Læsetid: 4 min.

Når professorerne slås

Med henvisning til to ansættelsessager, som den nuværende økonomiske vismand, professor Jan Rose Skaksen, har været involveret i på SDU, har professor Christen Sørensen forladt sin post i Det Økonomiske Råd. Information opruller her sagen baseret på personlige brevvekslinger
26. juni 2006

Det er en efterårsdag i 2002. Professor ved det daværende Økonomisk Institut på Syddansk Universitet, Christen Sørensen, sidder på sit kontor, da instituttets leder, professor Jan Rose Skaksen, kommer ind på kontoret. Skaksen er en slags sendebud for instituttets dekan, Nis Jul Carlsen. Carlsen er nemlig ikke på talefod med Christen Sørensen.

Skaksen vil vide om Christen Sørensen kan acceptere en ansættelse af en ekstra videnskabelig medarbejder, efter at instituttet allerede har ansat én.

Christen Sørensen spørger, hvem institutlederen har i tankerne, og hvorvidt personen i så fald er blevet nummer to i den netop overståede ansættelsesrunde.

Svaret er, at kandidaten er Svend Erik Hougaard Jensen, og at han er kommet ind på det, ansættelsesudvalget vurderer som en tredjeplads.

Herefter forhører Christen Sørensen sig om, hvorvidt kandidaten på andenpladsen har takket nej til stillingen.

Svaret er nej

Nu afviser professor Christen Sørensen bestemt at medvirke til ansættelsen.

Professor Svend Erik Hougaard Jensen bliver siden ansat i en 20 pct. stilling.

Sagen er ifølge Christen Sørensen nummer to i rækken af ansættelsessager, hvor Rose Skaksen udviser manglende etik og moral. Og et indædt slagsmål med hårde beskyldninger mellem medlemmer af det fornemme og højt estimerede Økonomiske Råd, hvor både Christen Sørensen og Jan Rose Skaksen på det tidspunkt har sæde, udspiller sig.

Sagen er nu endt på videnskabsminister Helge Sanders (V) bord. I juli 2005 står Det Økonomiske Råd over for at skulle udpege nye medlemmer.

Christen Sørensen benytter sig af lejligheden til at bringe sagen op om Jan Rose Skaksen, som også er vismand i Rådet. Christen Sørensen mener, at Jan Rose Skaksen, som institutleder har medvirket til nepotisme ved at omgå de normale ansættelsesprocedurer og undlade at ansætte den bedst kvalificerede.

I et brev til overvismand og formand for Det Økonomiske Råd, professor Peter Birch Sørensen, skriver Christen Sørensen.

"Det moralsk og akademisk uantagelige i denne sag, som har flere aspekter, var og er, at Jan Rose Skaksen forinden var blevet ansat af netop Svend Erik Hougaard Jensen," skriver Sørensen, der også beskriver hvorledes han efter sagen om ansættelsen, "konsekvent blev holdt uden for (institutleder, red.) Jan Rose Skaksens overvejelser."

"Jeg har nu i flere år måtte kæmpe for, at der sikres almindelige akademiske og etiske/moralske standarder, når stillinger opslås på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet ved SDU," skriver Sørensen videre og henviser til, at hans sene reaktion på sagen skyldes optagethed af kontroverser med SDU's ledelse om hans egen ansættelse.

Til slut i brevet skriver Christen Sørensen, at såfremt de to vismænd udpeges, vil han gå til de relevante offentlige myndigheder med sagen. Ellers vil han ikke foretage sig mere.

I et brev dateret den 10. august svarer overvismand Peter Birch Sørensen, at han undrer sig over brevet, som han mener kommer med meget alvorlige anklager, samt hvorfor Christen Sørensen ikke kom til vismandsinstitutionen med dem, allerede dengang Rose Skaksen blev udpeget som vismand.

Herefter afviser Peter Birch Sørensen anklagen for nepotisme. Ideen og initiativet til professor Svend Erik Hougaards ansættelse er ikke kommet fra Rose Skaksen.

Jan Rose Skaksen meddelte dekanen, at han ikke ønskede at deltage i en beslutning om en eventuel ansættelse af Hougaard, fordi han var ansat under denne i Center for Economy Business and Reseach.

Det skete efter, at han havde fungeret som budbringer mellem dekanen og Christen Sørensen og viderebragt Sørensens afvisning af at forbigå en "højere prioriteret" ansøger.

Birch Sørensen henviser til, at disse fakta er dokumenteret via en personlig e-mail-korrespondance, som Skaksen har givet Birch Sørensen indsigt i.

I en mail dateret den 12. december 2002 fra Jan Rose Skaksen til Niels Nannerup, der efterfulgte Skaksen som institutleder, står der: "Det er ikke for at løbe fra min ansvar, men jeg kan og bør ikke deltage yderligere i overvejelserne angående Svend Erik (-). Hvis du har brug for det, vil jeg naturligvis godt diskutere spørgsmålet i eftermiddag."

Peter Birch Sørensen opfatter Skaksen tilkendegivelse om en eventuelt videre diskussion, som et tegn på, at Skaksen vil diskutere selve proceduren i forbindelse med ansættelsen og ikke hvorvidt Hougaard Jensen skulle ansættes eller ej.

Overvismand Peter Birch Sørensen skriver videre i sit brev til Christen Sørensen.

"Som det fremgår, finder jeg dit angreb på Jan Rose helt uberettiget (-)." og han afslutter: "Hvis du rejser spørgsmålet om Jan Roses forsatte medlemsskab af formandskabet i Rådet eller over for andre instanser, herunder offentligheden, vil jeg naturligvis føle mig forpligtet til at orientere Rådets medlemmer om såvel dit brev til mig som nærværende svar, da hverken vismandsinstitutionen eller Jan Rose kan være tjent med de alvorlige beskyldninger, du retter mod ham."

Den 23. september kvitterer Christen Sørensen for brevet fra Peter Birch Sørensen med følgende melding: "Jeg skal kun yderligere bemærke, at jeg er overrasket over din ureflekterede tilgang til de etiske og moralske problemstillinger i forhold til nepotisme."

I begyndelsen af denne måned meddelte professor Christen Sørensen, at han ønskede at fratræde som formand for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og som medlem af Det Økonomiske Råd.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her