Læsetid: 3 min.

Når DR holder mikrofonen

25. august 2005

Det var et fint lille mikrofonholderinterview, DR bragte med Asger Aamund i Søndagsmagasinet den 21. august. Det skulle vist have handlet om Venstres mangel på udmelding i efterlønsdebatten, men endte lynhurtigt i en sovs af udokumenterede påstande og regeringsrygklap

Vi fik for eksempel at vide, at det er klogt af Venstre til forskel fra alle andre partier ikke at melde ud om efterlønnen. Men det er da pudsigt, at et emne, der har fyldt så meget i dansk politik gennem de sidste år, pludselig bliver uvæsentligt nogenlunde samtidig med, at regeringspartiet ikke har en formuleret politik på området.

Men det er jo fordi, at det, som Aamund sagde, kun er en lille del af de velfærdsreformer, som skal laves i fremtiden. Det er i sig selv endnu en påstand, som uanset mangel på belæg bliver mere og mere sand, jo tiere den gentages.

Senere i interviewet får vi at vide, at Helle Thorning og Anders Fogh garanteret godt kan blive enige om reformer, men at Helle Thorning desværre har en socialdemokratisk ledelse, der har givet hende cementtøfler på, så hun ikke render hurtigere, end at baglandet kan følge med.

Her luftes først og fremmst den gamle fordom om, at socialdemokraterne ikke tør ændre ved noget - som i øvrigt står i modsætning til den anden fordom om, at en socialdemokratisk regering vil være lig med flere skatter.

Men også billedet der tegnes af de to partiledere er interessant. Anders er en handlingens mand, som selv tager beslutninger, Helle derimod er afhængig af en ledelse, som slet ikke kan følge med.

Man kunne selvfølgelig også vælge at læse det, som at Helle Thorning rent faktisk tager hensyn til sit parti- og vælgerbagland, mens Anders Fogh bare er fløjtende ligeglad, men jeg tror ikke, det er det, Asger Aamund mener.

Latterlig påstand

Men den mest interessante påstand Aamund kommer med - en påstand der ligesom resten får lov at stå uimodsagt - er, at 2,2 mio. af Danmarks fire mio. vælgere er på overførselsindkomst og derfor som udgangspunkt ikke er interesseret i reformer af samme.

De vil ikke sikre fremtiden, men er optaget af hvad der "giver brød i skabet i dag". Eller sagt med andre ord: Den slags mennesker tænker jo kun på sig selv.

Hvor latterlig påstanden er, kan vi se ved at vende den om. For måske er det slet ikke af hensyn til konkurrencen og antallet af arbejdspladser, at de danske virksomheder gerne ser selskabsskatten sat ned, men blot af hensyn til "brød i skabet" eller en ekstra firehjulstrækker i carporten.

Nej vel? Det ville man sågu nok aldrig høre en direktør sige.

Men det står jo for hr. Aamunds egen regning, og den intelligente seer kan jo godt gennemskue, at det blot er holdninger og ikke fakta.

Ja, måske, men problemet er netop, at jo flere gange en holdning præsenteres som fakta, jo mere kommer de to ting til at være det samme. Derfor er det vigtigt at have kritiske journalister, der kan stille spørgsmål og tvinge folk til at argumentere, men det manglede desværre denne søndag aften.

Men på den anden side manglede der også en grund til, at vi skulle høre noget om efterløn og Venstre lige netop fra Asger Aamund. Han er selvfølgelig direktør, stod der under hans navn, men dem er der en del af i Danmark, og en anden gang kunne det måske være en idé at få en kritisk analytiker til at tale om politik.

Især når journalisten ikke rigtig orkede det.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her