Læsetid: 2 min.

Når livet bliver for kort

Skam få den, der tager livet for givet: Queen Latifahs bundsolide charme til trods er carpe diem-komedien 'Last Holiday' mere død- end grinebider
11. maj 2006

I sine yngre dage var Wayne Wang low-budget kronikør af livet blandt amerikanere med kinesisk baggrund. Siden fik de store studier kig på ham, og Last Holiday er en genindspilning af en britisk film fra 1950 med Alec Guinness i hovedrollen.

Kort eller kontant

Georgia Byrd (Latifah) er en livsangst, men madglad, matrone, som bor i et af New Orleans' mest ufotogene kvarterer (filmen er optaget inden orkanen). Hendes begivenhedsløse liv tager en djævelsk drejning, da en scanning viser, at hun lider af en sjælden hjernesygdom. Den gode nyhed er, at den ikke er uhelbredelig, den dårlige, at helbredelse er langt hinsides Georgias finansielle formåen. Fast besluttet på at indhente det forsømte på den korte tid, hun har tilbage, hæver hun hele sin opsparing og sætter kurs mod et fashionabelt skisportssted i Tjekkiet.

Last Holiday er ikke uden lyse indfald eller sympatiske tiltag. Eksempelvis er det da dristigt at give et livstykke af Latifahs kaliber en rolle som døende. I filmens første del uddeler Wang desuden ørefigner til 'har du penge så kan du få-samfundet'. En mainstream-komedie med sine meningers mod?! Det er selvfølgelig for godt til at være sandt.

Kort herefter sætter filmen nemlig noget nær lighedstegn mellem det, at leve livet fuldt ud, og det, at købe stort og dyrt ind. Luksus er lykken, lykken er luksus.

Ikke desto mindre beder den os stadig betragte Georgia som retskaffen repræsentant for Amerikas hårdtarbejdende fattigrøve (at hun er fra netop New Orleans kan jo ikke undgå at styrke hendes street cred).

Får ikke fyret op

På bedste Frank Capra-manér tager hun med snusfornuft og almindelig anstændighed i hånd kampen op mod de korrumperede og sjæleligt forkrøblede magtmennesker, som fylkes på det hundedyre hotel.

Særlig morsomt bliver det nu aldrig; Wang serverer manuskriptets antikverede fald på halen-optrin med et smil, mens andre scener virker, som om de er instrueret af en søvngænger. Han får aldrig fyret op under filmens romantiske dimension, men i rollerne som Georgias bejlere har Gerard Depardieu og Latifahs charmetrold af en hiphop-kollega LL Cool J nu heller ikke meget at arbejde med.

Sikkert er det, at Capra ikke har levet forgæves. Omtrent ligeså sikkert er det, at livet - for da slet ikke at tale om den danske sommer - er for kort til en film som Last Holiday. Ironisk nok.

Last Holiday. Instruktion: Wayne Wang. Manuskript: Peter S. Seaman og Jeffrey Price. Amerikansk. (Palads i København, Kinopalæet i Lyngby og MegaScope i Horsens)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her