Læsetid: 3 min.

'Det er næsten ubærligt, at Norge har ét, mens vi ikke har noget'

Der var indbudt til borgermøde om et sundhedsrum i en 3-årig forsøgsperiode, men næsten alle talte om et fixerum. Det sidste kræver en lovændring
8. februar 2007

Tirsdag aften var der mange, der havde valgt fodboldlandskampen mellem Australien og Danmark fra - beboere og erhvervsdrivende fra Vesterbro og andre interesserede fyldte hele salen. Det var en borgergruppe og Københavns Kommune, som havde indbudt til 'Borgermøde om sundhedsrum på Vesterbro'. Det foregik i 'Rummet' på Vesterbrogade, et lyst og venligt lokale på første sal.

Mødet om et sundhedsrum kom dog hurtigt til at handle om et fixerum. Socialoverlæge Peter Ege lagde for. Der var ingen tvivl om, hvad han mente, for han begyndte sit indlæg med at vise et fixerum fra Holland. Det må komme før eller siden, mente han:

"Det er næsten ubærligt, at Norge har ét, mens vi ikke har noget."

Værten, socialborgmester Mikkel Warming (Enhedslisten) talte også om, at vi ikke var på højde med "løsslupne nationer som Norge og Tyskland".

Han og flere andre fremhævede, at det er blevet sværere i de senere år med udsigterne til et fixerum. Der er nemlig to ting, der skal ændres, hvis Vesterbro skal have et fixerum. Loven om, at det er kriminelt overhovedet at have narkotika på sig, skal laves om. Og der skal ske en ændring af den sundhedsfaglige regel, at personer ansat i sundhedssektoren ikke kan medvirke til stofindtagelse, med mindre der er tale om stof, der er ordineret. Og selvom mødet handlede om et sundhedsrum, håbede de fleste på, at det var et forspil til et fixerum.

Værested

Alligevel så hele forsamlingen det som noget positivt, at man nu får indrettet et sundhedsrum.

Som Michael Lodberg Olsen, formand for Dugnad Center på Vesterbro -en forening, der søger at løse narkoproblemerne på Vesterbro - sagde det:

"Vi glæder os til at komme i gang med et alternativ til det, der foregår på Vesterbro lige nu. Vi skal også have lavet et alternativ til Maria Kirkeplads. Der er kommet større afstand mellem beboerne og narkomanerne på Vesterbro. Nu skal der være kortere mellem dem og os. Og narkomanerne skal indenfor, væk fra gaden."

Der blev særligt stille, da en tidligere narkoman udtalte, at hun havde ventet på det rum i mange år. Hun mente, at langt det vigtigste var at skabe et sted, hvor man kunne få lidt fred; et sted, hvor der var mennesker, som tog sig af én. Det var ikke så vigtigt at få alle mulige tilbud om behandling, der skulle være så få krav som muligt. Det modsatte synspunkt blev også fremført: At det var vigtigt, at der blev givet mange forskellige tilbud - også tilbud om stofafvænning.

Rummet skal ikke kun være for dem, der ønsker behandling, alle skal kunne komme. De tilstedeværende repræsentanter fra politiet fremhævede, at det var vigtigt, at der ikke blev uro omkring det nye værested.

Men både repræsentanter fra Reden og Mændenes Hjem udtalte, at de faktisk ikke havde uro omkring deres aktiviteter. Narkomanerne var gode til at holde selvjustits. Begge talte for et tæt samarbejde mellem kommunen, politiet, lokalgrupper og frivillige organisationer. Faktisk havde Reden tidligere fungeret som et halvvejs fixerum:

"Alle vidste, vi havde det, men der var ikke nogen, der gjorde noget. Og der har aldrig været noget dødsfald," sagde lederen af Reden Dorit Otzen.

Placering

Vesterbro er det eneste sted i landet, hvor narkomaner udgør en meget stor del af gadebilledet. Cirka 30 procent af narkomanerne kommer fra København, resten kommer med toget. Så Hovedbanegården er som i andre europæiske storbyer centrum for narkoscenen. Derfor skal det nye sundhedsrum også ligge i nærheden.

Socialforvaltningen er i øjeblikket i gang med at finde et egnet sted, det kunne dog endnu ikke konkretiseres. Men det skortede ikke på forslag fra forsamlingen. En foreslog ganske enkelt, at man lagde det nye sundhedsrum i det nedlagte supermarked på selve Hovedbanen. Svaret fra panelet lød dog, at det nok ikke stemte helt med DSB's politik over for narkomaner. Andre foreslog steder i den brune kødby eller i nogle af de omkringliggende gader.

Panelet var åbent for alle forslag, men sundhedsrummet skulle ligge i en radius mellem Hovedbanen og Gasværksvej, ellers ville det ikke blive brugt. Der skal være butikker i nærheden, det skal ligge i stueplan og i det hele taget være en del af lokalmiljøet.

Socialborgmesteren sluttede mødet med et 'På gensyn til et nyt møde, når lokaliteten er på plads'.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her