Læsetid: 2 min.

Muslimer vrede over dansk 'fjolleri'

Fra Egypten til Indonesien er der fordømmelser af det seneste danske anslag mod profeten Muhammed. I Ankara har der været demonstrationer
9. oktober 2006

ISTANBUL - Det var stærke ord fra besindige stemmer, der i weekendens løb dominerede kommentarerne til videoen fra Dansk Folkepartis Ungdoms sommerlejr. Mens Pia Kjærsgaard i går kaldte tegningerne af Muhammed i skikkelse af en fuld kamel for "noget fjolleri", så forlangte Den Islamiske Konferenceorganisation (OIC) en forklaring fra statsministeren på, hvorfor statslige danske tv-stationer fredag bragte klip, der håner profeten. OIC vil også undersøge, hvad årsagen er "til den gentagne latterliggørelse af profeten i Danmark".

Foran den danske ambassade i Tyrkiets hovedstad Ankara mødte 70 mennesker i går op til en fredelig demonstration. Ifølge Danmarks ambassadør, Kim Jørgensen, kalder tyrkisk politi demonstranterne "borgere" uden synlige politiske eller religiøse tilhørsforhold. Lørdag mødte 10 demonstranter op, og de beskrives som tilhørende en nationalistisk gruppe. Begge demonstrationer forløb fredeligt.

Tyrkiske aviser dækkede hovedsaligt sagen på noteplan i går, og samme afdæmpede stil gik igen i store dele af den egyptiske presse. Direktøren for Det Dansk-Egyptiske Dialoginstitut Jakob Skovgaard-Petersen har fra Kairo fulgt sagen i løbet af weekenden, og han kalder reaktionerne i de mest betydningsfulde medier afdæmpede.

"I forbindelse med Jyllands-Postens tegninger var det et meget bredt mediebillede, der kørte. Det er ikke nær så tydeligt hernede endnu, men det kan godt komme. Ind til videre lader det dog til, at de statslige medier forsøger at dæmpe det ned," siger han til Ritzau.

Fogh: Smagløst

I Indonesien, verdens største muslimske land, henvendte Faisal al-Ansori, der er talsmand for det ortodokse Indonesisk Mujahedinråd, sig til den danske regering:

"De danske myndigheder bør alvorligt overveje, om de i menneskerettighedernes navn vil forsvare en eller to af landets borgere, som helt klart fornærmer profeten Muhammed, og derved ofre relationerne til den islamiske verden."

I Jordan fordømte religionsminister Abdel Fattah Salah DFU-videoen, men opfordrede muslimer til at være "fornuftige" i deres reaktioner.

"Muslimer bør reagere på de internationale diplomatiske og politiske fronter for at bringe den slags krænkelser af islam og muslimske symboler til ophør," erklærede Salah.

I Iran bad et antal parlamentsmedlemmer udenrigsminister Manouchehr Mottaki om at træffe "beslutsomme og passende" foranstaltninger over for den danske regering.

I en skriftlig udtalelse til Ritzau var Anders Fogh i går usædvanlig klar i sin fordømmelse af sommerløjerne i DFU.

"Jeg tager på det skarpeste afstand fra den opførsel, som medlemmer af Dansk Folkepartis Ungdom har udvist på en sommerlejr," hedder det.

"Der er tale om en uacceptabel opførsel fra en lille gruppe unge mennesker. Deres smagløse optræden repræsenterer på ingen måde det danske folks eller unge danskeres syn på muslimer eller islam."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her