Læsetid: 2 min.

Nanoteknologi kræver lovændringer

Ny rapport fra Teknologirådet anbefaler lovændringer, så sundhed og miljø kan sikres, når nanoteknologien for alvor kommer. Udspillet roses fra flere sider, men miljøet er underprioriteret, mener kritikere
17. juni 2006

Vi skal være forsigtige - det er hovedkonklusionen i en ny rapport fra Teknologirådet om sundheds- og miljørisici i forbindelse med implementeringen af nanoteknologi.

Vores viden om nanomaterialernes bivirkninger er i dag meget begrænset, men det frygtes blandt andet, at nanopartikler kan vandre rundt i kroppen, og at flere af stofferne er giftige at indtage. Debatten blev for nylig aktuel med en sag fra Tyskland, hvor mere end 100 kunder fik åndedrætsbesvær efter at have brugt en spraydåse med nanopartikler.

Teknologirådet anbefaler i rapporten en række tiltag, der skal sikre os mod uheldige bivirkninger ved den nye teknologi. Først og fremmest kræver det lovændringer:

"Den eksisterende lovgivning anvender grænseværdier for at beskytte miljø og sundhed, men disse er ikke hensigtsmæssige at bruge for nanopartikler," hedder det i rapporten.

Grunden er, at det ikke er mængden, men form og reaktivitet, der afgør, om et nanopartikel er farlig. Implementeringen kræver derfor "væsentlige ændringer af den eksisterende lovgivning". Desuden skal industrien ikke have frit løb, men pålægges at vurdere risikoen af deres produkter, og der skal laves et forskningsprogram i nanoteknologiens sundheds- og miljørisici samt et videnscenter - og generelt anbefaler man et 'sikkerhedsprincip', der går ud på at være meget kritisk over for stoffer, som man ikke kender konsekvenserne af.

Gode tiltag

Leder af Nano-Science Center ved Københavns Universitet, Thomas Bjørnholm, hilser Teknologirådets anbefalinger velkomne:

"Der kommer en masse nye muligheder med nanoteknologien, og derfor er det også nødvendigt at tilpasse det eksisterende lovgrundlag, så det passer til disse muligheder," siger han.

Teknologirådets anbefaling om mere forskning i miljø- og sundhedsrisici, byder det Thomas Bjørnholm også velkommen: "Jeg synes, det er et fint initiativ. Vi tilvejebringer mulighederne, og så er andre velkomne til at bedømme, om fordele overstiger ulemperne," siger Thomas Bjørnholm.

Miljøet mangler

I Sundhedsstyrelsen udarbejdede man sidste år et notat, der anbefaler at udvise 'rettidig omhu' når det gælder nanoteknologien - afdelingslæge Peter Saugmann-Jensen er derfor godt tilfreds med rapporten fra Teknologirådet - især på grund af forsigtighedsprincippet:

"Jeg synes umiddelbart, at det er en god og fornuftig rapport, som ligger i fin tråd med det notat, vi sidste år lavede."

Det er da også sundheden, der er i centrum i Teknologirådets rapport. Seniorforsker ved Danmarks Miljøundersøgelser, Anders Johansen, havde gerne set, at der var flere anbefalinger om miljøet:

"Man fokuserer meget på den humane sundhed og alt for lidt på miljøet. Der er ikke meget om, hvordan vi sikrer miljøet mod nanomaterialer, og det synes jeg er for dårligt - jeg mener faktisk, at man skal se at få rettet op på det."

Han forsker selv i nanomaterialers betydning for miljøet og mener, at der er brug for meget mere forskning på området:

"Vi har kun været i gang i lidt mere end et år, så vi ved ikke ret meget om, hvilke miljømæssige konsekvenser det har," siger Anders Johansen, som derfor hilser den øgede forskning velkommen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her