Læsetid: 1 min.

Momsforhøjelse kan bremse husprisers himmelflugt

4. august 2005

Hvis huspriserne fortsætter med at stige, bør regeringen seriøst overveje at forhøje momsen på boligbyggeri. Det vil nemlig reducere efterspørgslen og dermed lette presset på bygge- og boligmarkedet. Det siger den forhenværende formand for Det Økonomiske Råd og nuværende formand for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, professor Christen Sørensen.
»En midlertidig momsforhøjelse på omkring fem pct. point vil være en effektiv og hurtigvirkende mulighed, der direkte påvirker efterspørgslen,« fastslår han.
Da momsforhøjelsen er midlertidig, kan boligkøberne se frem til lavere boligpriser, når momsen igen sættes ned. De boligsøgendes lyst at købe boliger falder nemlig, når momsstigningen kun er midlertidig. Dermed bremses og udskydes efterspørgslen efter boliger, og det reducerer risikoen for en overophedning i bygge-sektoren.
Moms-metoden blev sidste benyttet i 70'erne, men med omvendt fortegn. For at øge forbruget blev momsen sat ned, hvilket fik danskerne til at købe ind med arme og ben.

Boligboble en skrøne
Huspriserne er gennem de senere år steget så kraftigt, at nogle økonomer advarer om en boligboble på markedet. Kraftigt medvirkende til prisstigningerne har været nye låneformer som de populære afdragsfrie lån. Christen Sørensen maner dog til besindighed.
»Det afgørende er udviklingen i ledigheden, og den ser positiv ud. Og selve teorien om, at husprisernes vækst udgør en boble, er overdreven,« siger han. Også den tidligere overvismand Niels Kærgård peger på, at dansk økonomi i dag er anderledes kraftigt udrustet end dengang i midten af 80'erne, da huspriserne trådte ind i et glidende fald fra 1987 til 1993. »Men det er da klart, at der i dag er større risici i boligmarkedet, end der ville have været, hvis alle boliger var finansieret med fastforrentede lån, der blev afdraget på normal vis,« påpeger han. Medvirkende til at øge risikoen i dag er samtidig den lave inflation, der ligger på mellem halvanden og to procent.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her