Læsetid: 3 min.

Musikere har også menneskerettigheder

Fra Hviderusland til Afghanistan lider musikere under censur og forfølgelse. Dansk-svensk ngo sætter fokus på problemet
28. november 2006

ISTANBUL - Musikalske menneskerettigheder er et relativt ukendt begreb i en verden, hvor musikeres rettigheder plejer at handle om retten til et tjene penge. Derfor blev der på en konference i Istanbul i weekenden sat fokus på de oversete, men ikke detso mindre alvorlige problemer musikere har med at udgive og optræde med deres musik. Fra lande som Cuba, Zimbabwe, Hviderusland, Tyrkiet og Afghanistan var der vidnesbyrd om den forfølgelse, undertrykkelse og censur, som lokale kunstnere er udsat for under udførelsen af deres arbejde.

Hviderusland

Et af de slemme eksempler på musikcensur finder man overraskende nok midt i Europa. For sammen med en række tredjeverdenslande blev Hviderusland fremhævet som et af de steder, hvor de værste overgreb finder sted. En ny rapport, der særligt var udarbejdet til konferencen, dokumenterede, at stort set hele landets rockscene er sortlistet, og at det stedse bliver sværere og mere risikabelt at lave uafhængig musik.

Samtidig med, at musikken på nogle områder bliver undertrykt, så bliver den på andre områder misbrugt til regeringsvenlig propaganda, der styrker statsideologien og diktatoren Lukasjenko.

"Ligesom under Ukraines orange revolution i 2004 er sprog og kultur nøgleelementer i oppositionen til præsident Lukasjenko," hedder det i rapporten.

"I løbet af de sidste to år er mange hviderussiske rockmusikere blevet forbudt på radio og tv, deres ansøgninger om tilladelser til koncerter afvist og interview til statsmedier syltet."

Musikvært dræbt

Istanbul-konferencen var arrangeret af den dansk-svenske ngo Freemuse, der støtter trængte musikere og hjælper med at udbrede kendskabet til deres problemer.

En af dem, organisationen har hjulpet, er den afghanske tv- og radiovært Shakeb Isaar, der måtte flygte, efter at en af hans kolleger var blevet dræbt, fordi hun medvirkede til, at der blev spillet vestlig musik i afghanske medier.

"Vi spillede både vestlig og afghansk musik, og derfor fik vi problemer med regeringen og fundamentalisterne," fortalte han de flere hundrede tilhørere på konferencen.

"Vi åbnede et vindue til verden, og de fleste afghanere vil gerne høre vores musik, men der er måske 10 procent, som tænker meget gammeldags. Det er særligt kvindelige værter, som trues og generes."

Selv om den afghanske regering i Vesten opfattes som temmelig demokratisk og moderne, så er den lokale virkelighed den, at regeringen blandt andet bygger på støtte fra religiøst fundamentalistiske grupper, der ikke bryder sig om sang og musik. Og slet ikke hvis det involverer kvinder. Til eksempel har det højeste råd for islamiske lærde forbudt videoer med den colombiansk-libanesiske sangerinde Shakira og hendes kropsnære tøj.

"De mener ikke, det er godt for Afghanistans unge mænd," fortalte Shakeb Isaar.

Mørkemænd

Det tidligere Taleban-styre gennemførte det værste eksempel på musikcensur, verden har set. Al form for musik blev forbudt, fordi de islamiske mørkemænd mente, at det ikke var i overensstemmelse med religionen. Derfor og på grund af borgerkrigen flygtede mange af Afghanistans traditionelle musikere til udlandet, hvilket har ført til, at visse instrumenter nu nærmest ikke kan høres mere.

Med støtte fra en privat organisation prøver en række små musikskoler nu at redde stumperne ved at få bygget flere af de usædvanlige instrumenter og ved at hyre de få tilbageblevne musikere til at undervise i brugen af Afghanistans historiske musikinstrumenter. Det sker alt sammen uden økonomisk og politisk opbakning fra den afghanske regering.

"Musik er en kommunikationskanal," fortalte lederen af skolenetværket, Mirwaiss Sidiqi.

"Det bekymrer regeringen, for til tider bliver sangerne meget populære og det måske mere end ministrene og præsidenten."

Derfor er det også svært for skolernes elever at optræde offentligt. Indtil videre er de primært henvist til FN-forsamlinger, Kabuls udenlandske ambassader og til koncerter uden for Afghanistan.

Konferencen i Istanbul sluttede søndag og var den tredje verdenskongres af sin slags.

Læs mere på www.freemuse.org

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her