Læsetid: 3 min.

Møder i det kulturelle mylder

Jørgen Bæk Simonsen er hjemvendt fra Syrien og fortæller om kulturmøder midt mellem censur, middelalder og modernitet i et Mellemøsten, der tørster efter kontakt med Vesten
14. januar 2006

At gå ned ad gaden i Aleppo, Syriens næststørste by, er som at spadsere rundt i fem forskellige århundreder på én gang. I rundkørslerne aser ældgamle mænd pakæsler frem mellem dollargrin og smadrede taxaer, og uden for biograferne hænger filmplakater designet efter det særligt syriske system: Spilles en film med Nicole Kidman, sammensætter biografen filmhistoriens mest vovede billeder af Kidman i én stor collage, som så lokker publikum ind til en film, hvor alle vovede scener er censureret ud. Lidt på samme måde fungerer de allestedsnærværende reklamer: Det, der ligner det kendte logo for sodavanden 7-up er en karikatur, en efterligning der i stedet reklamerer for den lokale sodavand. Imens samler sovjetlignende postkort med betonhoteller og blomsterkranse støv bag klistermærker med landets diktator Assad på skjulte postkontorer i gadernes kældre.

Jørgen Bæk Simonsen, lektor ved Carsten Niebuhr Instituttet på Københavns Universitet, er for nylig vendt hjem til Danmark efter fire år som direktør for Det danske Institut i Syriens hovedstad, Damaskus. Her engagerede han danske repræsentanter til arrangementer i af Mellemøsten og var med til at sende mellemøstlige kulturpersonligheder til Danmark - efter hver gang at have kæmpet sig igennem den lange og seje kamp, det er for folk fra den største del af verden at opnå et visum til Danmark.

Jørgen Bæk Simonsen mødte i sine fire år som leder i Damaskus en kolossal iver efter udveksling med Vesten, og han så igen og igen kulturelle møder blive til store, positive oplevelser - hvad enten det gjaldt det danske børneteater Artibus' evne til at få syriske børn til at hyle af grin eller Nyt Dansk Danseteaters både letpåklædte og kropslige forestilling, der affødte stående klapsalver i en fyldt sal fem aftener i træk.

Gadeplanet

Den slags personlige oplevelser nedbryder fordommene, mener Bæk Simonsen.

"De fleste danskere, der enten kom forbi instituttet i Damaskus eller var på ophold der, blev overraskede over kulturlivets mangfoldighed i området. Det siger meget om de medbragte fordomme, at både teater, musikliv og ikke mindst det litterære miljø var i stand til at overraske besøgende i så høj grad."

I sin tid i Syrien så Jørgen Bæk Simonsen store udviklinger i det kulturelle liv:

"Den største udfordring er censuren. Det giver meget voldsomme vanskeligheder for udøvende kunstnere at være underlagt et politisk system, som har censur. Men mand og mand imellem i Syrien var man i stand til at gøre sig munter på systemets bekostning i et omfang, som jeg ikke tidligere havde oplevet."

Jørgen Bæk Simonsen er ikke imponeret af nylige vestlige forsøg på at bidrage til forandring i Mellemøsten:

"Forandringer gennemføres bedst af mennesker, der synes der er noget at forandre. Og det moderne Mellemøsten er befolket af millioner, som er rimeligt uddannede og meget gerne vil have større muligheder for at deltage i planlægningen af og diskussionerne om deres samfund. Man støtter dem ved at lytte til, hvad de gerne vil, for det er dem, der ved, hvordan man gør. Her har Irak-eksemplet været en katastrofe. Man støtter dem ikke ved at tale med en Ahmed Chalabi, som sidder i Washington D.C., selv om det kan virke nemmere og mere befordrende for egne magtinteresser. Vesten kunne jo give et eksempel på de værdier, vi mener at stå for, men som i dag holdes i hævd af mennesker over hele verden - menneskelig ansvarlighed, fornuft og indsigt er jo ikke noget, kun vi er i besiddelse af," siger Bæk Simonsen.

Reaktionen

- Mange danskere har indtryk af, at Mellemøstens lande er middelalderlige samfund?

"Enhver, der har været på besøg i Mellemøsten, kan med egne øjne se - selv med det anderledes alfabet - at reklamerne udtrykker en moderne virkelighed, der ligner vores egen til forveksling. Der er masser af middelalder i Mellemøsten, ligesom der er det i Danmark - der er stokkonservative kredse både her og der."

"Mens globaliseringen har givet store fordele for nogle få af os, er der kommet en reaktion både i Mellemøsten og herhjemme i form af en regionalisme, som slår igennem på grusomste vis. Det er Dansk Folkeparti herhjemme, og det er i Mellemøsten de meget firkantet tænkende islamistiske grupperinger. Disse bevægelser er to sider af samme sag: De er en identisk strukturreaktion på den forandring, vi alle er udsat for. Og det vigtigste man kan bidrage med er at udfordre de antagelser konstruktivt. Ikke mindst ved at gøre det muligt for folk med egne øjne og ører at deltage i kulturelle møder, som viser dem at der foregår en debat og et arbejde med de udfordringer, folk løbende er udsat for," siger Jørgen Bæk Simonsen.

20060113-213057-pic-27607170.jpg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her