Læsetid: 2 min.

Ministerium politiserer svar til Folketinget

Skatteministeriet fremlægger udelukkende positive effekter ved en reduktion af top- og selskabsskat. Politisering af embedsstanden, vurderer eksperter
7. oktober 2005

Der er nærmest ingen grænser for alt det gode, der kommer ud af at sænke top- og selskabsskat med henholdsvis 1,25 procent og én procent.

I hvert fald hvis man skal tro Skatteministeriet.

Her har man - på foranledning af den konservative skatteordfører Charlotte Dyremose - beregnet effekterne af en sådan nedsættelse.

Folk vil arbejde mere, blive mere flittige og begrænse det sorte arbejde, og en lavere topskat vil tilskynde flere til at tage en lang uddannelse. Det er blot nogle af den lange række af positive effekter, Skatteministeriet opremser. Og den opremsning er ifølge professor på Statskundskab ved Københavns Universitet Tim Knudsen ikke fagligt tilfredsstillende.

"Det kan ses som en politisering af centraladministrationen, og det kan på sigt have uheldige konsekvenser. Man risikerer, at befolkningen mister tilliden til embedsmændene, og det vil være alvorligt for demokratiet," siger han.

Tim Knudsen har gennem flere år forsket i det danske demokrati, og han peger på, at andelen af spørgsmål til ministre er vokset betydeligt. Det kan føre til svar, der er dårligt fagligt funderet.

"Når en skatteminister svarer en fra regeringspartiet, kan man frygte, at embedsmænd farver svaret positivt, mens det omvendte gør sig gældende for svar til den yderste del af oppositionen, hvor svaret vil være mere kritisk," siger han.

Propaganda

Medlem af den Folketingskommission, der i 2003 blev bedt om at kulegrave reglerne for embedsmænd, Esben Ørberg, er mildt sagt ikke imponeret over skatteministeriets svar - men heller ikke overrasket.

"Vi ser ofte, at politikere, der politisk er beslægtede med ministrene, stiller spørgsmål, hvis svar tilsyneladende alene er tænkt som en del af politisk propaganda og til at skabe opmærksomhed om et politisk projekt. Man kan få den tanke, at såvel spørgsmålet som svar er aftalte på forhånd," siger Esben Ørberg.

Han understreger, at det er svært at gisne om, hvor meget af svaret, der er formuleret af skatteministeren selv.

"Der er ingen tvivl om, at skatteministeren bruger enhver lejlighed til at formidle sin politik. Således også her, hvor han egentlig burde svare sagligt og på baggrund af faglighed," siger Esben Ørberg.

Direktør for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Lars Andersen betegner svaret som: "en hyldest til skattelettelser for de rigeste i samfundet."

"Skatteministeriets svar fremlægger en lang liste af positive effekter af skattenedsættelser, der udelukkende kommer de mest velstillede til gode. De negative er skjult bag en beregningsteknisk forudsætning," siger han.

Det, Lars Andersen henviser til, er formuleringen: "Beregningsteknisk er det forudsat, at nedsættelsen er finansieret via et lavere offentligt forbrug."

"Svaret løfter ikke sløret for, hvad en nedsættelse vil betyde for uligheden i samfundet. Det løfter heller ikke sløret for, hvilke nedskærin-ger en finansiering gennem et lavere offentligt forbrug vil medføre," siger Lars Andersen.

SF's finansordfører, Ole Sohn, er bekymret over, at ministeren bruger embedsstanden politisk.

"Embedsværket skal bruges til at svare sagligt på spørgsmål fra folketinget. Der skal ikke lægges politiske forudsætninger ind i svaret," siger Ole Sohn.

Han opfordrer ministrene til at "holde orden i eget hus" og sørge for, at embedsstanden ikke lader sig misbruge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her