Læsetid: 4 min.

Nationalskjald og ildsjællunkent serveret

Ny uautoriseret biografi om C. V. Jørgensen er ikke god nok. Med slæbende fødder og fladt sprog bliver en stor dansk sangskrivers liv og levned gjort til en sludder for en sladder
22. marts 2007

En forstads-buddha finder gløder under livet og tegner verden i lysende kulstreger. Langsommere og langsommere og med stadig flere års mellemrum. Men ikke med et mindre brændende intellekt. Som sanger og sangskriver har 56-årige C. V. Jørgensen bag sig en ærværdig og imponerende karriere, der indtil videre er endt med haiku-inspirerede sange og et stille nøjsomt liv i Birkerød. Herfra giver han en sjælden gang imellem lyd fra sig på plader, der synes stadig mere filosofiske. Carsten Valentin Jørgensens bistre og senere buddhistiske tekster om folkesjæl og senere verdensalt har gennem fire årtier været nogle af de lifligste piskeslag over dansk fællesskab og senere eksplosionen af samme. Stærkt saltede, saliggørende, salige.

Lyder det ikke spændende? Well, bare rolig, der er ingen grund til at frygte for blodtrykket, når C. V. Jørgensens liv og levned gennemtrawles af Niels Martinov i den ny, uautoriserede biografi om nationalskjalden. C. V. Jørgensen - En biografi om den danske rockpoet er nemlig bare en pligtopfyldende, uopfindsom biografi, der synes at lide ikke kun under alt for få gennemskrivninger, mangelfuld korrektur og redundans, men også manglende adgang til C. V. selv, der har renonceret på at medvirke i biografien. Det sker i stedet pr. stedfortrædere, referater, via gamle citater, og det er et afgørende handicap. Lige som det er forvirrende, hvis ikke vildledende, at interviewklippene med hovedpersonen konsekvent præsenteres uden kildeangivelse. Tales der f.eks. i bagklogskabens lyssætning eller fra midt i begivenhedernes centrifuge?

Med slæbende fødder og fladt sprog bliver en stor dansk sangskrivers liv og levned udfoldet - og det med lommerne fulde af klicheer, skoene blankslidte på den kronologiske vanevej og med en til tider trælbunden redegørelse for pladeproduktion. Og så uden navneregister ...

Jørgensens blækspor

Men man bliver hængende, forbliver læsende. Hvorfor? Fordi det er C. V. Jørgensen, for pokker. Fordi han har betydet så meget for dansk musik og danske sangtekster. En ny generation af dansksprogede pennesvingere har - eller burde have - fulgt Jørgensens blækspor omkring danskeren i al sin smertende nid, nag, nederdrægtighed, overfladiskhed; omkring fællesskabskrak, feminismesnak, yuppie-rakkerpak og bare helt almindeligt hjerteskærende radbrækkede aspirationer og ophovnede drømme.

Et stykke kulturarv som har antændt danske sind gennem årtier, som her formidles i sløv metaforik og helt almindeligt dårligt dansk. Er det f.eks. for meget forlangt, at man holder sig til enten nutid eller datid bare inden for et afsnit? Eller i det mindste inden for sætningerne? "Bandet holder sammen et halvt års tid og havde en halv snes selvskrevne numre med danske tekster af Carsten og Lennart på repertoiret".

Og hvad med denne meningsløshed om C. V.'s Roskilde Festival-debut: "... hvis man kan bedømme samtidens danske bands popularitet (plus naturligvis også antallet af bandmedlemmer) på deres honorar, så fik Bifrost 20.000, Gnags 12.000, Buki-Yamaz 8.000 og C. V. Jørgensen 5.000 kroner for deres optræden". En sætning, der vel kun kan forstås som forfatterens forsøg på at udregne honorarer ud fra hans egen vurdering af musikernes datidige popularitet? Hvilket vel ikke var meningen?

Og C. V.'s værk kan her næsten komme til at fremstå trivielt. Ikke kun på grund af sproget, men også fordi der savnes analytisk ild ikke mindst i gennemgangen af pladerne, der mest af alt har karakter af pligtopfyldende referat - der endda mister yderligere styrke, fordi Martinov sammenfletter dem med sine egne fortolkninger eller parafraser: "Fortælleren har kun sin næste at håbe på: sig du gider dele denne dødssyge søndag med mig/ frem for at vi skulle sidde/ og kukkelure hver for sig".

Og hvorfor ikke få sat manden ind i en rigere vifte af sammenhænge? Vi bliver hængende ved hans (og bandets) inspirationer fra rock'n'roll, Beatles, Dylan og senere lidt Miles Davis.

Med abdiceret ego

Det er også evident, at C. V. har masser at tilbyde vores tid, at der er stærke politiske og samfundsmæssige paralleller mellem 70'erne og 80'erne og vort nu, som gør hans tekster overrumplende relevante. Men det snakkes der stort set heller ikke om.

Men jeg blev altså hængende bogen igennem. Jeg skulle jo anmelde den, og jeg elsker C. V. Jørgensen. Og Martinov skal da have tak for indsatsen. Tak for at anskueliggøre C. V.'s dygtige navigering uden om en kommunistisk/socialistisk kritisk position, uden at skrue ned for pæren, der gennemlyser folket her i reservatet. Tak for at tage fat i hovedpersonens tryghedsnarkomani og kontrolmani. For ikke at ignorere de knap så sympatiske konsekvenser af C. V.'s intellekt, og for at strejfe - om end forsigtigt - med lommelygten i hans mørke gemmer. Tak for at anskueliggøre udviklingen fra et kompakt kommercielt band med anker kastet i middelklassen til at vugge på de folkekære vover med hittet "Costa Del Sol" og albummet Tidens tern. Og så den egensindige rute ud ad mainstreams kraftigste vande, som han dog aldrig har mistet sin relevans for. Selv fra sit eksil i visdommens murstensvilla uden for nuets hysteri. Med abdiceret ego. Denne kortlægning skal Niels Martinov have tak for. Den er pligtopfyldende, men den er bare ikke god nok. For lidt indsigt, såvel som udsyn. Og det er en skam. Indholdsmæssigt overfokuserer han især i anden halvdel på pladeindspilningerne og deres gruppedynamikker. Og stilistisk er det blevet for meget af en sludder for en sladder. Og intet kunne være fjernere fra bogens hovedperson.

Niels Martinov: C.V. Jørgensen - En biografi om den danske rock-poet. People's Press. 256 sider. Illustreret. Udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her