Læsetid: 2 min.

Mrs. World og torturkammeret

Tjetjeniens præsident Ramsan Kadyrov har tilbudt 'Mrs. Kenya' at indgå i sit harem
6. marts 2007

I Miss World-konceptet skal deltagerne være ugifte. Derfor er der også en Mrs. World-konkurrence: Verdens smukkeste gifte kvinde.

Deltagerne bliver ikke alene bedømt på, hvordan de tager sig ud i badedragt på en scene. De skal også vise, at de er i stand til at skifte ble på et spædbarn.

I år finder finalen sted i badebyen Sochi på 'den russiske riviera' i Nordkaukasus på torsdag den 8. marts, Kvindernes Internationale Kampdag. Undervejs har skønhederne været på udflugt til det krigsødelagte Tjetjenien et par hundrede kilometer øst for finalebyen Sochi. De blev fløjet ind i præsident Kadyrovs private jet og boede også på hans private slot under opholdet.

En tjetjensk regeringstalsmand fastslår, at Mrs. World-besøget beviser, at der nu er varig fred i Tjetjenien. Samtidig fastslog en - oven i købet officiel - menneskeretskonference i hovedstaden Grosnij, at tortur er udbredt overalt i landet.

Præsident Kadyrov blev så betaget af Fru Kenyas skønhed, at han friede til hende på stedet og tilbød hende at indtræde i sit harem. Som bevis på sine reelle hensigter forærede han sin udkårne gæst to heste, en hvid ged og nogle høns. Han hentede efter sigende selv dyrene ude i sin zoo. Der opbevarer han for eksempel også en løve og en tigerunge, som han promenerer med i snor, når han vil vise sig frem.

Som konkurrencebetingelserne kræver, er Caroline Verkaik allerede gift og desuden mor til fire. 30-årige præsident Kadyrov er også gift og har fem børn. Han har ikke noget harem endnu, men det vil han have.

Torturkammer i kælderen

I januar - dengang var han endnu kun statsminister - krævede Kadyrov genindførelse af flerkoneri i Tjetjenien. På grund af krigen har vi mange flere kvinder end mænd, forklarede han. Derfor er det absolut nødvendigt for det tjetjenske folks overlevelse, at man kan have op til fire koner, hvis ellers man er i stand til at forsørge dem.

Præsident Kadyrov er en usædvanlig farverig despot. Billedet af ham hænger overalt, alting bliver opkaldt efter ham eller hans far, og han optræder ivrigt i underholdningsbranchen. Han lader sig gerne fotografere sammen med berømtheder - for eksempel "min ven" Mike Tyson - har organiseret en art Melodi Grand Prix i sin sønderbombede hovedstad, har indrettet et 'vandland' i ruinerne, og han er ejer af landets bokse- og fodboldklubber osv, osv.

Fra sin far, der også var præsident, har han arvet en privat milits, som terrroriserer og hærger landet. Og ligesom sin far er han nu af Ruslands præsident Putin blevet udpeget til Tjetjeniens præsident.

Men Kadyrov er ikke nogen gemen 'skrivebordsmorder' som sin chef i Kreml, næh, han deltager selv med liv og lyst i løjerne. I hjem-byen Tsenteroi er der indrettet et torturkammer i kælderen under hans villa.

Den russiske journalist Anna Politkovskaja, der blev myrdet i oktober, havde interviewet folk, der har været underkastet Kadyrovs tortur. Hun skulle have vidnet mod ham i en retssag, kort efter hun blev dræbt. Kadyrov har naturligvis pure afvist at have nogen del i hendes død.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her