Læsetid: 6 min.

Når troværdigheden trykker

Skatteuenigheden kan på baggrund af den reale verdens vilkår blive regeringens endeligt - kan man håbe på
9. september 2006

Der var som bekendt igen ballade i regeringen mellem de Konservative og Venstre, om hvorvidt skatten skal sættes ned allerede nu, eller man skal vente med at afgive løftet nærmere på valget om et par år. I striden, som kan nå at udvikle sig og måske ligefrem en dag for alvor true samarbejdet mellem de to partier, optrådte på den ene side den konservative Charlotte Dyremose, hende der adspurgt i anledning af kanonen mente, at Søren Kirkegaard var salmedigter og ellers, mens hun taler varmt for mindre topskat, strigler heste i fjernsynet; og på den anden side Venstres Jens Rohde. Jo ham. I den sædvanlige stil mellem to samarbejdende partier der dybest set ikke kan døje hinanden, udvekslede de to ordførere, Dyremose og den ny forhenværende Rohde indstuderede perfiditeter, der mere end antyder, at modparten er åndssvag.

Det skal man normalt ikke blande sig i, men det gjorde selvsagt de respektive baglande med den konservative gruppeformand Helge Adam Møller i spidsen. Denne kroniske hædersmand bad i klarsprog Jens Rohde om at holde kæft og i øvrigt rette sig efter regeringsgrundlaget, hvori skattenedsættelser er indfældet som VK's trosbekendelse.

Helge Adam Møller mente på denne baggrund, at Jens Rohde var en belastning for regeringssamarbejdet. Altså på denne baggrund og om et forholdsvist ligegyldigt stridsspørgsmål, om skatten skal ned før eller siden, og uden i øvrigt at tage stilling til, om det er klogt at sætte skatten ned. Underligt er det i denne sammenhæng, når nu Helge Adam Møller fandt Jens Rohde belastende, at Møller ikke kom ind på, hvor belastende. Da sagen om Muhammed-karikaturerne stadig kørte på de høje nagler, betroede Jens Rohde den danske offentlighed, som nogen måske husker, at 12 muslimske mænd havde udvist truende adfærd over for en af Muhammed-tegnernes børn, en lille pige, som disse 12 muslimske mænd ifølge Jens Rohde havde udset sig. Navnet på tegneren, og til dennes forståelige bekymring, fik Rohde også nævnt. Og sådan kørte sagen: 12 muslimske mænd truer lille dansk skolepige, siger ledende venstremand.

Det viste sig ved fintællingen, at de 12 muslimske mænd var et par af den lille skolepiges skolekammerater, der havde været ude på mobning, hvilket ikke er pænt, men som man dog har hørt om.

Efter Rohde havde sat sig ind i sagen, som en underfundig mand forleden udtrykte det, var de små uvorne skolepiger blevet til 12 truende muslimske mænd. Det blev afsløret.

Lod som ingenting

Ud fra almindelige forestillinger om moralsk anstændighed ville en anden én, såfremt man blot i sit private liv havde kolporteret sådan en historie, have stukket piben ind; måske overvejet et ophold på Madagascar eller i Fremmedlegionen.

Man kunne i sin naivitet og tro på julemanden forvente, at en politiker, der blev grebet i en opfindsomhed af denne art, efterfølgende indså sin uegnethed i branchen, og end ikke stillede sig til rådighed som suppleant til 3. revisorposten i sin vælgerforening.

Sådan forholdt det sig ikke for Jens Rohde; han lod som ingenting og fortsatte den ansvarsfulde gerning som ordfører, rimeligvis inspireret dertil af sin sorgløse statsminister, der i sin tid forvaltede et ministerjob ved hjælp af kreativ bogføring og forsøgte at slippe af sted med det ved grov vildledning af Folketinget. Fogh Rasmussen blev dog dengang smidt ud af embedet, fordi et anstændigere flertal i tinget fandt det en tand for groft, og statsminister Schlüter trods beundring for sin kreative minister alligevel mente at der var grænser.

Hvorfor, kære Helge Adam Møller, mindede du ikke den danske befolkning om denne grad af utroværdighed for ikke at sige løgnagtighed, der åbenbart er et særkende for den belastende Jens Rohde? Havde du glemt historien, eller betyder det i sammenhænge hvor de fremmedartede er blandet ind, gode gamle konservative dyder ikke så meget?

