Læsetid: 3 min.

Mysteriet om det overplottede plot

Ubegribeligt, at den nye danske krimiduo Chr. Dorph & Simon Pasternak fortaber deres 'stort anlagte' fortælling i en heftig overdosering af virkemidler
18. oktober 2005

Ensomhed. Det er normalt romanforfatterens skæbne i den tidlang, det tager, før værket har fundet sin form og fylde. Mange tør slet ikke drøfte det med andre undervejs - af frygt for, at befamlingen af fremmed hånd giver skabningen frastødende duftsignal.

Anderledes med kriminalromanen. Den er nærmere håndværket, og i hvert fald er der en vis tradition for, at den kan laves af to. Den intellektuelle amerikanske krimis fader, Ellery Queen, var et pseudonym for to fætre. Fra Norden kender vi det svenske ægtepar Per Wahlöö & Maj Sjöwall, der samproducerede den socialkritiske 10-binds serie om kommissær Martin Becks trængsler i det kapitalistiske samfund.

Nu har Danmark også fået en krimiduo. Den ene halvdel er Chr. Dorph, der har gjort sig gældende som lyriker med samlingerne Et stykke tid (1992) og Kontinuum (1995), inden han i 1999 sprang ud som krimiophav med Øjet og øret (1999) og siden Hylster (2003). Den anden er Simon Pasternak, der er forlagsredaktør på Gyldendal.

En molevit rørt op

Netop det at have en forlagsredaktør i makkerparret burde jo øge dets disciplin. Men det synes snarere, som om fællesskabet har bestået i, at hver er kommet med en skålfuld kvikke ideer til en ambitiøs spændingsroman, hvorpå de sammen har rørt hele molevitten op. "Stort anlagt" kaldes romanen i selvanprisningen, og det er en underdrivelse. Kun få af krimi-genrens effekter lades uudnyttede.

Romanen er henlagt til 1975, og det åbner adgang til hyldevarer som: Besættelsestidens efteropgør, angivere, nedbrudte modstandsfolk, uventede modstandsalliancer, kz-lejres bødler og ofre, forklædte nazister. Læg oveni Den Kolde Krig med dens dobbeltagenter, gensidig udspionering, hemmelige papirer, der måske er forfalskede, angrende kommunister, der måske ikke angrer alligevel, plus vestlige efterretningsfolk, der forivrer sig i tjenesten. Og hurra, året 1975 leverer også en forsyning af europæiske terrorister og måske-terrorister, der fra Baader-Meinhof-banden forgrener sig mod Norden og ind i borgerskabet.

Men hvorfor nøjes med alle disse herligheder, når der også kan øses af ganske traditionelle ingredienser som: Overklassens dekadente sexliv, gerne optaget på hemmelige film, skjulte rum, kokainmisbrug, en muldvarp på Politigården, forvekslelige tvillinger, glitrende firmafacader, der er skalkeskjul for mørkets gerninger, for slet ikke at tale om mordgerningsstedet, der viser sig at have været så overrendt som Hovedbanegården i myldretiden. Åh ja, forresten, husk også den kode til mysteriet, som måtte rummes i den rette udlægning af Shakespeares skinsyge-drama Othello.

Summen: Smag af sæbe

Som køkkenkunstnere, der vover at optræde hinsides kogebogens formaninger, må sande: Summen af alle krydderier er smagen af sæbe.

Læseren hensynker efterhånden i lige mængder déjà vu og tiltagende desorientering - navnlig som romanen i sin anden halvdelen hvirvler sig ud i et mord- og blodorgie, der er tæt på at ville fordoble den danske kriminalitetsstatistik.

Og det er ærgerligt, for et eller andet sted har Dorph & Pasternak fat i at kunne fortælle en god historie. Blandt bogens opmuntringer er dens skildring af, hvorledes de to kriminalfolk, den socialdemokratisk-stabile Larsen og den boheme-tilbøjelige Rohde, under deres trængsler slides ned til sjælens grundfjeld og dér møder urovækkende forekomster.

Morsomt påhit er, at forfatterne lader medvirke nogle af 1970'ernes kändisser som rejsekongen SimonSpies og kommunist-chefideologen Ib Nørlund. Til gengæld overrasker det, hvor blege begge disse farverige personligheder er i deres gæsteoptræden.

Alt havde været godt, hvis Dorph & Pasternak havde ryddet ud i deres arsenal af ideer med samme ihærdighed, som de lader bogens personer gå løs på hinanden for at få forvirringen bragt til en afslutning.

Chr. Dorph & Simon Pasternak: Om et øjeblik i himmelen. 480 s., 299 kr. Gyldendal. Udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her