Læsetid: 3 min.

Når kadrer blogger

I et forsøg på at generere en smule folkelig interesse for den lovgivende forsamling allierede den kinesiske regering sig med cyberspace
18. marts 2006

Det må være et utaknemmeligt job. De fleste af de i alt 5.000 delegerede til Den Nationale Folkekongres - der sluttede i denne uge - og den sideløbende rådgivende konference kom blot til Beijing for at nikke anerkendende til en politik, som landets øverste ledelse allerede havde fastlagt. Som en delegeret fra Tibet, der sad og kedede sig i et hjørne af Folkets Store Hal i løbet af det årlige møde, sagde: "Jeg er bare kommet for at høre premierministerens tale." Men i år kunne de deputerede dog bruges til at afgive et indtryk af åbenhed. Via den patriotisk klingende 'stærkt land blog' fik et par håndfulde af dem chancen for "bedre at kommunikere med folket," som Tang Weihong, der stod for bloggen, udtrykte det. "Der er en efterspørgsel efter den slags kommunikationskanaler," sagde hun om bloggen.

Bloggen, eller bo ke på kinesisk, blev sat i gang af Folkets Dagblad, kommunistpartiets talerør. Dens "åbne indstilling og mulighed for meningsytringer reflekterer folkets stemme," hed det i en brochure fra dagbladet.

Og hvad var resultatet så, nu de delegerede fik muligheden for at komme i direkte kontakt med folket? En delegeret fortalte om tilfældige møder med kolleger og fremviste private fotos. Zhao Lihong, en delegeret fra Shanghai, beskrev forårsvejret i Beijing. En anden beskrev sine dyre drukture. Og under overskriften 'de seneste blog fotos' dukkede kvinder iført lingeri op med undertekster som "Sådan en charmerende kvinde er behagelig for øjnene" og "Denne smukke kvinde er fantastisk".

Men efter de delegeredes smag for kvinder var slået fast, blev det da også til mere eller mindre seriøse indslag. Zhang Kan, en delegeret til den rådgivende forsamling, CPPCC, brugte sin nyfundne magt ved tastaturet til at foreslå ændringer i det statslige tv's programflade, så programmer om landbrug sendes tidligere på dagen af respekt for bøndernes tidligere sengetid.

Mere kontroversielt mente Wang Xudong fra byen Nanjing, at "regeringen bør tildeles skylden og blive hårdt kritiseret" for sine manglende investeringer inden for sundhedssektoren og for de eksorbitante priser, hospitalerne kræver af sine patienter.

Cai Jiming, økonomiprofessor og medlem af CPPCC, skrev om de "nye socialistiske landsbyer", mottoet, som regeringens nye forsøg på at forbedre vilkårene på landet går under. Yderst provokerende i kinesisk sammenhæng synes han, regeringens tiltag ikke er tilstrækkelige og mener, at det ikke er nok, før bønderne får tildelt ejendomsret over den jord, de dyrker.

De delegerede benyttede et medium, som myndighederne ellers kontrollerer ihærdigt, og kritiske blogs lukkes jævnligt. I Kina er blogs de sidste år dog blevet lige så populære som i vesten, og en undersøgelse fra Kinas akademi for samfundsvidenskab siger, at der i november sidste år var 16 mio. kinesere, der havde registreret blogs.

Rigtig interessant fandt kineserne åbenbart ikke de delegeredes skriblerier. De fleste blev kun læst et par hundrede gange - i et land, hvor der er over 100 mio. internetbrugere.

De delegerede fra folkekongressen og den rådgivende forsamling kom i år med over 6.000 lovforslag, men det er kun ganske få, der ender med at blive lovgivning - og de, der gør, er allerede på det øverste lederskabs prioritetsliste.

Forslagene strakte sig vidt. En lovgiver anbefalede videooptagelser af politiafhøringer i dødsstrafssager for at undgå tilståelser under tortur. En anden advokerede for tilladelse af aktiv dødshjælp, og muligheden for homoseksuelle ægteskaber blev bragt på banen.

De mere eksotiske forslag inkluderede introduktionen af spiselige tandstikker, der laves ud af korn for at mindske skovfældning. Andre rettede deres opmærksomhed mod professionelle fodboldspillere og opfordrede til, at de ophører med at "gå på hor" med prostituerede. Nogle ville have flere nationale helligdage. Og en delegeret havde sit eget utraditionelle bud på, hvordan korruption skal kommes til livs: en lov, der indfører en øvre vægtgrænse for embedsmænd for at undgå, at offentlige penge spildes på mad og drikke.

blog.people.com.cn

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her