Læsetid: 3 min.

NATO-chef kræver øget indsats i Afghanistan

NATO's generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer presser Vesten for fuld økonomisk opbakning til Afghanistan. Samtidig breder den militante opstand sig til flere provinser med flere dødelige angreb mandag
25. juli 2006

Topfolk i NATO med generalsekretær Japp de Hoop Scheffer i spidsen udtrykker frygt for, at organisationer som EU, FN og G8 er ved at glemme Afghanistan på grund af de eskalerende konflikter i Mellemøsten, Irak og det forværrede forhold til Iran og Nordkorea.

"Jeg tvivler på, at indsatsen og forpligtelsen vil være lige så stærk og langvarig, som vi aftalte i forbindelse med indgåelsen af Afghanistan-aftalen i London i starten af året," siger Japp de Hopp Scheffer til det franske nyhedsbureau AFP.

Han er blandt andet bange for, at NATO-medlemslandene tror, det er nok at bidrage med tropper til det forstærkede kontingent, der nu udgør godt 16.000 mand.

"Hvis man sender sine soldater i skudlinjen i Afghanistan, hvorfor er det så ikke naturligt, at man automatisk følger op med fuld deltagelse i denne nations genopbygning? Jeg siger ikke, at EU og FN løber skrigende væk, men man er nødt til at indse, at genopbygningen ikke kan løses via militærindsatsen," siger Japp de Hoff Scheffer.

I NATO's missionbeskrivelse indebærer en succes, at Afghanistans centralregering har 'fuld autoritet', at hæren og politimyndighederne er effektive, at der skabes job, og at økonomien er i vækst.

Men efter snart fem år er der skabt en følelse af håbløshed blandt afghanerne, fordi sikkerhedssituationen konstant forværres, og den økonomiske udvikling er sat i stå.

Konflikten spredes

Antallet og voldsomheden af træfninger mellem især Taleban og amerikansk ledede styrker er taget markant til i Helmand-regionen, hvor danske soldater i stigende grad involveres. Dette sker som led i den såkaldte Operation Mountain Thrust, hvor britiske og canadiske styrker nu indgår sammen med amerikanerne og afghanske enheder.

I takt med at disse styrker trænger dybere og dybere ind i Helmand og spredes geografisk, er Taleban blevet trængt, men har samtidig fået langt flere militære mål at ramme.

Dette har medført, at den seneste måned har været den hidtil blodigste siden invasionen i 2001, efter et første halvår der allerede havde set en konstant forværret sikkerhedssituation.

Det er samtidig blevet tydeligt, at konflikten spreder sig. Således rapporterer nyhedsbureauet AP mandag om direkte angreb mod afghanske mål eller vestlige styrker i fire provinser udover de stadige træfninger i Helmand og Kandahar, der søndag blandt andet sårede tre danske soldater og i de seneste uger har krævet stadig flere allierede ofre, samtidig med at flere hundrede Talebanere har mistet livet.

Godt 400 Taleban militsfolk bevæbnede med maskingeværer og granatkastere angreb en politistation i Bakwa beliggende i den sydvestlige Farah provins. Tre betjente blev dræbt, syv såret og et endnu ukendt antal oprørere mistede livet.

I den vestlige Ghor provins dræbte bevæbnede mænd med adskillige maskingeværsalver en afghansk læge og hans chauffør på en landevej. Lægen arbejdede for NGO'en World Vision og havde afleveret medicin til den lille landsby Charsada. I Khost provinsen i det østlige Afghanistan sprængte en mand, der netop havde passeret grænsen fra Pakistan, to granater ved en politikontrol. Gerningsmanden kastede den første granat efter politibetjentene på stedet, men ramte ikke. Den anden granat detonerede han som selvmordsbombe, og dræbte desuden én civil og sårede yderligere tre.

Andetsteds i Khost kastede mænd, der formodes at være tilknyttet Taliban, en bombe gennem vinduet til et landsbypostkontor. Postmandens tre små døtre blev dræbt.

Målet er destabilitet

Udover Taleban-bevægelsens erklærede 'løfte' om at angribe alle, der støtter op om centralregeringen i Kabul, er det ikke blot Taleban og vestlige styrker, der er militante aktører i det stadigt mere ustabile Afghanistan.

Kriminelle grupper som smuglernetværk og den allestedsværværende narkotikaindustri har sammen med rivaliserende klaner i landsbysamfundene deres egne rationaler for at søge konflikt, og de rudimentære afghanske politi-enheder har, udover at være hårdt ramt af korruption, meget få muligheder for at sikre civilbefolkningen. Den britiske general David Richards beskrev til avisen The Times udfordringen, som flere militærmagter har måttet sande i Afghanistan, klart:

"Mod en guerilla modstander er etablering af stabilitet afgørende. I et scenario med vedvarende destabilitet har en traditionel hær allerede tabt."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu