Læsetid: 3 min.

Museer slipper for undersøgelse

Museumsforeningen ICOM opfordrer Glyptoteket og Davids Samling til at levere stjålne kulturgenstande tilbage
22. juli 2006

Trods afsløringerne af flere københavnske museers indkøb af stjålen kulturarv har fungrende kulturminister Flemming Hansen besluttet, at der ikke er grund til at undersøge, om danske museer generelt overholder UNESCO's konvention mod handel med illegal kulturarv.

Enhedslistens kulturordfører undrer sig, men formanden for Folketingets kulturudvalg Kim Andersen (V) forsvarer den vikarierende minister. En generel undersøgelse af de danske museers indkøbspraksis er alt for ressourcekrævende.

"Det er vigtigere at se fremad og sikre, at dansk lovgivning er tilpasset situationen, som den ser ud i 2006," siger han.

Formanden for den danske afdeling af museumsorganisationen ICOM, Merete Ipsen, beklager, at de to anerkendte museer Glyptoteket og Davids Samling har tyvekoster i deres samlinger, og opfordrer de to museer til omgående at levere de stjålne kulturgenstande tilbage til Italien og Tyrkiet.

Til gengæld mener hun ikke, at der er grund til at tjekke de danske museer generelt.

"Det er meget beklageligt, at der er brådne kar som Glyptoteket og Davids Samling, men jeg mener nu, at moralen generelt er høj i den danske museumsbranche," siger hun.

Overrasket

I et svar til Enhedslistens kulturordfører, Per Clausen, skriver fungerende kulturminister Flemming Hansen, at han ikke ser noget "umiddelbart behov for at iværksætte yderligere foranstaltninger med hensyn til museernes hidtidige erhvervelse af genstande."

Svaret forbløffer Per Clausen.

"Det er overraskende, når vi nu ved, at der findes en hel del tyvekoster på anerkendte museer som Glyptoteket og Davids Samling," siger han med henvisning til Informations mange artikler om de to museers indkøb af ulovlige kulturgenstande fra bl.a. Italien, Tyrkiet og Afghanistan.

Per Clausen forstår i øvrigt ikke, hvordan kulturministeren i samme svar til Folketinget kan skrive, at han er overbevist om, at de berørte museer "bidrager konstruktivt" til overholdelsen af UNESCO's konvention mod illegal handel med kulturarv.

"Hvor har ministeren det fra," spørger Clausen og henviser til, at begge museer blankt har afvist at levere de illegale kulturgenstande tilbage.

Lad fortiden ligge

Formanden for Folketinges kulturudvalg, Kim Andersen (V), forsvarer imidlertid regeringens udmelding.

"Det ville være et umådelig omfattende arbejde at rekonstruere oprindelsen til de danske museers mange tusinde kulturgenstande. Og hvad skulle vi egentlig bruge den viden til bagefter?," siger han og mener, at man skal lade fortid være fortid.

"Jeg synes, det er meget vigtigere at tænke fremad og få undersøgt, om den danske lovgivning tager højde for, hvordan den internatioanle handel med illegal kulturarv foregår anno 2006," siger han. Det spørgsmål vil han og resten af kulturudvalget sætte på dagsordenen, så snart den langtidsygemeldte kulturminister Brian Mikkelsen (K) er tilbage på posten.

Formanden for den danske afdeling af museumsorganisationen ICOM, Merete Ipsen, er forarget over Glyptoteket og Davids Samling, der begge har indrømmet, at dele af deres samlinger stammer fra illegale udgravninger.

"Glyptoteket er jo et statsanerkendt museum, der er omfattet af Museumsloven, og begge de to museer er desuden medunderskrivere af ICOM's etiske regelsæt," siger hun. "Efter min mening bør de omgående levere de stjålne ting tilbage," siger hun.

Merete Ipsen understreger, at det er vigtigt, at Folketingets kulturudvalg samt de relevante ministerier (kultur- og justitsministeriet) får strammet op, så der kan sættes en effektiv stopper for handlen med illegal kulturarv i Danmark.

"Det handler om at få lukket de juridiske huller, som gør det muligt, at denne efterspørgsel efter det unikke finder sted, selv fra museer" siger hun. "Museerne bør på ingen måde medvirke til at vedligeholde et marked for illegale varer," siger hun.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra fungerende kulturminister Flemming Hansen.

Tidligere artikler om den illegale handel med kulturarv kan læses på: http://tema.information.dk/detstorekunsttyveri

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu