Læsetid: 5 min.

Mødommen er et statussymbol

Den frigjorte kønsmoral, som 60'ernes seksuelle revolution gav os, udfordres nu af nye fortalere for afholdenhed
18. maj 2007

"Af samtlige seksuelle perversioner," sagde den britiske forfatter Aldous Huxley i 1939, "er kyskhed dog den mest unaturlige". I dag er jomfruelighed imidlertid også en af tidens hedest debatterede spørgsmål. Jo, det stemmer! I Vestens svedglinsende, stønnende, libidinøse, sexmættede sammenhæng har jomfrueligheden atter rejst sit uskyldshvide hoved.

Ganske vist er det kun et par uger siden, at offentligheden fik den chokerende nyhed om, at præsident Bush stort anlagte afholdenhedskampagne til en pris af en milliard dollar har slået fejl. Trods slogans som 'Ville du spise en småkage, der allerede er taget en bid af', måtte det amerikanske sundhedsministerium konstatere, at programmer som Silver Ring Thing, der prædiker sekusel afholdenhed, ikke har resulteret i nogen målbar nedgang i unge menneskers seksuelle aktiviteter. Alligevel er der tegn på, at jomfrueligheden er ved at gøre comeback.

Jomfruelighedsdebatten har således kastet en hel ny litterær genre, chastity litterature, af sig i bøger som Hanne Blanks Virgin: The Untouched History eller i stykker som Dork Whore, hvor skuespillerinden Irish Bahr gør sig de største anstrengelser for at opnå at blive defloreret. Øverst på den britiske bestsellerliste ligger Ian McEwans On Chesil Beach, som på elegant maner fremmaner al akavetheden i et nygift pars seksuelle debut. Og i næste måned følger tv-kanalen Channel 4 op med sin nye dokumentartrilogi, Virgin Season.

Spørgsmålet om, hvad jomfruelighed betyder for os i dag er lige så kompliceret og mangetydigt, som det var, da Adam og Eva tog den første bid af det forbudne æble. Uanset om man anser den for en selvkontrollens apoteose eller et vidnesbyrd om seksuel dysfunktion, er den en tærskel, de fleste af os overskrider før eller siden. Om det så sker med lidenskab, med tøvende bæven eller med decideret modvilje.

Ifølge den 38-årige forfatterinde Hanne Blank har jomfruelighed fået en ny betydning. "Historisk set har jomfruelighed traditionelt stået som markør for dyd og som noget helligt. I dag opfattes den snarere som et personligt valg, der ikke kommer andre ved. Skønt nogle måske bekymrer sig over, at teenagere dyrker for meget sex, er der i den vestlige kulturkreds ingen som frygter, at de ikke længere vil kunne gifte sig, fordi de ikke længere har deres jomfrudom intakt," siger hun:

"Min egen generation var ganske ubekymret. De fleste af os 'gjorde det' med vores kærester i vores egne senge, når vores forældre ikke var hjemme. For de fleste af os var det en frydefuld oplevelse, omend... i starten lidt akavet."

Skuffende første gang

Frydefuldt var det ikke for alle. Tom på 25 mistede sin uskyld som 19-årig til en fuldkommen fremmed kvinde op ad en lygtepæl:

"Jeg følte det som en stor lettelse, men også som en stor skuffelse, fordi det var så ringe. Jeg sms'ede til en kammerat, at jeg havde kastet min jomfrudoms lænker, og at det var sket med en 'ældre kvinde'."

Kerry McCarthy, 49, er mor til to teenagebørn, og som de fleste i hendes omgangskreds har hun anlagt en rimeligt liberal holdning til sine børns sexliv:

"Jeg vil hellere have, at de dyrker sex i deres hjem end andre steder. Det kan være lidt svært at vænne sig til, men man er nødt til at sige til sig selv, at den slags hører en normal opvækst til. Det afgørende er ikke jomfruelighed, men deres følelsesmæssige og fysiske sikkerhed."

