Læsetid: 5 min.

Modige Marys mode

Det er på tide, vi begynder at tage moden seriøst. Danmarks kronprinsesse har vist vejen, nu er det op til Information og andre at følge op
28. december 2006

Udgangspunktet var egentlig, at jeg nærmest slog øjnene på annoncen. Aschehoug reklamerede i farver for Mary - Prinsesse med stil. I Information.

Min første tanke var, at der måtte være sket en revolution, jeg ikke havde opdaget. Det, jeg troede hørte hjemme i Kig Ind og Ud og Se og Hør, kan åbenbart nu serveres for Informations læsere. Uden for frisørtid. Det er tilsyneladende blevet legitimt at interessere sig for prinsessekjoler på linje med dengang, Hans-Jørgen Nielsen gjorde fodbold til en stueren, intellektuel beskæftigelse. Ellers ville Aschehoug vel ikke ofre annoncebudget på sagen.

I dag snakker Informations mandlige intellektuelle ikke om andet, når der er en eller anden kamp på tapetet, og vi har fået en side med sport i avisen. Det næste må være, at vi får en modeside, tænkte jeg, og Mary skal være vores protektor. Ergo bestilte jeg bogen med følelsen af endelig helt seriøst at kunne boltre mig i helsides farvebilleder at fantastiske kjoler.

Mine forventninger blev opfyldt. Marys store kjoler er fantastiske. Især kjolen, der er syet af indiske bryllupssarier, faldt jeg for. Men jeg er også ret vild med den, forfatterne karakteriserer som trådt ud af en Verdi-opera. "Både udfordrende og tildækket," mener disse, hvad de så mener med det. Men bogen har altså også en tekst. Ifølge den kopierer Mary rask væk modehistoriens forskellige epoker - fra 1890'ernes kvindeideal over 'luksushippie' til '50er- og '60er-look. Hendes store forbillede er Jacqueline Kennedy. Men også Marilyn Monroe, Ingrid Bergman og Audrey Hepburn har leveret forlæg, forstår man. Hvortil kommer Katherine Hepburn, der har inspireret kronprinsessen til - også ved officielle lejligheder - at optræde i lange bukser, "hvilket i royale kredse må betragtes som særdeles utraditionelt". Utraditionelt og modigt er i det hele taget de betegnelser, bogen igen og igen hæfter på kronprinsessens tøjvalg.

Og Mary har, som det fremgår, nok at vælge imellem, og det ligger jo i tiden, at det er filmstjernerne og 'de kendte', inspirationen hentes fra, snarere end fra prinsesser og dronninger af blodet som for eksempel dronning Beatrix af Holland. Ikke et ondt ord om det.

Stil-ikon

Bogens forside er prydet af en yndig Mary i noget, der ligner en mørklilla gallakjole - silke, bådformet udskæring med uregelmæssige, flade læg, overskåret under brystet. Men ih, hvor kan man tage fejl, Mary er overhovedet ikke på vej til hofbal: "Iført en tætsiddende ametyst-lilla kjole kommer Mary gående gennem Fredensborg Slotshave," forklarer billedteksten. Kronprinsessen er såmænd bare ude på en lille havevandring. Så er det svært helt at fortrænge tanken om, hvordan man selv ser ud, når man er ude i samme ærinde. Eller i det hele taget, når disse hverdagsærinder, som vi alle kender, skal fra hånden.

Mary er blevet grebet i at være iført samme nederdel som veninden Ellen Hillingsø. "Ved hver sin lejlighed", understreger billedteksten dog. Men "begge de stilfulde kvinder supplerer med pels og bruger sort til at fremhæve nederdelens etniske præg".

Tankerne går til en blæsende sommerdag, da jeg selv mødte min veninde i Aldi i Lendemarke. Hun har sommerhus i nærheden af min bopæl, så det var vel ikke helt uventet, at vi før eller siden ved samme lejlighed måtte optræde i Aldi. Ærindet var også det samme: Vi skulle have noget billigt sprut til at lægge bær i. Men dér stod vi så. Begge var vi iført: 1): Rød fleece-trøje med lynlås. 2): løse joggingbukser med hængerøv. 3): Træsko. Ingen af os bar makeup. Efter at have spejlet sig i mig, svor veninden, at hun aldrig mere ville vise sig sådan offentligt.

Jeg gør det stadig af og til, men jeg må indrømme, at vi kunne lære noget af Mary og Ellen. Og der er masser af variationsmuligheder, vi eventuelt kunne fordele imellem os: "Mens Marys fortolkning virker let og elegant, virker Ellens tungere og mere kraftfuld," noterer billedteksten således. Det er bare om at gå i gang.

Hemmeligheden er, at man skal tage opgaven seriøst: "At følge moden er blevet en ny, men vigtig beskæftigelse for Mary. Derfor er hun ofte med på forreste række, når der er modeshow i København," meddeles det, og man forsikres også om, "at Mary i dag har en ægte og levende interesse for, hvad der sker på den internationale modescene. Det afspejler sig nemlig i hendes påklædning."

"Men at interessen stikker dybere, kommer frem under de københavnske modeuger, hvor Mary gerne besøger flere af de førende danske designeres modeshows."

Det er dog ikke gjort med det. Mindst en gang om ugen deltager Marys stylist i morgenmøderne mellem prinsessen og hendes kammerjomfru. "På dette møde gennemgås primært de kommende arrangementer, og garderoben sammensættes og planlægges en uge frem i tiden."

Hånden på hjertet. Er vi ikke nogle stykker, der med fordel kunne holde morgenmøder med vores garderobe?

Ægte engagement bærer nemlig frugt. "Med Mary fik danskerne ikke kun en kronprinsesse. Danmark fik et stil-ikon. En kvinde, der er blevet synonym med dansk mode, og som stråler langt ud over landets grænser. ... Den danske kronprinsesse er så meget med på moden, at de internationale modemagasiner for længst har opdaget hende."

Behøver ikke være dyrt

En og anden lyseslukker kunne måske her finde på at mumle, at det tror da fanden med det tøjbudget, prinsessen tilsyneladende lever på. Men de skal ikke komme for godt i gang, skal de ikke. Hør bare her: "I sæsonerne medbringer stylisten en mindre kollektion af tøj, som Mary får mulighed for at prøve. Det, der falder i hendes smag, bliver på slottet, mens resten leveres tilbage til de butikker, der venligst har udlånt det." Hvabehar? Det koster hende ikke en krone!

Lad os opsummere: Det gælder om at tage klunset dybt alvorligt, og det behøver overhovedet ikke at være dyrt. Efter min mening er det de to retningslinjer, modestoffet i Information bør følge. Hvad nøler vi efter?

Og husk så på, at man godt lige kan tage sig lidt sammen, når man viser sig offentligt i Aldi.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her