Læsetid: 2 min.

Ministeropsang til forsvarschef

Skideballe til forsvarschef Jesper Helsø, som dog undgår fyreseddel for omdiskuteret vildsvinejagt. Han burde ikke have deltaget, fastslår regeringen. En forsvarschef må ikke gå på vildsvinejagt med våbensælgere
29. marts 2007

Forsvarschef Jesper Helsø fik i går en opsang af fungerende forsvarsminister Claus Hjorth Frederiksen (V) for sin skandaleombruste jagttur i Estland i januar sidste år. Især fordi foreningen bag invitation Den Kongelige Estiske Jagtforening får støtte af den svenske våbenindustri. Derfor:

"... burde forsvarschefen ikke have deltaget i den omtalte jagt. Forsvarschefen er enig med mig i dette", lyder det i en orientering fra Claus Hjort Frederiksen til forsvarsudvalget.

Med på jagten var blandt andet Helsøs finske og estiske kolleger, men også salgsdirektører fra den store svenske våbenfabrikant Saab og Hägglunds, der er ejet af Europas største våbenproducent, britiske BAE Systems.

Måneden forinden købte det danske forsvar nye militærkøretøjer for 1,6 milliarder kroner hos Hägglunds. Turen får ikke yderligere konsekvenser for forsvarschefen. Politikerne holder hånden under Jesper Helsø, men lægger ikke fingrene imellem. Blandt andet fordi forsvarschefen orienterede forsvarsministeriet om sin tur til Estland, men ikke om jagten.

"Vi vil ikke kræve, at Helsø tager sit tøj og går. Det er sagen ikke stor nok til. Men man kan undre sig over, at han ikke har set deltagerlisten, inden han tager til et udenlandske arrangement," siger Hans Kristian Skibby, forsvarsordfører for Dansk Folkeparti.

Bør trække sig

SF mener, at Jesper Helsø bør trække sig frivilligt. Også De Radikale mener, at forsvarschefen har dummet sig, men forsvarsordfører Morten Helveg Petersen siger: "Han gør et godt stykke arbejde, og derfor er det en ærgerlig og dum sag. Men set i den store sammenhæng, er den også ret lille. Derfor er det regulært nok, at han erkender, at han skulle have været mere opmærksom på, hvem der deltog i turen."

Forsvarschefen har nemlig hele tiden forsvaret sig med, at han var inviteret af sin estiske kollega, som han skulle have "uformelle drøftelser" med. Han afviser, at han kendte deltagerlisten og dermed, at han havde kendskab til, at den svenske våbenindustri var med på jagten i det idylliske Lauise i Estland og desuden også kunne have betalt dele af gildet, som også inkluderede en steghed saunatur.

Problemet er, at invitationen er blevet væk. Dermed kan det være svært at se, hvad forsvarschefen vidste, da han tog flyet til den estiske hovedstad. Derfor har Claus Hjort Frederiksen også indskærpet, at den form for dokumentation fremover skal gemmes.

"Sagen har berørt mig meget, og jeg vil selvsagt være meget opmærksom på mulige interessekonflikter fremover," skriver Jesper Helsø i en kommentar til sagen på forsvarets hjemmeside.

Det er nye toner fra Jesper Helsø, som i Berlingske Tidende søndag ikke mente, at turen var i strid med statens gaveregler.

Forsvarschefen fløj onsdag aften dansk tid fra Caribien til Virginia i USA, og det var derfor ikke muligt at få en kommentar fra ham. Netop den tjenestetur vækker også politisk kritik fra DF, fordi Jesper Helsø forlod Danmark, da jorden blev glohed for ham.

Forsvarschefen har lyttet til regeringens skideballe.

"Forsvarschefen skal og vil i fremtiden være opmærksom på at undgå at deltage i arrangementer, hvor deltagelsen kan give anledning til tvivl om sammenblanding af interesser og dermed skade tilliden til forsvaret," hedder i det i Claus Hjorth Frederiksens orientering.

Ombudsmanden går også ind i sagen. Han har bedt forsvarsministeren om en kopi af redegørelsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her