Betyder dette, at vore dages teenagere er mere pro-miskuøse? I 2000 var gennemsnitsalderen for at miste sin uskyld 16 år - i 1950 var den 20 for en kvinde og 21 for en mand. Men disse årtier spænder jo også over en af historiens mest dramatiske forandringer i vores forhold til sex og kønslige forhold med p-pillens tilkomst og 1960'ernes seksuelle revolution.

Forfatterinden og journalisten Anita Naik, der sammen med tv-værten Davina McCall har skrevet Let's Talk Sex har besvaret angstknugede breve fra teenagere igennem de seneste 17 år. Ifølge hende har ikke meget forandret sig:

"Forestillingen om, at teenagere får deres seksuelle debut tidligere i dag, er lidt af en myte," siger hun. "Unge mennesker er meget interesserede i sex, men det er ikke ensbetydende med, at de fra ganske unge af praktiserer det i stor stil."

Britney-effekten

The Silver Ring Things website fortæller en noget anden historie. Den citerer tal fra British Medical Journal, ifølge hvilke klamydia og andre seksuelt overførte sygdomme er tredoblet blandt 16-24-årige fra 1995 til 2001. Det eneste middel imod dette er mere afholdenhed, lyder budskabet.

"En betydelig del af den unge generation ønsker at udsætte deres sexuelle debut til deres ægteskab," siger Andy Robinson, direktør for den britiske Silver Ring Thing-kampagne. "Vi kan give dem de værktøjer og det støttenetværk, der kan hjælpe dem til det."

Hidtil har dog kun et par hundrede unge briter gennemført Silver Ring Things fire uger lange afholdenhedskursus. De bærer nu alle den sølvring, som er blevet et offentligt symbol på, at man forpligter sig på kyskhed. Robinson tilføjer: "Vi har gennemlevet 1960'ernes seksuelle revolution, og de unge i dag indser, at den ikke har tilført vores safmund noget godt."

Hvis sex først begyndte at blive hot i 1963, som den engelske digter Philip Larkin i sin tid påstod, så begyndte jomfruelighedsdillen måske i 1996, da Britney Spears stod frem i en provokerende skoleuniform, der lod hendes navle fremstå synlig, og erklærede, at hun gemte sig selv til ægteskabet. Hendes sødmefyldte, sydstatsagtige 'kyskhed' var et rent marketingsredskab, og det virkede, for hun solgte millioner af plader.

I 2004 forsøgte en 18-årig kvinde fra London at sælge sin jomfruelighed online til den højest bydende, og i de senere år har plastikkirurger kunnet tjene voksende formuer på at udbedre sprængte jomfruhinder. At rebellere imod forældregenerationens seksuelle oprør og free love-mantra synes at tiltrække stadig flere unge.

Kate Monroe har interviewet hundredvis af briter i alle aldre om deres seksuelle debut til sit website, virginityproject.typepad.com. Hun fortæller:

"I 1980erne var det som et statussymbol at have mistet sin uskyld. I dag møder jeg stadig flere unge, som springer ud som jomfruer - og de er virkelig stolte af det. Måske er det en reaktion imod en overseksualiseret populærkultur. Teenagere ønsker altid at være anderledes, så måske er jomfruelighed for mange blevet den nye måde at profilere sig på."

TV-sexterapeuten Tracey Cox mener, at viden frem for afholdenhed er vejen frem. "Vi glemmer at tale til teenagerne i deres eget sprog, på deres eget forudsætningsniveau og i deres eget miljø. Ellers ville ingen stadig tro på, at man kan undgå at blive gravid ved at hoste efter samlejet. Der er stadig en klar mangel på gode, ikke-dømmende, præcise og praktiske informationer om sex."

Man kan mene, hvad man vil om kønssygdomme og sølvringe - teenagere vil altid dyrke sex, siger hun.

"Det ligger i deres natur. Vi glemmer tilsyneladende også noget væsentligt. For teenagere er sex smaddersjovt. Det er en af de få glæder, de har i en ofte rædsomt problemfyldt periode af deres liv."

Den amerikanske præsident ville måske blive ked af at høre det, men Huxley - ja, ham ville det glæde.

© The Independent og InformationOversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her