Læsetid: 3 min.

Miss Stenløse

13. november 2002

GIK ALLE skønhedsdronninger frem på rad i deres magt og vælde, de mægted ej den mindste sten at standse fra at fælde.«
Sådan lyder som bekendt H. A. Brorsons kære danske salme fra 1734, hvor digteren med forbløffende profetisk evne søger at forudskikke skønheds-konkurrencer og disses – manglende – mulighed for at påvirke den gode gamle dødsstraf, stening, som allerede var udbredt og velkendt på Brorsons tid.
Men det skal blive lyv, sagde verdens mest missede miss’er i det Herrens år 2002, og sådan blev det! Så kom ikke og sig, at skønhed ikke gavner. Vi må i hvert fald på denne avis beklage mange års nedladenhed over for fænomenet Miss World, som herfra er blevet skammeligt ignoreret eller ligefrem hængt ud som popkulturens topmål af plathed. Undskyld, frøkener. Nærværende dagblad må i fremtiden kraftigt overveje hvert år at udgive en særlig tema-avis om konkurrencen, som så åbenlyst forlener begrebet globalisering med et fascinerende og løfterigt duft-mix af parfume og politisk aktivisme.

GANG i Miss World kom der for alvor i 2001, da Agbani Darego fra Nigeria blev kåret som verdens smukkeste. Mon Miss World-organisationen havde forestillet sig den tumult, som kåringen snart skulle afstedkomme?
Sagen er, at vinderens fædreland ifølge reglerne er næste års værtsnation for konkurrencen, som denne gang kulminerer ved en gallaforestilling den 7. december i Abuja, Nigeria, men som indebærer ikke mindre end een måneds forberedelse – sådan at fyre adskillige hektoliter hairspray af ordnes ikke bare lige i en ruf, forstås. Så verdenspressens øjne hviler tungt på værtsnationen i lang tid, og i Nigeria har der virkelig været noget at få øje på.
I den tidligere britiske kolonis mere rustikke kroge fejres stenalderen fortsat som civilisationens højdepunkt, så her idømmes dødsstraf for ’forseelser’, som end ikke udløser bøde i andre dele af verden, og dommen eksekveres delikat ved offentlig, kollektiv stening. I denne tid venter to mødre, der har været så nedrigt forbryderiske at få børn uden for ægteskab, på at få kraniet knust, og det er faldet adskillige af Miss World-kandidaterne i den grad for brystet, at de har mistet lysten til at lege med i Nigeria. Vælg selv, Nigeria, siger de kønne: Stenløs eller nul miss.
Presset er nu ved at bære frugt. Den nigerianske udenrigsminister Dubern Onyia har for nylig i en pressemeddelelse højtideligt lovet, at »ingen skal dømmes til døden ved stening i Nigeria«, og de to mødres menneskerettigheder ikke vil blive krænket. Så nu kører konkurrencen, til den magtfulde Miss World-organisations meget store lettelse.
Dog er den danske deltager, 23-årige bornholmske Masja Juel, som har ben i sin smukke næse, stadig dybt betænkelig ved indirekte at agere reklamesøjle for et land, hvor disse uhyrligheder kan forekomme, og derfor fastholder hun sin boykot. Hendes fortsatte protest har i britiske medier indbragt hende titlen ’hjerternes dronning’, hvilket var et af prinsesse Dianas tilnavne og derfor det samme som en plads på tronen umiddelbart til højre for Gud. De billedskønneste kvinder fra Frankrig, Belgien, Polen, Østrig, Costa Rica, Kenya, Togo og Elfenbenskysten ventes at følge efter på hjerteholdet. Om ikke andet bliver det med dette omsiggribende frafald lidt lettere at være dommer i årets Miss World finale.

GNIDNINGER mellem Miss World-foretagendet og religiøst betingede normer (som sharia-lovgivning i Nigeria) er set tidligere i skønhedskonkurrencens historie.
Miss World blev grundlagt af briten Eric Morley i 1951 og allerede ved den første konkurrence lød et ramaskrig fra lande med stærke religiøse traditioner. Deres døtre skulle i hvert fald ikke optræde i usædelig bikini. Dengang vandt religionen, og den første Miss World i verden, svenske Kiki Haakonson, skulle blive den sidste til at blive kronet iført todelt badetøj.
I 1960’erne var den argentinske skønhedsdronning tæt på at blive diskvalificeret, fordi hun bekendtgjorde, at hun gerne nød et par stive whiskyer før sengetid. Denne gang vandt de moderne samfunds sekulariserede normer, og dronningen beholdt kronen.
I 1970’erne hylede feministernes proteststorm om ørerne på de rigtigt nok ret plasticagtige deltagere i Miss Worlds udskældte ’kvægmarked’, men i år må mange vel lette på diademet for skønhedsdronningerne, hvis det lykkes dem at redde to mødre fra en grusom henrettelse.
Så mangler verden bare, at misserne udstrækker kvindesolidariteten til en fordømmelse af enhver form for dødsstraf rettet mod ethvert køn. Amerikanerne, der elsker Miss World-konkurrencen, kunne passende overveje at boykotte deres eget land, hvor offentligt ansatte bødler jævnligt dræber dømte, heriblandt evnesvage og mindreårige, med giftsprøjter, som var der tale om hundeaflivning.
Det er ikke pænt, piger.

lieb

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her