Læsetid: 3 min.

Når man slukker for kulturkontakten

Goethe-Instituttet i København står pludselig foran en dramatisk beskærring. Det er et stort tab for den kulturelle udveksling mellem Tyskland og Danmark
1. april 2006

Når Christoph Hein læser op er salen fyldt til bristepunktet, og nogle folk må gå forgæves. Når der er filmaften i anledning af Elias Canettis 100-årsdag tropper mere end 100 mennesker op. Når Jürgen Safranski bevæger sig op i de højere sfærer og taler om Nietzche og Heidegger, møder der rigtig mange spændte tilhørere op.

Det tyske Goethe-Institut København har været i fuld kulturel vigør. Uden sammenligning er det af de forskellige landes kulturinstitutter, der har markeret sig stærkest gennem de senere år. Ikke mindst takket være dets energiske og kreative leder Christoph Bartmann.

Men nu er det slut. I hvert fald næsten. Goethe-Instituttet i København nedlægges i sin nuværende form og erstattes af et lille kontor med skrivebord og telefon, hvorfra den fremtidige kulturudveksling mellem Tyskland og Danmark skal koordineres. Bibliotek og foredragssal, hvor et utal af tyske kunstnere og kulturpersoner har været på besøg, vil blive nedlagt. Alt det, der gør Goethe-Instituttet til et rigtigt kulturinstitut.

Egentlig skulle der i disse dage været skrevet under på en lejekontrakt for et nyt sted til Goethe-Instituttet i København. Den gamle udlejer ved Nørreport Station opsagde lejemålet, fordi man selv skulle bruge lokalerne. Nye, bedre og billigere lokaler var allerede fundet. Men så meddelte hovedkvarteret for Goethe-Institutterne i München kontra, at man fremover ønskede et beskåret institut i København.

Beskæringen af instituttet i København hænger sammen med nødvendige besparelser. Det tyske Udenrigsministerium, der har ansvaret for Goethe-Institutterne, har med den nye tyske regering generelt fået beskåret sine budgetter dramatisk. Og det rammer Goethe-Institutterne hårdt.

Men det hænger også sammen med en mere generel ændring i Goethe-Institternes virke. Ifølge den tyske journalist Thomas E. Schmidt i ugeavisen Die Zeit er Goethe-Institutternes opgave i dag en anden end tidligere. Efter krigen var det vigtigt for Tyskland at hele sårene i forhold til Europa. Men nu vokser Europa sammen ved egen kraft. Derfor skal der nu i stedet satser langt mere på den tredje verden og oprette nye Goethe-Instiutter der.

Store protester

Der har allerede været en del protester over den dramatiske beskæring af Goethe-Instituttet i København.

Kulturredaktøren for Süddeutsche Zeitung, Thomas Steinfeld, skrev i sidste uge en skarp kritik af beslutningen og et passioneret forsvar for kulturinstituttet i København. Professor i tysk ved Copenhagen Business School Per Øhrgaard fulgte trop med et åbent brev til Goethe-Institutternes øverste leder, Jutta Limbach, hvor han protesterer over beslutningen og fremhæver, at Goethe-Instituttet igen har sat Tyskland på danskernes mentale landkort og skabt et konkret mødested.

Det er en meget trist beslutning, der er blevet truffet i München. Det er ikke bare det, at Tyskland er et naboland til Danmark. Tyskland er i kulturel henseende en stormagt, som det er vigtigt at holde alle kanaler åbne til. Tysk kultur i form af konkrete møder, oplæsninger, foredrag med mere er stimulerende for den danske kultur.

Der vil selvfølgelig også uden et rigtigt Goethe-Insitut være stor kulturel udveksling mellem Tyskland og Danmark. Men det der især vil kommer til at mangle, er den centrale kompetance og koordination af det nye og det vigtigste fra den tyske kultur.

Det vil fremover blive mere tilfældig og spredt fægtning. At man dertil argumenterer med, at det i en tid med tættere europæisk integration, ikke er nødvendigt med så tætte kulturelle forbindelsesled virker på sin helt egen måde selvmodsigende. Det er jo netop nu, at man for alvor har chancen for at styrke det kulturelle europæiske fællesskab.

Vi har brug for alle kulturelle kanaler, når vi bygger det nye Europa. Måske er der stadig en lille chance for, at beslutningen om nedskærring af København bliver omstødt. Det afgøres på præsidiets næste møde i München.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu