Læsetid: 8 min.

Hun skal mobbes væk fra kontorerne

21. januar 2006

Det var ved regeringsseminaret på Havreholm Slot i maj måned sidste år, at Anders Fogh Rasmussen første gang tog bladet fra munden og indledte Venstres nuværende strategi imod den nyvalgte socialdemokratiske formand, Helle Thorning-Schmidt: Mobning.

Regeringen var i gang med forhandlinger om den kommende kommunalreform, og Marianne Jelved og Helle Thorning-Schmidt havde brokket sig over, at de ikke var med i forhandlingerne. Til det svarede Fogh:

"Oppositionens adfærd er præget af mangel på ledelse og er helt uden styring." Og senere kommer tilføjelsen:

"Det er ikke nok at have et ønske om samarbejde. Man skal også have evnerne." Dermed ramte han Helle Thorning-Schmidt der, hvor det gør allermest ondt. Hun har meget begrænset erfaring som leder og er helt ny som folketingspolitiker. Den drevne Anders Fogh mobber den nye elev i klassen. Og strategien er helt bevidst fra Foghs side.

Det mener journalist Peter Mose, som til februar sammen med Susanne Hegelund udgiver en bog med titlen Håndbog for statsministre - som blandt andet handler om spillet mellem Anders Fogh Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt:

"Der er ingen tvivl om, at der er en bevidst strategi i det. Det er den store mand, der tager bladet fra munden. Han bryder den våbenhvile, der normalt er, når en ny partileder kommer til - og som han i øvrigt selv fik - og går i gang med at pille hende ned ved at sige 'hun har ikke evnerne'," fortæller Peter Mose. Samtidig rammer Fogh også det, som Helle Thorning netop har profileret sig selv på:

"Ved sin sejrstale på Vega, sagde hun jeg, jeg, jeg, jeg. Det er en lidt ny socialdemokratisk retorik, da denne ellers er meget 'vi'-orienteret med fire-banden og alt det der. 'Jeg kan vælte Fogh,' har hun også sagt, og dermed forsøgt at fremstille sig selv som en stærk leder," siger Peter Mose.

Siden maj har der været der rigtig mange eksempler på, at Anders Fogh konsekvent mobber Helle Thorning-Schmidt. Og det handler altid om det samme, nemlig hendes manglende lederevner og hendes manglende rutine. Til Venstres sommermøde i august, duellerede Anders Fogh og Helle Thorning-Schmidt for første gang. Her gentog Foghs retorik sig:

"Jeg kan sige, at Venstre-folk generelt er flinke og rare, og når jeg nu ser på, hvordan debatten har kørt hen over sommeren i dit parti, så er jeg lige ved at tro, at du vil føle det helt befriende at komme her i venners lag." Igen en overlegen henvisning til Helle Thornings manglende lederevner. Thornings udmelding om, at hun vil 'arbejde regeringen ud af kontorerne' fik også en kommentar ved sommermødet:

"Du skal lægge dig i selen for at udvikle et egentligt projekt, hvis du vil arbejde os ud af kontorerne," sagde Anders Fogh.

Senere på efteråret forlod Socialdemokraterne integrationsforliget. Det fik Fogh til at komme med følgende kommentar på et pressemøde i Statsministeriet:

"Socialdemokraterne må meget nøje gennemtænke, hvad forhandlingsteknik egentlig er på Christiansborg. Nemlig at man indgår en aftale, og hvor der er enighed blandt forligspartierne om, hvordan aftalen udmøntes i lovforslag, ellers hører alt op."

Og som modsvar til Socialdemokraternes udlægning af sagen - at de blev tvunget ud af forhandlingerne, fordi regeringen havde ændret vilkårene - svarer Fogh, at de er foregået "fuldstændig efter bogen". Igen spiller han på sin egen rutine og ikke mindst på Helle Thornings mangel på samme.

David Trads, som er politisk kommentator og tidligere chefredaktør på Information, mener også, at strategien er helt bevidst:

"Der er ingen tvivl om, at de har besluttet sig for at udstille hende som en politiker, der ikke er moden nok til at blive statsminister. De vil fremstille hende som en, der ikke har styr på tingene, ikke forstår alvoren og ikke ved, hvordan det er at arbejde i folketinget." Og samtidig fremstiller Anders Fogh sig selv som det modsatte:

"Han kommer til at stå som den erfarne, ansvarlige og ideologisk sikre. Men også som den pragmatiske - der kan finde ud af begå sig politisk," siger David Trads. Og strategien er helt rigtig.

"Det er klart, at det gør meget ondt. Det er en kæmpe ulempe for hende, at hun aldrig har prøvet at lave et stort forlig på Christiansborg. Hun har aldrig prøvet at komme ud af en forhandling som sejrherre endnu," siger han.

Samme vurdering har den tidligere Fogh-spindoktor Henrik Qvortrup, som i dag er chefredaktør på Se & Hør:

"Set gennem spindoktorbriller, er det den helt rigtige strategi. Det ville jeg også have gjort, for hendes manglende erfaring er afgjort hendes akilleshæl. Man ønsker at fremstille hende som en flot og dygtig kommunikator, men samtidig som en halvdum blondine, der ikke har, hvad der skal til, for at lede landet." Og strategien er lykkedes, mener Henrik Qvortrup:

"Da Helle Thorning havde været formand i 100 dage, havde Politiken - som bestemt ikke er en regeringsvenlig avis - en artikel med titlen Stjerne for en aften. Det kan siges at være udkrystaliseringen af det karaktermord, Fogh har ønsket," siger han. Og bevæggrunden er lige så klar:

"De er meget bange for Heller Thorning-Schmidt i Venstre. Derfor har de været nødt til at forsøge at pille hende ned," siger Henrik Qvortrup. David Trads er enig:

"De er meget nervøse. De så jo, hvordan hun kom ud af ingenting og slog Frank Jensen, fordi hun bragede igennem. Og det er klart, at de er nervøse for, at hun kan gøre det igen over for statsministeren."

