Læsetid: 3 min.

Mission Mette & Ditte

Camp X-kvinderne er så idérige og visionære, at andre teatre pludselig virker gammeldags. Så frem med topkarakteren
29. marts 2007

Det ville være gammeldags at give Camp X et 13-tal. Men det er altså dén strålende fornemmelse, som teatrets første, udendørs pressemøde giver: Fornemmelsen af et teater, der overgår alle forventninger. Indtil videre er det hele godt nok bare ord. Teater X er blevet til Camp X. Og København er sluppet af med et 'skrivebordsteater' og har i stedet fået et 'internationalt samtidsteater'.

Denne transformation forudså Københavns Teater antagelig ikke, da bestyrelsen i efteråret gav den omstridte direktørpost i Teater X til Mette Hvid Davidsen. Men forvandlingen virker som et scoop. For Camp X har nu afsløret en forjættende teatermission: Idérig og visionær - og fuld af lyst. Det markante er det tårnhøje ambitionsniveau for 'urolig og nødvendig scenekunst'. For Camp X-planerne er ikke blot tænkt ud fra konkrete ønsker om at vise dén og den tekst eller kunstner, sådan som teatre sædvanligvis lancerer deres planer.

Camp X baserer sig på et overordnet ønske om at spille teater om internationale samtidstemaer. Kurator Ditte Maria Bjerg har konkret udvalgt tre samtidstemaer: Queer, økonomi og forbrug. Dette vil udmønte sig i scenekunst om kønsrollemønstre og om shopping. Og om fænomenet Mærsk, Danmarks største helt eller største skurk...?

Fordelingen er klar: Som kurator har Ditte pålagt Camp X at efterleve denne dagsorden - og det gør så Mette & Co, sammen med et internationalt netværk. Dermed markerer Camp X også et forfriskende, kvindekløgtigt brud med det sædvanlige hierarki, hvor teaterdirektøren fastsætter repertoiret alene eller med et dramaturgiat. Hos Camp X er det kuratoren, der bestemmer, og direktøren, der realiserer - og en dramaafdeling, der sørger for, at idéerne også bliver til godt teater. Denne dramagruppe er ikke hvem som helst: Dramachefen Nicole Langkilde fra Kaleidoskop og dramaturgen Ib Tunby Guldbrandsen fra Das Beckwerk - lejlighedsvis assisteret af dramatikeren Vivian Nielsen. En drømmetrio.

Men hvordan vil Camp X da 'placere sig i samfundet', som Mette & Ditte kalder det? Deres drøm er et teater, der altid er åbent - helst både på Camp X Rialto og Camp X Aveny. Med et non-stop billetkontor, med åbne prøver, med børneforestillinger, med billetsalg til byvandringsforestillinger på MP3-afspillere og med døgnåbne X-stallationer. Og så videre.

Queer-korrekt

Jovist, Mette & Ditte er ordkvinder. Mette taler om 'trædesten' og 'perlegrus'. Hun vil helst kun lægge de store 'trædesten' i repertoiret nu - og så vente med at lancere 'perlegruset', til de første resultater af X-trategien har vist sig. Det siger hun i sine guldsko midt i forårssolen bag Aveny. Mens Ditte brænder blikket mod den blå himmel og spørger, hvordan vi kan blive bedre til at udtænke utopier.

Men effekten er besnærende. Pludselig smitter Mette & Dittes teaterholdning af på opfattelsen af den traditionelle repertoirelægning. Og dermed løfter disse to queer-korrekte teatermadammer ambitionsniveauet for teatret her i landet i det hele taget. Inklusive Det Kgl. Teaters skuespil, hvis repertoire med skuespillerfokusering og spilleperiodelogistik pludselig virker gammeldags og uflexibelt, nyt skuespilhus eller ej. Og sådan en tankeforrykkelseseffekt er vel tankevækkende i sig selv...

Om disse X-kvinder så kan få publikum med på legen, er en anden sag. Ditte mener, at publikum vil være nysgerrige på et teater, der agerer 'spion, detektiv og arkæolog -og ikke forestillingsfabrik'. Og Mette sigter bevidst mod Disney-segmentet med slagordet: 'Camp X sjæler fra de onde - og giver til publikum'. Indtil videre vil Camp X dog være heftigt afhængigt af samarbejdspartnere med 'gode, økonomiske muskler'. Så billetsalg skal der også til. "Vi vil prøve at kline os ind i folks tid. I den dér lille tid mellem tjene-tjene-penge og bruge-bruge-penge," som X-kvinderne forklarer.

Hvis også dét lykkes dem, vil fremtidige topkarakterer være hjemme. Også selv om de nok må nøjes med 12.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her