Læsetid: 3 min.

Ministeren og skilsmisser

3. januar 2006

Lars Barfoed fortæller i kronikken den 29. december om regeringens hjælpende hånd til skilsmisseramte børnefamilier. Det lyder sympatisk. For der er forældre, som ikke evner at anerkende børnenes kærlighed til begge deres forældre. Eller som ikke kan mobilisere vilje til samarbejde og fælles løsninger til børnenes bedste. Efter gennemlæsning er det dog dybt forstemmende ikke at være stødt på et eneste nyt forslag fra regeringen til, hvordan vi i fremtiden gør det bedre for børn i den skilte familie.

Gavner det børn, at det offentlige årligt træffer mange tusind afgørelser i sager om forældremyndighed og samvær - på vegne af og ofte hen over hovedet på familien? I Norge er der mødepligt til konfliktmægling for forældre (med børn under 16 år), der ønsker separation, og for forældre der ønsker at starte en forældremyndighedssag.

Deleordninger

Skal børnenes holdninger inddrages, anses det også for langt mere skånsomt at høre dem allerede der. Hvordan forholder regeringen sig til en sådan obligatorisk "hjælp til selvhjælp" i lyset af alle de sager, som kan trække ud i årevis og tærer på børn, forældre og samfundets ressourcer? Gavner det børn, at statsamtet ikke kan fastsætte ordninger, hvor de bor lige meget hos begge deres forældre?

Flere undersøgelser viser jo, at skilsmissebørn i tilnærmelsesvise deleordninger trives bedre end skilsmissebørn i andre ordninger. Gavner det børn, at statsamterne fastslår, at det er samværsforælderen, der henter og bringer til og fra samvær? Mon ikke de fleste børn gerne vil opleve, at både mor og far viser interesse i at hente og bringe? Og gavner det børn, at statsamtet stort set aldrig giver erstatningssamvær for aflyst samvær grundet sygedage og ferier langt ud over normen hos bopælsforælderen?

Gavner det børn, at den ene af deres forældre efter et samlivsbrud ikke automatisk og på lige fod med den anden forælder, får informationer om børnene fra det offentlige - f.eks. breve vedr. læge, tandlæge og skole? Gavner det børn, at dets ene forælder uden videre kan flytte med børnene, langt væk fra børnenes hidtidige institution, legekammerater og samværsforælderens bopæl?

Gavner det børn, at de ved en forælders død også risikerer at miste resten af denne forælders familie, såfremt den anden forælder ikke måtte ønske at vedligeholde kontakten? Gavner det børn, at deres skilte forældre ikke har en gennemskuelig ensartet pligt til og ansvar for at forsørge børnene?

Himmelråbende

Har regeringen forslag til, hvordan der i højere grad tages hensyn til begge forældres faktiske bidrag til børnenes forsørgelse (til f.eks. institutionsplads og andre udgifter hos både mor og far) og til eventuelle fordele ved at have børnenes adresse (f.eks. boligsikring og børnepenge)? Gavner det de børn, som bliver hørt i forbindelse med sager om forældremyndighed og samvær? Og gavner det de børn, som ikke bliver hørt?

Hvordan forholder regeringen sig til de himmelråbende mangler, der er med hensyn til overordnede rammebetingelser, retningslinjer, etik og krav til uddannelse, når det gælder høring af børn? Gavner det børn, at der ikke er juridiske krav til eller praksis for en begrundelse i afgørelsen af en forældremyndighedssag?

Udlandets erfaringer

Hvordan forholder regeringen sig til, at det er så uigennemskueligt, hvad der bliver lagt vægt på i disse sager? Gavner det i øvrigt overhovedet børn, at forældremyndigheden over dem kan fratages den ene af deres forældre, uanset at denne er en fremragende forælder?

Er det ikke på tide, at vi ser på, hvad børn risikerer at miste derved, og at vi ser på udlandets erfaringer med muligheden for domsafgørelse om fortsat fælles forældremyndighed for velfungerende forældre?

Lars Barfoed nævner i sit indlæg et fortsat tilbud om parterapi, mægling og børnesagkyndig rådgivning, men giver ellers desværre ikke indblik i regeringens holdninger eller løsningsforslag til bare en af ovennævnte problematikker.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu