Læsetid: 3 min.

Når idealiteten går amok

Niels Højlunds kloge tilbageblik spidser til i et opgør med Søren Krarup
18. oktober 2005

Det var en udmærket tradition, Vartov fik indført, da man i 2004 lod Ebbe Kløvedal Reich holde sine 12 Mands Minde-foredrag. Ud af disse kom nemlig en af hans bedste bøger, og siden har formen vist sig også at passe fint til Niels Højlund. Resultatet foreligger nu i form af en læseværdig politisk-personlig, i ordets ægte gamle forstand folkelig tilbagebliksbog. Egentlige erindringer er det ikke, og da slet ikke dagbogsbaserede memoirer, snarere tidskommentar med udgangspunkt i mandens eget liv.

Højlunds baggrund er Indre Mission. Der blev ikke danset, der blev ikke drukket, der blev ikke spillet kort. Banden og sværgen var bare forbudt. Ikke desto mindre var gården et stort, glad og larmende hjem, og man måtte råbe højt i børneflokken, der talte 13.

Måske vi her har forklaringen på det snakketalent, han udfoldede i talkshowet "Højlunds Forsamlingshus", dengang han, som Jørgen Schleimann sagde det, løb rundt og diskuterede med sig selv.

Broget verden

I Bedre end fortjent handler den løbende diskussion bl.a. om samarbejds- og forhandlingspolitikken under den tyske besættelse, opgøret med neutralitetspolitikken, forholdet mellem Danmark og Grønland, kriserne i Socialdemokratiet, økologi som religionserstatning, de fremmede iblandt os - som efter Højlunds mening ikke i det lange løb kan eller må forblive fremmede, de første 100 år er bare gerne de sværeste - samt om Søren Krarup som politisk debattør. Forfatteren konkluderer her, at han klart foretrækker sit eget rodede, brogede, snoede, indviklede liv for al Søren Krarups teologiske regelrethed.

Når netop dette opgør er så nødvendigt, hænger det sammen med, at Niels Højlund som en af de røde tråde i bogen, og oprindelig inspireret af samme Søren Krarup, benytter dét begreb om "vildfaren idealitet", som Jakob Knudsen skabte for nøjagtig hundrede år siden, i et foredrag 1905.

Ødelæggende magt

Idealitet kan menneskene ikke undvære, sagde Knudsen, for den er sjælen iboende som dens higen efter det fuldkomne. Al lidenskab forbinder sig med idealitet, og det menneske og den tidsalder og det folk, der ikke kender til den, er blot dybt at beklage. Men farer idealiteten vild, kan den blive en ødelæggende magt.

Det er vildfaren idealitet, når den rige bliver hysterisk bange for sin ejendom og ikke kan få sikkerhed nok, eller når de raske og sunde hele tiden frygter at blive ramt af alle mulige sygdomme, eller hvis kærlighed og seksualitet går hen og bliver til selveste livsopfyldelsen. Men måske kan man til Jakob Knudsens eksempler lægge nye? De fleste katastrofer i det 20. århundrede: verdenskrigene, ideologiernes hærgen, holocaust, atombomberne, den blinde tro på stadig teknisk udvikling, afhængigheden af materielle goder, den inderst inde blot golde tilbedelse af seksualitet, det er ifølge Niels Højlund alt sammen én stor bekræftelse på de bange anelser i 1905. Skal vi, fortsætter han, forhindre, at idealiteten bliver vildfaren, må evangeliet forkyndes.

Åbne spørgsmål

Så langt er han enig med Søren Krarup. Men - i modsætning til denne vedkender han sig at være 'moderne'. Han husker og holder fast i de sidste 200 års historie, han kan nemt genkalde sig, hvorfor han selv var aktiv i både SF og VS, og han er i stand til at forklare, hvorfor ungdomsoprøret var en herlig ting for det danske samfund - uagtet at han selv i mellemtiden har flyttet sig, bl.a. hvad angår vort forhold til EU.

Dog, Højlund ville ikke være Højlund, hvis tilbageblikket endte harmonisk. Sidste side er lutter spørgsmål, stillet "af kærlighed til folk og fædreland", altså i grundtvigsk ånd, ud fra en til tider nagende bekymring for, om det nu også er det rigtige, vi bekymrer os om, her ved indgangen til det 21. århundrede. Læs de spørgsmål selv, og læs bogen, som afføder dem.

Niels Højlund: Bedre end fortjent. 12 Vartov-foredrag. 236 s. Kr. 249,00. Gyldendal. ISBN: 87-02-04123-5.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her