, at det virker som en usaglig forskelsbehandling, at man tager et helt postnummer og siger, at de ikke kan komme ind. Hvad med de pæne og ordentlige mennesker fra Kokkedal eller Nivå, der gerne vil ud og have sig en øl eller en drink en lørdag aften, og som ikke kan komme ind, hvor de gerne vil. Det, synes jeg, ikke er rimeligt," siger Peter Skaarup.

Med den usædvanligt hårde linje ønsker diskotek Club Retro, der åbnede i 2004, og som er kåret som årets danske diskotek, at beskytte de andre gæster og at undgå slagsmål. Bestyrer af Club Retro, Nikolaj Elbrønd, ønsker ikke at udtale sig om den omstridte praksis eller om de problemer og den personkreds, der har fået diskoteket til at forbyde samtlige borgere fra de to byer adgang til diskoteket.

Men hos konkurrenten Buddy Holly, få gader fra Club Retro, kan bestyrer Mihel Bibulovic godt forstå beslutningen.

Spørgsmål om alder

"Jeg kan udmærket forstå Club Retro. Vi kører også en stram linje, og selv om vi både lukker folk fra Nivå og Kokkedal ind, så er der nogle, som vi simpelthen ikke vil have herinde. Det er bedre at holde problemerne udenfor," siger han.

De pågældende grupperinger, som volder problemer, optræder ifølge Ritzaus oplysninger voldeligt og gramser på pigerne, der føler sig utrygge.

Mihel Bibulovic oplever, at de ca. 100 unge fra Nivå og Kokkedal, der skaber problemer, fortrinsvist er en gruppe unge af anden etnisk herkomst. Dog er der også etniske danskere iblandt.

"Det her er ikke et spørgsmål om religion, eller hvor man kommer fra. Jeg er selv fra Serbien. Det drejer sig om almindelig ordentlig opførsel," understreger han.

Hos Buddy Holly er aldersgrænsen i weekenderne 21 år, hvorimod den hos Club Retro fredag og lørdag er henholdsvis 16 og 18 år. Mihel Bibulovic mener, at den lavere adgangsalder er årsag til, at Club Retro har flere problemer.

Det Danske Center for Menneskerettigheder har mistanke om, at Club Retro gør sig skyldig i en etnisk forskelsbehandling, og centrets klagekomité for etnisk ligebehandling overvejer at undersøge sagen .

"Der er ikke tale om en direkte diskrimination, fordi diskoteket ikke afviser folk på grund af deres etniske oprindelse, men derimod på grund af postnummeret. Men det kan give anledning til indirekte diskrimination, hvor den praksis, man har, særligt rammer folk med en anden oprindelse end dansk," siger leder Birgitte Kofoed Olsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her