Også andre af klassens drenge har sluttet sig til deres leders mobnings-strategi. Blandt andre Claus Hjort Frederiksen, som allerede i april 2005 sagde følgende i Debatten på DR2:

"De siger, de har fået en ny ledelse, men det er jo det samme, der kommer ud af munden på dem: Det er bare brok over regeringen." Her er det Helle Thornings bebudede friske pust i partiet, der skydes ned.

Men mest skinger har klassens yngste, Jens Rohde dog været - her et eksempel fra TV2-Nyhederne i sidste uge:

"Jeg kan forstå, at oppositionen diskuterer, om der overhovedet er en opposition. Og at Socialdemokraterne diskuterer, om de overhovedet har et projekt."

Og her begynder det at blive farligt, mener David Trads:

"Der vil folk nok tænke: Jens Rohde - er det ikke ham fra Showtime. Det, jeg mener er, at man skal passe på med at kalde andre folk for letvægtere, når man selv er det," siger Trads.

I oktober lavede indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen en anden fejl, da han i sit politiske nyhedsbrev mobbede Helle Thorning ved at kalde hende Hindbær-Helle - en kommentar til et indlæg i Folketingets åbningsdebat om de giftige hindbær fra Polen. I nyhedsbrevet optrådte ordet slingrekurs desuden - et ord som går igen i mobningen:

"Måske forsøgte Helle Thorning-Schmidt at aflede opmærksomheden fra de store problemer, som Socialdemokratiet har med at få formuleret en politik. Det stod under åbningsdebatten lysende klart, at Socialdemokratiet har lagt sig fast på en slingrekurs."

Den med Hindbær-Helle er farlig, mener David Trads:

"Man kan sige, at hun selv var skyld i det, fordi hun valgte at tale om hindbær. Men det er et eksempel på, at de også skal passe på, for det vækker bestemt ikke sympati, når mænd på den måde taler ned til kvinder, det ved enhver spindoktor. Slet ikke gamle mænd som Fogh og Hjort Frederiksen, der taler ned til en yngre kvinde - de skal passe på med konstant at nedgøre hende. Det er ikke noget, man skal gøre mange gange oven på hinanden. Så bliver det en farlig kurs," vurderer David Trads.

Henrik Qvortrup mener, at det i sidste ende kan give bagslag hos vælgerne, hvis mobningen bliver for omfattende og underlødig.

"Det er strategiens svaghed, at man kan komme til at fremstå som arrogant og bedrevidende. Og hvis Fogh og de andre Venstre-folk bliver anklaget for at patronisere, kan det komme til at bære straffen i sig selv, for det kan vælgerne ikke lide. Så strategien er rigtigt set: Hun skal angribes på sit ømme punkt - men man skal også passe på. Eksempelvis det, at I nu skriver en artikel om strategien, er med til at vise, at der efterånden er nogen, der har lugtet lunten," siger han.

Eller som David Trads formulerer det: "Hvem holder med storebroder, der driller lillesøster? Eller flokken af drenge fra niende klasse, der driller hende den lille fra fjerde?"

Og det med storebror imod lillesøster er måske mere end bare et billede. Det mener Peter Mose:

"Fogh er storebror. Også i virkeligheden. Og Helle er lillesøster. Og uden at jeg skal gøre mig til psykolog, så spiller de faktisk nogle arketypiske roller. Og man siger, at de roller, man spiller i barndommen, gentager sig voksenlivet. En storebror er autoritær og taler i magtsprog, mens en lillesøster ofte har en lettere tilgang til tilværelsen og er mere charmerende," siger han.

Det giver sig også udtryk i en anden ledelsesstil:

"Hun tør indrømme fejl og respekterer, hvis der er andre, der er bedre til noget, end hun selv er - eksempelvis Mogens Lykketoft. Anders Fogh er både koncernchef og udviklingschef for firmaet Danmark og partiet Venstre. Og han skal helst ikke forstyrres." Dermed kan man se Helle Thorning som den selvsikre Pippi-langstrømpefigur:

"Man kan se det som Pippi Langstrømpe, der udfordrer Danmarks stærkeste mand. For hun er modig - det kan ingen tage fra hende. Jeg ved, at man har ønsket at brande Helle Thorning som modig, venlig og kompetent. De første to ting ved vi, hun har i sig. Det sidste ved vi ikke endnu." Og derfor er det også netop kompetencerne, som storebror har valgt at angribe.

David Trads mener dog, at Fogh og de øvrige venstrepolitikeres valg er ganske naturligt - og tilmed set før:

"Det er typisk for folk, der har siddet på regeringsmagten i fem-seks år, at køre på de nyes manglende rutine. Nyrup gjorde det i sin tid over for Fogh og Bendt Bendtsen. Schlüter gjorde det over for Nyrup tilbage i 1992-93. Og Socialdemokraterne gjorde det såmænd også over for Schlüter tilbage i begyndelsen af 80'erne," siger han. Dog er der en forskel:

"Det er morsomt, at dem, der har magten, altid fremstiller konkurrenterne som amatører. Denne gang er det dog med noget større styrke, for Helle Thorning har vitterligt mindre erfaring."

krv@villesen.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her