Læsetid: 4 min.

Morgenstund har guld i mund

Medarbejderne på Information møder for sent på arbejde
16. maj 2006

I flere artikler har medarbejdere ved Information de seneste uger med udfoldelse af store retoriske evner påpeget, at den danske folkekirke har invaderet Danmarks Radio. Med lige så imponerende analytiske virkemidler har de dissekeret og endevendt fænomenet.

Et af målene for angrebene er morgenprogrammet 'Ved dagens begyndelse'. Her kommer filosofiske gemytter til orde, gerne sådanne som har indbagt deres filosofiske tilbøjeligheder i en religiøs, ja som regel folkekirke-kristen, butterdej. Du ved, læser, butterdej af den klæge, dårligt gennembagte type.

Ordene i dette program er salvelsesfulde, forstår man på de kritiske analyser i Information. Programbeskrivelsen er højstemt. Stemmerne runger, så man næsten kan høre de hule hoveder, de strømmer ud af. Og ordene er "lumre af patos".

Sådan har senest Lotte Folke Kaarsholm hudflettet fænomenet. Og sådan har tidligere Georg Metz gjort det i en af sine lørdagsklummer og - så vidt jeg husker - også andre kolleger før eller mellem dem.

Jeg kan kun være enig. Det er rædsomt. Nogen må følge op på analyserne og skrive en leder. En redaktionschef må samle et team og gå dybere i sagen. Hvem er det på Danmarks Radio, der fører an i angrebet på sekularismen? Hvem er det, der forstyrrer gode ateistiske kulturradikalister - hør, var det ikke tre-dobbelt-konfekt? - i deres karske morgengnavenhed? Mon ikke SF kan gribe ind med et spørgsmål til ministeren?

Hvad ligner det at erstatte 'Dagens Spids' på P1 med et program, som er monopoliseret af klæge prælater? Hvorfor skal denne gode og sunde ramsaltethed erstattes af missionsvirksomhed og blævrende inderlighed?

Jeg skal indrømme, at jeg i mangt og meget deler ubehaget ved udsendelserne. Men de er dog af svingende kvalitet. For eksempel vågnede jeg for nogle år siden en uge igennem ved at en kvinde - kapitel for kapitel - gennemgik min gamle bog Det hyperkomplekse samfund? Det var om ikke andet interessant, for hvor førte referaterne nu hen? Var der pointer, som jeg selv havde overset?

Kvinden er i øvrigt senere blevet indvalgt i Folketinget - for de radikale, kan jeg tilføje. For jeg bed jo mærke i navnet. Om det er min bogs skyld, ved jeg ikke. Men det kan næppe have været programmets skyld. For som man har forstået, rammer det ikke ind i hjertet på radikale kernevælgere. I hvert fald ikke på den gode måde.

Så, ja: Analyserne har noget for sig. De har fat i en indsigt, som nu kommer Informations læsere til gode. Spørgsmålet er, hvilken indsigt det er.

Journalister sover længe

Nu skal jeg løfte sløret for svaret: Det er indsigten i, at journalister på Information, i hvert fald de kulturbærende af dem, møder senere på arbejde end alle os, der enten pukler med almindeligt lønarbejde eller også har børn i den tidligt vågnende alder - eller barnebarn, kan jeg mimrende tilføje.

For nu skal jeg afsløre, hvad der er sket. Nu skal jeg omsider jage den lanse ind i kødet, som Lotte Folke Kaarsholm, Georg Metz og mange andre så omhyggeligt har spidset.

'Ved dagens begyndelse' har skiftet sendetid. Igennem et uendeligt antal år er programmet blevet sendt kl. 6.55-7.00. Det vil sige på det tidspunkt, hvor vi andre, det arbejdende folk og vagthavende bedsteforældre, vågner. Jeg er i så mange år, jeg husker (og det vil også sige før barnebarnets ankomst), vågnet op til clock-radioen kl. 6.45, for netop at være så tilpas meget ved bevidsthed, at jeg kunne indsuge salvelsesnektaren fra bemeldte program, og for således styrket at snuppe 7-radioavisen under bruseren.

Faktisk var programstrukturen god og formodentlig velgennemtænkt. Man vågnede op til inderlige stemmer fra midten af 1700-tallet, hvor Brorson jo udbredte sin pietisme, eller til karske højskoletaler fra 1800-tallet med Grundtvig som resonansbund. Og lige som man var ved at frygte, at tidsmaskinen var begyndt at køre den forkerte vej, kunne man kl. 7.00 til sin lettelse konstatere, at tiden alligevel ikke var gået baglæns, og at det stadig var Fogh og før ham Nyrup og Schlüter, der var ved magten.

Sådan er det ikke mere. Kvart i syv lægger man som regel øre til en munter naturvejleder, der beretter om klokkefrøernes parringsleg, eller til et kulturindslag, der bliver gentaget ord til andet en time efter. Enten alt for friskt eller alt for kedeligt til at vågne på.

Så det, den dybdeborende team-journalistik på Information har afsløret er at - medarbejderne på Information møder for sent på arbejde. Pisk dem op kl. 7, Palle Weis. Sørg for at de møder kl. 8.00, og at der ikke spilles radio i redaktionslokalerne.

Så får vi andre en frisk og vel-researchet avis. Og Lotte, Georg og de andre slipper for at få dagens begyndelse lumret til af al den præk og patos, som Danmarks Radios P1-redaktion så omsorgsfuldt har befriet os andre for.

Lars Qvortrup er professor ved Syddansk Universitet og leder af Knowledge Lab

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her