Læsetid: 1 min.

Et modigt valg

En glitrende, intens og sørgmodig indlevelse i en sært forreven skæbne i en mental ørkenverden, siger avisens anmelder Torben Brostrøm om den prisbelønnede bog af svenske Sara Stridsberg
6. marts 2007

At Sara Stridsberg ikke bare blev indstillet, men også valgt som modtager af Nordisk Råds Litteraturpris, er en modig og god beslutning, al den stund hendes roman Drömfakulteten er et litterært eksperiment med biografigenren. Men det er en glitrende, intens og sørgmodig indlevelse i en sært forreven skæbne i en mental ørkenverden og de vidt forskellige miljøer, som hovedpersonen stritter rundt i: Den amerikanske feminist Valerie Solana blev berømt på to måder, som forfatter af manifestet SCUM - der argumenterede for 'opskæring' af mænd - og for mordforsøget på Andy Warhol.

Megen dokumentation foreligger åbenbart ikke, men Sara Stridsberg har produceret et inciterende materiale til undersøgelse af hendes liv som demonstrativ, intellektuel luder, universitetsforsker og forfatter, ikke mindst i de fiktive samtaler hun fører med Valerie under afslutningen af hendes liv i dybeste forfald som 52-årig 1988, i det snuskede hotel Bristol i San Francisco. Gjort med en dramatisk replikkunst, som påkalder erindring om næsten-navnefællen Strindberg.

Bizarre scener

Der er ingen regelret kronologi i beretningen, der veksler mellem fortælling, dialog, forhør på galeanstalt og i retssal. Vi føres rundt i de forskelligste miljøer.

Nu en halv snes dage efter læsningen står i erindringen især mange bizarre scener i et ejendommeligt lys af poesi i denne halvverden af incest, infantilitet og begavelse, sex, narko, smuds, oceaniske glæder ved Stillehavet, et kønt forhold til en jævnaldrende trækkerdreng og en modnere modtagelse af hengivenhed fra den lesbiske Cosmogirl.

Det er Stridsbergs kunst at skabe sammenhæng i denne adsplittelse at grave sig frem gennem ordmasserne med vid, insisterende nysgerrighed, litterær professionalisme og dermed også tegne et portræt af den arbejdende forfatter og selve skabelsesprocessen. En lang bog om en kort eksistens i dyb satsning på at ændre livet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her