Læsetid: 3 min.

Mr. Fiddle taler ud

En lille, boblende anekdotisk erindringsbog fra jazzviolinisten Svend Asmussen om et privilegeret liv i og uden for rampelyset
4. juni 2005

Erindringerne fra den i dag 89-årige jazzviolinist Svend Asmussen måtte jo komme. Heldigvis, for Asmussen er ikke blot en af dansk jazz' allerstørste navne gennem tiden, der har oplevet jazzens udviklingshistorie fra sit udgangspunkt i 1930'ernes swingmusik, han er også et af hovednavnene i skandinavisk showbiz, der skabte legendariske revyer og shownumre og turnerede over det meste af verden bl.a. med Swee-Danes.

Asmussen kan se tilbage på et oplevelsesrigt liv, som også eftertiden vil interessere sig for. Som han tørt og skævt indskyder i bogens begyndelse: "uden en omfattende bog om mit liv er der jo slet ingen kontrol med, hvad der bliver skrevet om mig, når jeg ikke er her mere".

Asmussen har også en god historie at fortælle med drive, humor, antydede konflikter og smerter, bogført glimrende af Asmussens samlever og muse igennem de seneste år, lektor og litterat Ellen Bick Meier. En cd med seks numre fra Asmussens kvintet i 1950'erne og 60'erne samt Swee-Danes og 90-kvartetten følger med som musikalsk smagsprøve, desværre uden dateringer.

Fint sansede beskrivelser

Her er adskillige sjove og interessante anekdoter for jazz- og musikfolket om Asmussens mange møder, venskaber og samarbejder med store navne som Benny Goodman, Duke Ellington, Hoagy Carmichael, Django Reinhardt, Stephane Grappelli, Stan Getz, Bengt Hallberg, Toots Thielemanns, Putte Wickman og Jan Johansson.

Men der hvor bogen som erindringslitteratur får mere fylde eller generel attraktion, er, når Asmussen får nogle bredere livsvurderinger og tråde bundet sammen, så hans liv fremstår i en helhed. Som kontrast til ovenstående er det f.eks. ikke uden charme og ægthed, når Asmussen fortæller om forholdet mellem scene- og privatlivet:

"Derhjemme er man ingen særlig bemærkelsesværdig person. Tværtimod skal man ikke bilde sig noget ind, når man er på hjemmeplan. Der kommer man helt ned på jorden. Min rolle derhjemme var at være den rare, beskedne, lille mand, der vaskede pænt op efter sig og læste for børnene om aftenen. Og huskede at slå wc-brættet ned!".

En gentlemans humor

Også derfor står den usædvanligt fint sansede beskrivelse af barndommen i det velhavende købmandshjem på Østerbro i bogens første kapitler som noget særligt. Fuld af detaljer fra en svunden tids København, hvor "Svendemand", som han blev kaldt, i drenge- og teenageårene oplevede tidens moral, manerer, drifter, klasseskel, racistiske tendenser, snobberi, dansehallerne, restaurationsmusikken, piger i kjoler og mænd i skræddersyede jakkesæt, en retlinet og disciplineret far og en blid mor, der en isvinter syede en særlig pelspose til sin søns blåfrosne genitalier.

Asmussen udtrykker sig i mange tilfælde med en gentlemans høflighed, når det handler om konfliktstof eller ubehageligheder. F.eks. da han under den tyske besættelse blev anholdt og gennemlevede sit livs mareridt: deportation til Gestapo-fængslet i Berlin på ubestemt tid i næsten to måneder, hvor han holdt håbløsheden stangen med danseøvelser og jagt på væggelus. Sit opholdssted karakteriserer han på følgende underdrevne måde: "I Berlin var der et lokum i cellen, og det var meget uappetitligt. Det havde ikke været gjort rent i mange år".

Ikke for ingenting er Asmussen en entertainer, der ikke kan lade være med at spinde sjove ender på sine historier. Nogle af dem har han fortalt flere gange bl.a. i Bent Henius' glimrende, men mere tørre Danske jazzprofiler: Svend Asmussen (1963), og man tager sig i at sidde med smil på læben eller klukle undervejs. Det sidste er ment som en kompliment, som Asmussen formentlig ikke er ked af. Han viede sit liv til musik og underholdning. Og med bogen har han rakt et fint lille dokument om det videre til eftertiden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her