Læsetid: 3 min.

Muhammed-krise rammer Arla og Fogh

Muhammed-krisen har foreløbig kostet Arla 400 mio., men tabet kan blive endnu større. Samtidig vokser kritikken af Fogh
3. marts 2006

Muhammed-krisen betyder, at Arla Foods i år får halveret sit overskud, oplyser koncernchef Peder Tuborgh. En foreløbig opgørelse viser nemlig, at Arla får et direkte tab på mindst 400 millioner som følge af vareboykotten i Mellemøsten. Tabet kan blive endnu større, hvis det ikke hurtigt lykkes at få varerne tilbage i supermarkederne, og hvis ikke salget inden udgangen af året er oppe på 50 procent af mængderne fra før boykotten.

"Selv om situationen er særdeles kritisk, så tror jeg, at Arla har en fremtid i Mellemøsten. Jeg tror dog ikke, at vi kommer tilbage med fuld kraft, men kun halv kraft i år. Nu handler det om at genvinde forbrugernes tillid. Kommer vi ikke tilbage, så er det et helt andet scenariu,," sagde Peder Tuborgh og henviste til Arlas 1200 medarbejdere i Mellemøsten. Ingen af medarbejderne i Mellemøsten er foreløbig blevet afskediget. Omvendt er 170 mejeriansatte i Danmark hjemsendt på ubestemt tid.

Vanskelig visdom

Sidste år omsatte Arla for cirka 3,2 milliarder kroner i Mellemøsten. Samtidig med tabene voksede også kritikken af statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) verbale bredside mod store dele af det danske samfund for principløshed og svigt i kampen for ytringsfriheden. Kritikken kommer nu også fra egne rækker, skrev Berlingske Tidende i går.

Tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen er fortørnet over Foghs snak om "får og bukke", og i et krast debatindlæg i Berlingske går Venstres tidligere formand i rette med sin efterfølger på posten - uden dog at nævne ham direkte med navn.

"Hvis nu det virkelig handler om ytringsfrihed, så sætter det jo fingeren på et ømt punkt: Hvis ytringsfriheden ikke rækker til, at man sætter spørgsmålstegn ved den måde, hvorpå ytringsfriheden anvendes, så er den ikke meget værd," lyder det fra Uffe Ellemann-Jensen, der har "vanskeligt ved at se visdommen" i statsministerens udskilningsløb.

"Det væsentlige i denne sag er ikke, om en avis har ret til at dumme sig - for det har den, formentlig. Det væsentlige er, hvordan man kan bygge bro mellem mennesker, der tilhører forskellige religioner," mener Venstres tidligere formand, der i øvrigt erklærer sig selv som buk frem for et frelst får.

En blindgyde

I et andet debatindlæg truer bestyrelsesformand Niels Due Jensen fra Danmarks internationale pumpekoncern Grundfos indirekte med at rykke virksomheden til udlandet. Han betragter den hjemlige debat om Muhammed-tegningerne som "en blindgyde, hvor de personer, der sætter spørgsmålstegn ved tegningernes berettigelse, automatisk hånes for at have sat ytringsfriheden til salg - for ussel mammon, som det siges." Due Jensens kritik er rettet mod statsministeren "sekunderet af et par meget ungdommelige partikolleger", hedder det i debatindlægget.

"Hvis skatteminister Kristian Jensen (V) og senest Venstres ordfører, Jens Rohde, er så utilfredse med den måde, som Grundfos og andre danske, internationale virksomheder tager ansvar for vores forretning på, så synes jeg, at de sammen med deres politiske chef klart skulle sige, at regeringen helst ikke ser sådanne virksomheder og deres arbejdspladser på dansk grund," skriver Niels Due Jensen. Statsminister Anders Fogh Rasmussen har ikke ønsket at kommentere de vrede reaktioner, men fra Dansk Industri er der forståelse for frustrationerne hos Grundfos.

"Jeg forstår godt Niels Due Jensens frustrationer. De afspejler de seneste dages hårde politiske angreb. Der er ingen i erhvervslivet, der har sat ytringsfriheden til salg - endsige prøvet at gradbøje den," siger Hans Skov Christensen, adm. direktør for Dansk Industri, i en kommentar til sagen.

"Lige nu kæmper mange virksomheder for at genoprette deres forretningsforbindelser. I den situation er det et slag i ansigtet at opleve, at de bliver uretmæssigt kritiseret for at sælge ud af danske værdier," siger Hans Skov Christensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her