Læsetid: 3 min.

Til nar om Farum

3. august 2002

DET BEDRE er det godes fjende. Den iagttagelse gjorde Francois de Voltaire. Og sandt er det: Vil man have det fuldkomne, får man sjældent mere end intet.
Indrømmet: Det ville da være herligt, hvis den nysgerrige offentlighed jo før des hellere kunne få den
fulde sandhed om alle rævestregerne i Farum Kommune, en nøjeregnede dommers ord for:
*Hvad de åd, drak og rejste og for hvis regning?
*Hvor resten af pengene blev af?
*Hvem returkommissionerede hvad til hvem?
* Hvorfor ingen bragte hinanden til lovlydighed?
*Hvorfor tilsynet bare så til?
*Hvad var det for en møstisk sponsoraftale, som Thor Pedersen i embede af jysk rengøringsdrot lavede med borgmester PBX i dennes egenskab af boldklubejer?
*Og uhm! – svalende gys i sommerlummerheden – hvad vidste selveste statsministeren, hvornår, og har han ved misliebig undladelse rullet sig selv i dyndet?
Jamen altså dog. Hvem kan vente?

ET FOLKETINGSFLERTAL kan ikke. Partierne S, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti vil nu og her – nærmere betegnet på onsdag ved et møde i et underudvalg under Udvalget for Forretningsordenen – pålægge regeringen at nedsætte en kommission til at undersøge »det, der omtales som Farum-sagen«. Sådan er opgaven beskrevet i det fremsatte beslutningsforslag. Det må forstås som nogenlunde de spørgsmål, der er opregnet ovenfor.
Selvfølgelig er regeringen ikke begejstret. Siden skandalen brød løs, har Venstre ivrigt søgt at gøre Peter Brixtoftes udskejelser til et partiuvedkommende særtilfælde i den patologiske afdeling.
Men ha! Nu har Socialdemokratiet og venstrefløjen fået Dansk Folkeparti med, og så skal der bruges flertal, så det vanker.
Vanker på hvem? Tilsyneladende ikke på Brixtofte, for han har erklæret sig begejstret ved udsigten til kommissionen. Heri ligger pointen: En undersøgelse kan blive pinagtig for regeringen, men den slipper Brixtofte af krogen.
Han er jo allerede under undersøgelse. Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet, med kælenavnet Bagmandspolitiet, har i månedsvis efterforsket mulige forbrydelser i Farum og har foreløbigt rejst sigtelser mod Brixtofte og hans håndgangne forvaltningsleder Frimand. Anklagemyndigheden oplyser, at opgaven har »meget høj prioritet, men at der – på grund af sagens omfattende og komplicerede karakter – må forventes at ville gå adskillige måneder, inden der foreligger en afklaring af tiltalespørgsmålet.« En for Farum-politikerne ildevarslende tilføjelse lyder, at »temaerne for den nærmere efterforskning løbende justeres og revideres i lyset af nye forhold, der kommer frem«.

TUMPER i folketingsflertallet: Kan I ikke se, at I er ved at køre det hele i skoven? Justitsministeriet har lavet et fnysende 12-siders svar, hvor det forklarer, hvordan to retlige undersøgelser af én og samme sag gør hinanden umulige. Vi lever nu en gang i et retssamfund, og det skal Justitsministeriet have tak for at fastholde.
Brixtofte er begge sagers centrale person – deres edderkop. Skærer man ham ud af opgaven for en undersøgelseskommission, bliver kun spind tilbage. Lader man ham delvis behandle, er resultatet en juridisk forvirring, som han fermt vil spille på: Martyr i anden potens.
Vidners stilling bliver kropumulige i begge sager. En sandhedspligt over for kommissionen er – som fremhævet af Justitsministeriet – umulig at fastholde, når en straffesag kører samtidig.
Og de, der måtte blive dømt i straffesagen, kan himle op om politisk dobbeltforfølgelse og har noget at gå til Den Europæiske Menneskeretsdomstol med.

USKØNT ER det at høre SF’s gruppeformand Aage Frandsen udtale til Ritzau om Justitsministeriets indvendinger:
»Regeringen vil åbenbart gøre alt, hvad den kan, for at undgå en sådan undersøgelse. Men problemet for dem er, at her er det os, der bestemmer.«
Den komplette, ægte Farum-skandale vil først opstå, hvis et folketingsflertal emsigt forkludrer en lovlig rettergang. Regeringen bør stå fast og tage et buldrende opgør i folketingssalen.
Det vil forhåbentligt få ansvarlige dele af flertallet til at besinde sig på forholdet mellem magt og ret.

dr

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her