Læsetid: 2 min.

Ministerliste og mord i Irak

Ibrahim Jaafari siger han har listen klar for Iraks nye regering. Samme dag blev et kvindeligt parlamentsmedlem myrdet foran sit hjem
28. april 2005

Ibrahim Jaafari, der er udset til at blive Iraks næste premierminister, oplyste onsdag, at han har sammensat en ny regering knap tre måneder efter valget.

Ministerlisten "vil blive forelagt præsidentrådet, som derefter vil forelægge den for parlamentet" til godkendelse, sagde Jaafari til irakisk tv.

Han fortalte ikke, hvem der står opført på ministerlisten udover, at den omfatter "mindst syv kvinder", og at forsvarsministerposten går til en sunnimuslim.

Den kurdiske koalition og den overvejende shiamuslimske Forenede Irakiske Alliance har været opsat på at få inkluderet sunnimuslimer i den nye regering for at sikre den bred folkelig opbakning. De fleste sunnimuslimer valgte at boykotte valget i januar. Sunnierne havde en dominerede stilling under Saddam Husseins tidligere regime, og det er sunnier, der anfører det blodige oprør, der har været i gang siden den internationale invasion i foråret 2003.

Politiker myrdet

Ministerlisten kommer tre måneder efter valget. Den politiske usikkerhed i de mellemliggende måneder har afspejlet sig i en ny bølge af vold.

Det ramte senest et kvindeligt medlem af det irakiske parlament, som onsdag blev myrdet i Bagdad.

Ifølge irakisk politi blev Lame'a Abed Khadawi, der er medlem af fungerende premierminister Iyad Allawis parti, skudt ned foran sit hus i det østlige Bagdad.

Allawi selv overlevede et mordforsøg tidligere på måneden, da hans bilkortege blev mål for en bilbombe.

Khadawi var blandt de 90 kvinder, der blev valgt den 30. januar.

Journalister bortført

Bortførere truede onsdag med at henrette tre rumænske journalister, medmindre den rumænske regering beslutter at trække sine 860 soldater i Irak hjem. Kort inden fristen kl. 16.00 bad den rumænske præsident bortførerne om at forlænge deres ultimatum.

Erklæringen blev sendt ud, efter præsident Traian Basescu havde holdt et møde med Rumæniens øverste forsvarsråd om gidselkrisen.

De tre journalister, en tv-journalist, en kameramand og en journalist fra dagbladet Romania Libera, optrådte tirsdag i en video, der blev vist på den arabiske tv-station Al-Jazeera. På filmen sidder de på et gulv i håndjern bevogtet af maskerede mænd. De forekom både udmattede og forpinte. De har været holdt som gidsler siden 28. marts.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her