Læsetid: 3 min.

Mugabes slumrydninger er en humanitær katastrofe

Slumrydningerne i Zimbabwe eskalerer, men ved at gøre 700.000 hjemløse midt i landets akutte økonomiske krise og ignorere FN's henstillinger har præsident Robert Mugabe måske omsider overspillet sin hånd
27. juli 2005

I går eftermiddag, omtrent samtidig med at Zimbabwes præsident Robert Mugabe mødtes med sin kinesiske kollega Hu Jintao for at bede om akutte lån til at udbedre landets økonomiske krise, rykkede politiet ind i Zimbabwes største slumbebyggelse og lagde det i ruiner. Betjentene tævede beboerne i Porta Farm-området vest for Harare og satte ild til deres huse som led i den nedrivningskampagne, der med titlen Murambatsvina ('ryd skidtet') siden den 17. maj har raseret de byområder, der har givet størst støtte til Zimbabwes opposition.

Gårsdagens aktion kom på trods af officielle zimbabwiske udtalelser i sidste uge om at Zimbabwe ville holde en pause i sit gigantiske slumnedrivningsprogram for at give folk tid til at opnå de korrekte tilladelser. Og på trods af den alvorlige kritik fra FN, hvis udsendte officer Anna Kajumulo Tibaijuko i sin rapport anslog at 700.000 mennesker har mistet deres hjem, og 2,4 millioner andre er berørt af Mugabes kampagne. Mugabes svar på kritikken fra FN var en invitation til Kofi Annan om at komme og inspicere programmet, en invitation, som Annan accepterede mandag.

Nødråb fra oppositionen

Samtidig rapporterede FN's lokale repræsentant Agostinha Zacarias, at raseringerne i hvert fald fortsatte i Chipinge nær Mozambiques grænse - et andet område, der har støttet oppositionen, men dog valgte regeringspartiet Zanu-PF's kandidat til valget i marts.

"Operation Marumbatsvina har skabt en alvorlig humanitær krise, der række langt ud over overgrebene mod menneskerettigheder og international lovgivning," siger Tendayi Biti til Information fra Zimbabwes hovedstad Harare.

"Allerede før nedrivningerne stod landet midt i en enorm krise uden benzin, uden mad. Og nu nærmer det sig en katastrofe. Den situation venter vi på, at verdenssamfundet forholder sig til. FN har talt nu, vil de handle eller forholde sig lige så afventende som i Rwanda eller Darfur?"

Biti er sekretariatsleder i Morgan Tsvangirais oppositionsparti Movement for Democratic Change, der er det indirekte mål for Mugabes nedrivningsprogram. Partiets nationale struktur ligger i ruiner efter kampagnen:

"Mange af vores medlemmer er blevet spredt og forflyttet, og vores kraftcentre er skadet. Så vi skal nu i gang med en reorganiserings- og omstruktureringsproces, og vi satser mere og mere på en demokratisk massemodstand som vores grundlæggende politik. Dette illegale regime har ikke bare ødelagt økonomien og landbrugssektoren, det har også ødelagt folks hjem, og vi kan ikke længere blot sætte vores lid til valgene," siger Biti.

Også Zimbabwe-eksperten og journalisten Andrew Meldrum, som følger situationen fra eksil i Pretoria, mener at slumrydningerne omsider kan blive dråben, der får bægeret til at flyde over i verdenssamfundets forhold til Mugabe.

"Det her er en hævnaktion mod fattige bymennesker, som han mener er imod ham. Byerne har været oppositionens højborge, og Mugabe prøver nu simpelthen at ødelægge den ved at sprede beboerne. Signalet er som i gamle dages koloniale regime, at almindelige mennesker bor på jorden på regeringens nåde."

Fra land til by

I en artikel i London Review of Books forklarer R. W. Johnson, som er ekspert i det sydlige Afrika fra Oxford Universitet, at slumrydningerne ligger i forlængelse af Mugabes rydninger af de store farme efter valget i februar 2000.

"Mediernes dækning fokuserede på de 4.000 hvide farmere, men et vigtigere mål var de 2,2 millioner landbrugsarbejdere, der blev tvunget til at synge Zanu-PF-sange, tævet og tortureret og efterladt i vejkanten traumatiserede og så at sige gjort til bønder igen. Af dem, som ikke flygtede til nabolandene, vil de fleste være vendt tilbage til smålandbrug for at opretholde livet, og de er meget sårbare over for penge-for-stemmer-afpresningen."

I Namibia rapporterede avisen New Era i går, at de første busser med hjemløse zimbabwere er begyndt at ankomme til Windhoek. Avisen skrev, at Soweto-markedet i Katatura i går morges var fuldt af zimbabwiske småhandlende på udkig efter nye tilholdssteder, samtidig med at Mugabe har appelleret til Namibias regering for at få økonomisk hjælp.

Andrew Meldrum understreger, at det er veletablerede hjem med farvefjernsyn og dagligstuemøbler, der rives ned, ikke bare slum.

"Situationen er så grotesk, at ikke engang Mugabes faste støtte Mbeki har villet forsvare ham. Og det gør, at dette på en horribel måde kan blive en ny mulighed. For Mugabe har netop bedt Kina og Sydafrika om en milliard dollar til at betale sine regninger, og Mbeki har for første gang sagt, at han måske vil stille betingelser, der kan forbedre Zimbabwes økonomiske og politiske situation. Mbeki er presset fra G8-landene, og nu må han stille krav. Mugabe har overspillet sin hånd, og det her kan måske blive begyndelsen til enden," siger Meldrum.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her