Læsetid: 2 min.

Nanna Ditzel er død

En af Danmarks betydningsfulde designere Nanna Ditzel er død. Hun blev 81 år
21. juni 2005

Nanna Ditzel blev uddannet kunsthåndværker i 1946, efter at hun i 1942 havde valgt noget for en pige dengang så usædvanligt som at gå i snedkerlære.

Sammen med sin første mand, Jørgen Ditzel, etablerede hun i 1946 tegnestue, hvorfra parret gennem 1950'erne designede en lang række eksperimenterende møbler i materialer som krydsfiner, glasfiber og skum. Møbler som blev belønnet med hæderspriser både herhjemme og i udlandet.

De deltog for første gang i Kbhs Snedkerlaugs Udstilling i 1944, vandt 2. præmie i 1945, og var jævnligt repræsenterede indtil 1968, hvor laugets udstillinger ophørte.

Smykker og tekstiler

I 1954 indledte Nanna Ditzel et livslangt samarbejde med virksomheden Georg Jensen, for hvem hun har tegnet smykker og brugsting.

I 1961 mistede hun sin mand, og de følgende år udvidede hun sit design til også at omfatte tekstiler. Hun står blandt andet bag stoffet Hallingdal, der beklæder i tusindvis af europæiske togsæder - fra de danske IC 3-tog til svenske, norske, engelske, franske og tyske sæder.

I 1968 giftede Nanna Ditzel sig med den tyske designer Kurt Heide, der var den ene af to ejere af et stort møbelhus i London, og sammen drev de indtil Kurt Heides død i 1986 møbelhus og designcenter.

Herefter flyttede Nanna Ditzel tilbage til København og åbnede tegnestue og værksted.

Tillidsposter

Blandt hendes store opgaver var i 1988 farvesætningen af de nye IC3 tog for DSB. Dertil kom en række tillidsposter, bl.a. var hun bestyrelsesmedlem i Georg Jensen Fonden 1988-90, formand for Statens Kunstfonds udvalg for kunsthåndværk og design 1989-92 og medlem af bestyrelsen for Dansk Design Center 1992-94. Hendes Bænk for to modtog 1990 guldmedalje ved International Furniture Design Competition i Japan. Samme år deltog hun på Snedkernes Efterårsudstilling med Sommerfuglestolen, men bedst kendt af hendes møbler er Trissestolen til børn og den prisbelønnede Trinidadstol.

Nanna Ditzel blev i 1995 udnævnt til ridder af Dannebrog og i 1996 til Honorary Royal Designer af Royal Society of Art i London. I 1997 modtog hun Nationalbankens Jubilæumsfonds Hæderslegat, og i 1998 blev hun tildelt Statens Kunstfonds livsvarige ydelse. Desuden har hun modtaget Dansk Kunsthåndværks Årspris 1998 og Bindesbøll Medaillen 1999.

Hun var medlem af Dansk Designråd og af Danske Designere, der i 1998 udnævnte hende til æresmedlem.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her