Læsetid: 3 min.

Muhammed, Paven og naivisterne

Karen Jespersen og Ralf Pittelkows bog 'Islamister og naivister' er blevet en salgssucces. Interessen fra udenlandske forlag og medier er overvældende
30. september 2006

Det er helt uhørt. En lille dansk fagbog vinder frem i store internationale medier, og udenlandske forlag står i kø. I dag, et år efter Muhammedtegningerne blev offentliggjort, og Pave Benedikt XVI's nylige udtalelser om Islam, er Ralf Pittelkow og Karen Jespersens Islamister og naivister i søgelyset.

International Herald Tribune, El Pais og den holland-ske avis Leewarder Courant er blot nogle af de udenlanske medier, der har interviewet og skrevet om ægteparret Pittelkow og Jespersens bidrag til debatten om Islam og Vesten.

Hos forlaget Peoples Press er kreativ direktør, Jakob Kvist, overvældet.

"Det her regner man pr. definition ikke med. Når man udgiver noget i Danmark, plejer det ikke at vække international genklang. Men da vi så interessen fra de store internationale aviser, måtte vi jo op i et andet gear," fortæller han.

Bogen har nu solgt rundt regnet 16.000 eksemplarer, den ligger på top ti på de danske bestsellerlister, og femte oplag er lige ved at gå i produktion.

Rammer ned i debatten

Med Frankfurter Bogmes-sen lige på trapperne har Peoples Press modtaget flere uopfordrede henvendelser om køb af rettigheder fra store markante udenlandske forlag. Henvendelserne er primært kommet fra Sverige, Norge, Tyskland og Holland. Men hos Peoples Press regner den ansvarlige for salg af rettigheder, Lise Nielsen, med, at der ved bogmessen i Tyskland den 3.-5. oktober vil komme flere interesserede, også fra lande som Frankrig, Italien og Spanien.

"Det er lande med nogle af de samme problemstillin-ger, som vi ser i Danmark. Så derfor regner vi helt klart med, at interessen fra disse lande vil være stor," siger hun.

Islamister og naivister har vakt stor opsigt med sit frontalangreb på islamismen. I en tid, hvor efterveerne fra Muhammedtegningerne stadig trækker søm ud, og pavens udtalelser om Islam har været udsat for kraftig kritik, er grundlaget for bogen ikke blevet mindre.

"Bogen rammer ned i en post-Muhammedkrise-tid, hvor der foregår både debat og reflektion i samfundet om, hvordan vi skal fortolke og behandle øjensynlige konflikter mellem et stort mindretal af muslimer i Danmark og mange danskeres opfattelse af den politiske og offentlige demokratiske kultur i Danmark," siger Jakob Feldt, forsker ved Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet.

Om den udenlandske op-mærksomhed, bogen har fået, siger han.

"Der er et stort internationalt fokus på, hvordan Danmark forholdt sig til og nu bearbejder Muhammedkrisen, nu hvor det værste har lagt sig. Og det er jo netop den problemstilling, bogen beskæftiger sig med. Samtidig leder det internationale samfund efter nogle svar, der kan bringe debatten nye steder hen," fortæller han.

Ligesom forlagsdirektør Jakob Kvist er Karen Jespersen overrasket over opmærksomheden omkring bogen:

"Det, vi ofte bliver spurgt om, er, hvorfor vi har skrevet sådan en bog, om vi ikke tror, det kan føre til yderligere konflikter. Dertil svarer vi jo nej. Men interessen er jo også et udtryk for, at det her virkelig er noget, der optager folk, og at det er en debat, der trænger sig på," siger hun.

Hun fortæller samtidig om en stor interesse for, hvor-dan reaktionerne har været på bogen i Danmark, og hvorfor danskerne overhovedet køber den.

"Det er klart, at en del af forklaringen på bogens suc-ces er, at vi i det seneste år har oplevet nogle meget hånd-faste udtryk for det fænomen, vi skriver om. Med Muhammedkrisen som vores eksempel. Derfor er der kommet en meget stærk bevidsthed om det," siger hun.

Mikrokosmos

Igen er der fokus på Dan-mark efter Muhammedkri-sen, og Danmark, som det lille land det er, er blevet et studie værdigt ud i, hvordan man kan se på den overordnede ci-vilisationskamp. Sådan betegner Jakob Kvist det.

"Muhammedkrisen har gjort, at Danmark bliver set som et interessant mikro-kosmos for den overordnede civilisationskamp. Nu kommer der så to intellektuelle, der skriver en bog om emnet, og derfor søger man tilbage til Danmark, og hvordan vi håndterer problem-stillinger, der blev tydelige under Muhammed-krisen."

Efter bogmessen i Frankfurt i næste uge regner Peoples Press med, at Islamister og naivister er solgt til udgivelse i en række lande.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her