Læsetid: 4 min.

Mødre har ingen alder

Kvinder, der bliver gravide i 50'erne og 60'erne, har lige så gode forudsætninger for at blive gode forældre som yngre kvinder i 30'erne og 40'erne, konkluderer amerikansk undersøgelse
25. oktober 2006

Alder er ingen hindring for at være en god mor, og der er - set fra barnets synspunkt - ingen grund til at hindre pensionister i at blive forældre, hævder en ny undersøgelse. Kvinder i 50'erne og 60'erne, der bliver gravide efter fertilitetsbehandlinger, skulle dermed have lige så gode forudsætninger for at blive gode forældre som yngre kvinder i 30'erne og 40'erne.

Resultatet af undersøgelsen giver håb til tusindvis af kvinder, som har udskudt børnefødsler og først sent i livet søger hjælp til at stifte familie. Selv om de løber en større risiko for komplikationer under graviditet og fødsel, er de mindst lige så gode til at opdrage børnene.

Undersøgelsen giver grundlag for en forøget forskning i nedfrysning af æg. Det vil kunne betyde, at karrierekvinder i 20'erne kan nedfryse deres æg til senere brug, til når de bliver 40, 50 eller endnu ældre.

Hvis nedfrysning af æg bliver lettere tilgængeligt, kan det blive begyndelsen på en kraftig stigning i fertilitetsbehandling af kvinder mellem 40 og 50 år.

Forskere fra University of Southern California har undersøgt 150 kvinders mentale og fysiske helbredstilstand, hvoraf en tredjedel blev mødre efter at have været i fertilitetsbehandling. De fandt, at der ikke var væsentlige forskelle mellem helbreds- og stresstilstanden hos de ældre kvinder sammenlignet med de yngre grupper, der kunne tages til indtægt for en ringere forældrekapacitet.

Alle kvinderne havde født mellem 1992 og 2004 på The Woman and Childrens Hospital i Los Angeles. De fik tilsendt et spørgeskema, hvoraf halvdelen blev besvaret. Hvad mentale forudsætninger angik, opnåede de over 50-årige væsentligt bedre resultater end landsgennemsnittet.

Resultaterne er dårligt nyt for de kritikere af ældre mødre, der mener, at disse mødre kun vælger fertilitetsbehandling af egoistiske grunde og helt negligerer børnenes tarv.

Men undersøgelsen er blevet kritiseret af en engelsk specialist, der siger, at den følger kvinder med børn op til 12-års alderen og intet siger om, hvordan ældre mødre i 60'erne og 70'erne vil klare sig, når deres børn når de mere udfordrende teenageår.

Patricia Rashbrook fra Lewes i det østlige Sussex blev sidste juli Englands ældste mor i en alder af 62 år. Hun forsvarer sig mod anklager om, at hun vil være 80 år gammel, når hendes barn forlader skolen, og siger, at "det er kvaliteten af forældreomsorgen, der tæller, ikke alder."

Hvad med barnets tarv

Undersøgelsen fra USC synes at understøtte hendes argument. Anne Steiner, der er hovedforfatter på undersøgelsen, siger:

"Selv om undersøgelsens data er begrænsede, er konklusionen, at vi ud fra et perspektiv, der fokuserer på stress og fysisk og mental egnethed, ikke har gode grunde til at hindre ældre kvinder i at blive mødre."

Alle børnene i undersøgelsen var 'store børn', de ældste mellem 10 og 12 år gamle.

"Undersøgelsen fortæller os om forholdet mellem forældre og børn, men den fortæller os ikke noget om, hvad der sker, når de bliver teenagere. Men manglen på data giver intet grundlag for at konkludere, kvinder ikke bør blive mødre i den alder."

Bill Ledger, professor i obstetrik ved universitetet i Sheffield, siger:

"Mit problem er ikke, hvad der sker med mødre i alderen mellem 50 og 55. Hvad der bekymrer mig er, hvordan det går, når deres børn bliver 18, og de selv er i 70'erne og 80'erne. Jeg er ikke tilhænger af forbud, men jeg er bekymret for et barns tarv, hvis dets forældre er lige så gamle som andre børns bedsteforældre."

I England findes der ikke en øvre aldersgrænse for fertilitetsbehandlinger, men i praksis afviser de fleste klinikker kvinder over 45 på grund af den øgede risiko ved graviditet.

De seneste officielle tal viser, at der hvert år fødes over 20 børn af kvinder over 50 år på private engelske fertilitetsklinikker.

Patricia Rashbrook, der er børnepsykolog, og som rejste til Østeuropa for at blive behandlet af den italienske fertilitetsspecialist professor Severino Antinori, vakte i sin tid opsigt ved som en af de første at flytte aldersgrænserne for moderskab.

Naturlig overgangsalder

Den midlertidige leder af The UK Human Fertilisation and Embryology Authority, Lord Harries of Pentregarth, støtter kommende 50 til 60-årige mødre og siger, at det ikke skal forbydes dem at blive forælder.

"Læger skal ikke nægte dem behandling, blot fordi de har passeret overgangsalderen."

Tidligere på måneden sagde den tidligere biskop af Oxford om Patricia Rashbrook:

"Jeg må respektere hendes valg. Også mænd kan jo blive jo fædre i en ekstremt høj alder."

Gillian Lockwood, medicinsk leder af The Midland Fertility Services i Wolverhampton og overbevist tilhænger af nedfrysning af æg, siger:

"Jeg kan ikke se, hvorfor det skulle være socialt acceptabelt, at mænd kan blive fædre, når de er helt oppe i 80'erne, hvis det samtidig skal anses for uacceptabelt, at en kvinde ønsker at forlænge sin fødedygtighed til, efter hun er fyldt 45. Det er aldersdiskrimination og sexisme."

Men forsinket moderskab er blevet kritiseret af Josephine Quintavalle fra Comment on Reproductive Ethics, der kæmper for fosterrettigheder og traditionelle familieværdier.

"Den naturlige overgangsalder er ikke et symptom på frugtbarhed," siger hun.

© The Independent & Information

Oversat af Ebbe Rossander

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu