Læsetid: 3 min.

Moderne israelere ville gerne bo i Tyskland

Tre fjerdedele af israelerne ønsker EU-medlemskab, og 11 procent af dem ville bosætte sig i Europa, hvis det var muligt. Bemærkelsesværdigt mange ville vælge Tyskland, så noget tyder på, at sårene efter Holocaust er ved at være helet
26. februar 2007

JERUSALEM - Tre fjerdedele af israelerne ønsker deres land optaget i EU, og over en tiendedel af dem ville sågar foretrække at udvandre fra Israel til Europa, hvis de kunne få EU-statsborgerskab. Det viser de opsigtsvækkende tal i en netop offentliggjort opinionsundersøgelse.

Endnu mere opsigtsvækkende er det, at Tyskland med et popularitetstal på hele 67 procent nu er det næstpopulæreste land efter Storbritannien. Med andre ord er holdningen til Tyskland blandt et klart flertal af de moderne israelere ikke længere primært farvet af traumerne fra Anden Verdenskrig og Holocaust, Nazitysklands systematiske og overlagte forsøg på at udrydde Europas jøder.

Samtidig giver israelerne et skudsmål, der er bemærkelsesværdigt positivt i lyset af den ofte meget skeptiske holdning til EU's Mellemøsten-politik, som de toneangivende meningsdannere fra Israels politiske klasse ofte udtrykker.

Tysk engagement

Opinionsundersøgelsen, der er gennemført af den tyske Konrad Adenauer-stiftelse i Jerusalem, kunne også tyde på, at den tyske forbundskanslerinde, Angela Merkel, kan tage en del af æren for de varmere israelske følelser for Tyskland og Europa. Således erklærer 60 procent af israelerne sig enige i, at Tysklands første kvindelige regeringschef har forbedret landets omdømme i verden.

Målingen viser også, at israelere over 51 år er særligt positivt indstillede over for Tyskland, mens de yngre israelere er marginalt mindre Europa-entusiastiske.

Dr. Lars Hänsel, leder af Adenauer-stiftelsens Jerusalem-afdeling, siger, at han er "overordentlig glad" for, at hovedparten af de ældre israelere ikke forbinder det moderne Tyskland med "fortidens dystre kapitel".

"Men jeg kan ikke sige, at det kommer helt bag på mig, for vi i Adenauer-stiftelsen har haft et omfattende samarbejde med israelske jøder af tysk oprindelse, og vi har aldrig mødt fjendtlige attituder - tværtimod," siger Lars Hänsel.

Han tilføjer, at jøder af tysk oprindelse har spillet en særligt vigtig rolle i den forsoningsproces, der har været i gang imellem de to lande fra 1950'erne og frem, og at målingen viser, "hvor dybt det tysk-israelske bånd går".

Dr. Hänsel fremhæver, at også det tyske engagement i israelsk sikkerhed, som det bl.a. er kommet til udtryk i indsættelsen af tyske fredsstyrker i Libanon og i leverancen af tre topmoderne ubåde af den såkaldte Delfin-klasse, har spillet en væsentlig rolle.

Hjælp til palæstinensere

Med et popularitetstal på 80 procent overgår Storbritannien dog Tyskland som Israels favoritland i Europa. Det kan hænge sammen med, at Tony Blair i vide kredse opfattes som en trofast og god ven af Israel, men dr. Hänsel vurderer, at den udbredte brug af det engelske sprog i Israel også spiller ind.

Dr. Hänsel erklærer sig derimod overrasket over den meget positive holdning til et EU-medlemskab, da et israelsk EU-kandidatur ikke står på nogen politisk dagsorden. Målingen viser også, at de europæiske bidrag til FN's fredsstyrke i Libanon, UNIFIL og indsættelsen af EU-observatører langs grænsen mellem Gaza og Egypten har gavnet Europas image.

Mere overraskende er det måske, at over 60 procent af israelerne henviser til "EU's hjælp til palæstinenserne" som "en positiv faktor", mens en endnu højere andel fremhæver EU's høje prioritering af retsstatsprincipper, menneskerettigheder og beskyttelse af minoriteter som gode grunde til sympati for Europa.

Målingen viser, at blandt de 11 procent, som ville bosætte sig i EU i morgen, hvis de kunne få statsborgerskab, var den største andel nytilkomne jødiske indvandrere uden særlige rødder i landet. Israelsk-arabere var derimod mindre tilbøjelige til at søge til Europa end jøder.

Det mest upopulære land i Europa var paradoksalt nok det, som har EU's største jødiske minoritet, nemlig Frankrig - hele 61 procent af israelerne tilkendegav modvilje mod Frankrig, hvilket var flere end den andel, der udtrykte modvilje mod Tyrkiet. Uanset dette er Frankrig ved siden af Spanien, Italien og Storbritannien det mest populære feriemål for isralerne.

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her