De handlede foruden at holde sig ren bag ørerne, stå ret for flaget, forsvare fædrelandet, tro på Gud også at sige sandheden. Og så naturligvis slippe lidt billigere i skat.

Nu har imidlertid Jens Rohde selv taget en sen konsekvens af sin letsindige omgang med sandheden og er blevet direktør for TV2's radio, hvilket jo garanterer dennes troværdighed fremover. Var der nogen, der sagde italienske tilstande: At den mand der mere end nogen anden har tegnet regeringen, nu bliver direktør for en landsdækkende radio! Alle i medierne er ved at falde over deres egne ben for at ynke Venstre, at de nu mister deres friske og frejdige ordfører. Hvem ynker den danske befolkning, at den således får en nærmest pr definition politisk ledet radiokanal!

Strukturreformen

Og imens tikker uret frem mod realiseringen af den hurtigst og ringest forberedte strukturreform i landets historie. Der er stadig ikke penge nok, hvad der i forvejen ikke var som følge af det uforsvarlige skattestop. Sammenlægningernes følger er ikke finansieret, hvilket borgerne i de nye lokalsamfund får at føle. Det er ikke noget, man behøver at gå rundt at tro, det er noget, man ved.

Der er foretaget indgående studier af sammenlægninger af nogenlunde lignende, men mindre omfattende art i det private erhvervsliv. Omkostningerne og vanskelighederne har ifølge sagkyndige, for eksempel i A.P. Møller da man her fusionerede med andre firmaer, været langt større, end selskabet forventede, når vidt forskellige forretningskulturer således skulle tilpasses hverandre og være oppe i fulde omdrejninger fra dag ét.

For kommunernes vedkommende er processen ved sådanne sammensmeltninger langt mere kompliceret. Egentlige sammenbrud forventer vel de færreste, men et tilbageskridt af dimensioner og en uvant offentlig ineffektivitet for den danske befolkning er i udsigt. Man kan også sige, at mange danskere, der hidtil som en paratfordom har opfattet det offentlige som svært eller umuligt at have med at gøre, nu får en brat opvågning, når vaneforestillingen bliver en kold realitet.

Hvis Fogh Rasmussen er klog, skynder han sig at udskrive valg nu, inden ubehagelighederne for alvor slår igennem for borgerne, vreden breder sig, og borgmestrene bliver endnu mere tossede på regeringen. Et valg vil også være en effektiv måde at lukke munden på skattehedsporerne hos de Konservative. Dertil kommer Socialdemokraternes bedre vælgertal, hvis nuværende stade sammenholdt med Jelveds, Søvndals og Enhedslisten betyder, at der nu kun skal flyttes fire mandater. Hvis Socialdemoraternes valgtal forbedres af deres hurtige krav om flere stramninger af terrorlovgivningen efter arrestationerne i Odense, har Socialdemokraterne ikke fortjent fremgangen.

Systemet Politiken

Søren Krarup spurgte i et læserbrev om klummisten, i anledning af sidste uges analyse af Krarups tvivlsomme offentlige tilkendegivelser, ikke læser bøger og henviste i samme åndedrag til sine egne som dokumentation for sin sags lødighed. Meget overbevisende. For resten morsomt at Krarup ikke henviser til sit store forbillede, antisemitten og, nå ja, ret beset nazistsympatisøren Harald Nielsens bog Systemet 'Politiken' fra 1907. Et udtryk Søren Krarup altså ikke selv har fundet på i 2006, men lånt fra en 100 år gammel publikation - uden at angive kilde ... Karakteristisk for Krarups virke som polemiker bekræftes atter i, at han aldrig forholder sig til de indvendinger, der for alvor anfægter hans grundlag og går i kødet på substans og detalje, og hvor han derfor heller ikke kan svare. Af samme årsag er han jævnfør ovenstående om den moralske habitus i det bedre selskab blevet en duelig levebrødspolitiker på det nuværende flertals niveau. Som en afgået Rohde fornægter Krarup den uafviselige indvending og lader som ingenting, mens han hæmningsløst slynger om sig med grovheder; og så sikkert som amen i den kirke, han flittigt misbruger, beskylder han konsekvent sine modstandere for infamering af ham. Infamering er i Krarups optik lig med modsigelse og opposition. Læg i øvrigt mærke til, at de værste skældsord i Krarups ordforråd er moral og humanisme.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her