Læsetid: 2 min.

Molekylær gastronomi

I Grenaa blev 13 mennesker kørt på hospitalet efter at have spist pommes frites med rengøringsmiddel i stedet for salt
11. august 2006

Gæster på Kattegatcentret i Grenaa syntes nok, at deres pommes frites smagte noget besynderligt, da de tog for sig af retterne på stedets cafe. De beklagede sig til personalet, som straks fandt ud af, at et saltlignende opvaskemiddel var synderen.

Babu, babu. 13 gæster blev kørt på hospitalet, hvor man gav dem mælk, vand og noget andet at spise, hvorefter de kunne udskrives uden varige men, men hvordan var det gået til?

Jo, en nyansat havde taget et ekstra krus rengøringsmiddel med fra et aflåst skab. Han havde sat det fra sig, men kruset var af samme art, som bruges til salt. Voila! Dermed var ugens bommert en kendsgerning.

Flæskesvær med Piratos

Hvad man måske ikke ved i Grenaa, er, at den nyansatte - om end uafvidende - har leveret et bidrag til det molekylære køkken, der i disse år fejrer triumfer i den gastronomiske verden i et tæt samarbejde mellem kokke og naturvidenskabelige forskere.

Dette køkken, der er nyere end det såkaldt nye køkken, har budt på raffinerede nyskabelser som chokolade med kaviar, Nutella med tun, flæskesvær med Piratos, is med sennep, flødeskum frosset med nitrogen, kaffe med hvidløg. At sætte to råvarer sammen, som normalt ikke menes at passe sammen, kaldes også Flavour Profile Pairing.

Den molekylære gastronomi har budt på revolutionerende opgør med vanetænkning som f.eks. altid kun at røre i én retning i en gryde - og desuden på en række vellykkede forsøg med det, der benævnes slow cooking. Eksempelvis at stege en steg i flere dage eller koge en stanniolindpakket, krydret laks i opvaskemaskinen.

Svinekam i vaskemaskine

Det var den franske kemiker Hervé This-Benckhard, der allerede i 1988 opfandt den molekylære gastronomi. Mindre kendt internationalt er det, at den danske komiker Jørgen Ryg endnu tidligere proppede en svinekam ind i sin vaskemaskine, mens han var græsenkemand, i den tro, at det var en ovn.

"Men så blev det også den hvideste steg, jeg nogensinde har set," udtalte han senere i en af sine monologer.

Fremtidens Vordingborg-køkkener ventes at få lighed med et fysisk laboratorium med reagensglas, glaskolber og svejseapparater, ligesom vaskemaskinen bliver et must. Kokkene skal altid bære visir.

Man skal derfor ikke undre sig, hvis der venter den nyansatte fra Grenaa en stor fremtid inden for MG - eller hvis han belønnes med diplom fra Det Danske Gastronomiske Akademi. Man lærer nemlig af de bommerter, man begår, og mange store opfindelser er gjort ved en fejltagelse.

Skaldyr med skurecreme og boghvedegrød med brun sæbe kan blive et hit, førend vi aner. Op på hesten igen!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her