Læsetid: 2 min.

Murtisser: Det var vand!

Det var vand og ikke urin, som performancekunstneren Uwe Max Jensen strintede ud over en mur i Brande i sommer, lød det fra kunstneren i retten mandag
10. januar 2006

Det var vand og ikke tis, der blev brugt som 'maling' i performancekunstneren Uwe Max Jensens alternative gavlmaleri i Brande i Midtjylland i sommer. Det proklamerede den 33-årige kunstner i retten i Herning mandag.

Uwe Max Jensen forklarede, at han havde medbragt en pose med vand og fik det til at se ud, som om han tissede op ad muren i byen, der er kendt for sine gavlmalerier. Det vakte vrede hos to branditter, der meldte ham til politiet.

Udmeldingen kom bag på anklager Peter Thorning, der ikke havde taget vidner med, der havde set den del af Uwe Max Jensen, som kunstneren selv kalder "naturens pensel." Til gengæld kunne anklagemyndigheden fremvise et stillbillede fra en tv-optagelse af hændelsen, der skulle vise, at væsken ikke kom fra en pose.

Kunstneren fra Egå ved Århus har afvist et bødekrav fra politiet på 2000 kroner for tisseriet den 11. juli med den konsekvens, at sagen er endt i retten. Uwe Max Jensen siger nemlig, at der er tale om kunst og ikke anstødelig opførsel, som politiet mener. Derfor vil han frikendes.

Et af vidnerne på mandagens retsmød, museumsdirektør Holger Reenberg fra Herning Kunstmuseum, mener, at selve hændelsen falder under bagatelgrænsen til at blive kaldt kunst. Men ser man på forløbet, er der noget om snakken.

"Den helt sindssyge interesse, der har været for sådan en lille ting, gør det jo nærmest til et kunstværk. Man skal bare grine og tage det for, hvad det er, og der er da noget sjovt i, at det at tisse op ad en væg kan sætte så meget i gang," sagde Holger Reenberg efter retsmødet, hvor han gjorde rede for den latrinære kunsthistorie.

Uwe Max Jensen vakte i 2003 offentlig opsigt, da det lykkedes ham at få sin etårige søn optaget med et billedværk på den censurerede Kunstnernes Påskeudstilling i Århus Kunstbygning. Derudover står han bag værker som 'Du bringer mit pis i kog' - hans egen urin i en kogekedel, 'Halve sandheder' - en bibel og en koran skåret midt over og 'Mors vaskeri', hvor hans mor under en udstilling på Trapholt i Kolding vaskede og strøg gæsternes tøj.

Uwe Max Jensen, der er ved at uddanne sig til journalist, har permanent forbud mod at komme på kunstmuseet ARoS i Århus, efter at han i januar tissede i kunstneren Olafur Eliassons vandskulptur Waterfalls.

Der falder dom i sagen mandag.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu