Læsetid: 4 min.

Når en gigant hylder en anden gigant...

- følger der ikke partout en garanti med om, at det nødvendigvis ender godt. Men Bruce Springsteens uforbeholdne hyldest til det 87-årige folkemusikalske ikon Pete Seeger har masser at byde på, hvis man kan overkomme sine fordomme
26. april 2006

Det er ligesom ikke - og har længe ikke været - decideret salonfæhigt at namedroppe den 87-årige Pete Seeger, når man sidder i musikalsk selskab med vakse, moderne mennesker med fingeren på laptoppen og hovedet oppe i røven.

Grundet det hysteriske tempo, hvormed diverse ubetydelige krusninger på den musikalske indsø præsenteres som det sidste nye skrig, er der i stigende grad en tendens til, at fordums kæmper affærdiges i en hånlig bisætning og med en tilhørende dekadent bevægelse i det løse håndled; medmindre de selvfølgelig kom af dage i en ung alder, fordi de havde leget med håndvåben, goblet umådeholdent af den store stofgryde eller af lokale mafiøse typer var blevet tvunget til at drikke petroleum, indtil de ej kunne drikke mer. Den slags giver street cred. Og er pissegodt for pladesalget.

Men er man så snotdum, at man bare fortsætter med det, man nu engang i forvejen kan og er bedst til, uden at 'forny' sig eller hjule mondæne producere indenfor i studiet, kan man være stensikker på en ensom eksistens i det populærmusikalske landskabs absolutte periferi.

Det er så heller ikke den værste skæbne, der kan overgå én. Og derude har denne Pete Seeger stort set altid befundet sig. Fra han i midten af 30'erne opgav sine journaliststudier for at rejse USA tyndt for at indsamle sange, over de afgørende møder med i kronologisk rækkefølge den fem-strengede banjo, Leadbelly og Woody Guthrie, dannelsen af først The Almanac Singer og siden det stilskabende The Weavers, blacklistingen fra 1955 og 17 år frem, og til han i 1980'erne besluttede sig for, at kampen for en bedre verden lige så godt kan begynde i ens lokalområde, har han været én af udstødte og underprivilegeredes mest fremtrædende og velformulerede stemmer.

En vaskeægte idealist

Uden Seeger ville den folkemusikalske revival, der begyndte i 1950'erne og kulminerede i årtiet derefter, have set helt anderledes ud. Via sit utrættelige virke var han en af drivkræfterne bag de helt afgørende musikblade Sing Out! og Broadside, der som de første publicerede sange af folk som Bob Dylan, Tom Paxton, Phil Ochs og Eric Andersen, ligesom hans indsats inden for borgerrettighedsbevægelsen, kampen for et renere miljø og en række lignende græsrodsforeteelser slet ikke kan måles med noget af mennesket kendt instrument.

Læg dertil et hav af pladeindspilninger og sangbøger samt en frygtindgydende turnevirksomhed og støttekoncerter for snart sagt enhver tænkelig sag, og billedet af en vaskeægte idealist, der nægter at lægge sig til at dø, tegner sig. For venstreorienteret er og bliver denne Seeger, lige meget hvordan konjunkturerne så ellers ser ud.

Men på den der renfærdige facon, hvor tiltroen til partipolitik kan ligge på et meget lille sted, og håbet om at folk selv tager sagen i egen hånd aldrig er synderligt langt borte.

Og nu har et andet amerikansk venstrefløjsikon, den evige folkets mand, vor allesammens elske- eller hadeobjekt numero uno, The Boss himself, Mr. Bruce Springsteen, besluttet sig for at hylde Seegers værk og virke med den gennemført altmodisch, men også efter gentagne gennemspilninger uhyggeligt sympatiske og på mange måder skægge og uhøjtidelige We Shall Overcome - The Seeger Sessions.

I selskab med en ordentlig røvfuld gamnmeldaws spillemænd tager han her livtag med 13 sange (plus to bonusspor på den tilhørende dvd), der på en eller anden måde forbindes med Seeger. For selvom Seeger har skrevet en del sange selv eller i selskab med andre - "We Shall Overcome" og "Turn, Turn, Turn", for nu at nævne de to kendteste - fornægter hans baggrund som folkemindesamler sig ikke, og hans mission har langt hen ad vejen været at holde liv i og/eller opdatere en masse sange, som det ærlig talt ville være synd at lade gå i glemmebogen.

Bal i laden

Trods det grundlæggende pædagogiske sigte med Seegers virke, har han som oftest været værd at lytte til; han spiller en mean 5-strenget banjo, en sej 12-strengs guitar og synger pissegodt og har altid været god til at engagere sit publikum, hvorfor der næsten pr. automatik er mest gang i hans koncertplader. Og det har Springsteen ladet sig inspirere af og har over daglange sessions - i hhv. '97, '05 og '06 - derfor indspillet hele pivtøjet her i selskab med folkemusikere, der trakterer gulvbas, guitarer, banjoer, tubaer, saxofoner, vaskebrætter, tromboner, fioler og hvad der nu ellers skal til, når der nu skal være bal i laden. Uden forudgående øvere eller al for megen filosoferen over hvem, der nu skal komme ind hvor; det kører bare derudaf.

Og der hviler da også en gennemført uhøjtidelig og livsbekræftende stemning over udspillet, der alt efter temperament vil give lytteren myrekryb eller ståpels. Personligt har jeg nydt det, for det er så befriende at træde ind i et rum, hvor sangene betyder mere end arrangementer, produktion, hvordan solistens hår nu sidder, og hvem der egentlig skal instruere videoen?

De udvalgte sange - og de stammer fra de sidste 200 år og allehånde kilder - kender jeg stort set alle fra min tid som hardcore folkie. Der hviler en em af gademusikanteri og cirkushalløj, af gårdsangerlir og værtshusklir, markedsskrigermelodik og rendestensfikumdik over musikken her, som man skal være godt ond i sulet for ikke at blive bare en lille smule i godt humør af. Personligt er jeg helt hæs af at synge med på de børnesimple omkvæd, og det er alt sammen mægtig, mægtig hyggeligt.

Sjovt er det også, og formår man at deponere eventuelle fordomme mod herreenkel musik, afsunget med elan og glæde, i den dertil indrettede garderobe, kan man nyde en pragtfuld time i selskab med das Boss i legehjørnet.

Bruce Springsteen: 'We Shall Overcome - The Seeger Sessions' (Columbia/Sony-BMG)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her