Læsetid: 1 min.

Myter bestemmer valg af transport

23. august 2005

Ph.d. stipendiat Malene Freudendal-Pedersen, RUC, fik mandag professor P.H. Bendtsens trafikforskningspris for sit arbejde med at kortlægge bevæggrundene bag de valg af transportmiddler, vi foretager.
Marlene Freudendal-Pedersen fik prisen for sin artikel ’Structural Stories, Mobility and (Un)freedom’.
»Strukturelle fortællinger er de historier, vi fortæller os selv og hinanden om, hvorfor vi vælger et bestemt transportmiddel. De er karakteriseret ved at tage udgangspunkt i ’man’ i stedet for i ’jeg’, og ved at alle tilvalg er bestemt af det positive, mens fravalg er bestemt af det negative. For eksempel ’det er nødvendigt at have bil, når man har børn’ og ’tog og bus er altid forsinkede’,« siger Marlene Freudendal-Pedersen.
Strukturelle historier er ifølge Marlene Freudendal-Pedersen en meget væsentlig barriere for at få folk til at ændre transportvalg.
»Så længe folk holder sig til de strukturelle fortællinger, slipper de for at træffe egne beslutninger. Jeg har mødt så mange forældre, der kører deres børn i skole i bil, fordi de mener, det er farligt at cykle, men slet ikke kobler deres egen adfærd til den usikkerhed, det skaber for børnene,« siger Marlene Freudendal-Pedersen.
»Politikerne bruger så mange strukturelle fortællinger, når de skal træffe deres valg, og derfor bliver der meget langt mellem dem, der tør prøve noget i forhold til kollektiv trafik,« siger hun og understreger, at brugerne af kollektiv trafik har et langt mere positivt syn på den end dem, der ikke bruger den.
»De interviews, jeg har lavet, viser, at der er sprækker i folk overbevisning. De er godt klar over, at bilkørsel har konsekvenser for miljøet og sikkerheden på vejene. Jeg prøver at forstå, hvorfor folk træffer de valg, de gør, og min undersøgelse må så følges op med en anden, der anviser nogle løsninger,« siger Marlene Freudendal-Pedersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her