Læsetid: 2 min.

I nattens hede

Lawrence Kasdan hylder noir-genren i debutfilmen 'Body Heat', der i år fylder 25 og lige er udkommet på dvd i en specialudgave
15. december 2006

Efter at have skrevet manuskript til Indiana Jones og Star Wars instruktørdebuterede Lawrence Kasdan i 1981 med en stilsikker og velformet hyldest til den klassiske film noir. Body Heat, der i år altså kan fejre sit 25 års jubilæum, var lidt af en bedrift for den da 32-årige instruktør - siden har han lavet Gensyn med vennerne, Silverado, Turist ved et tilfælde og Grand Canyon - der i et nyt interview på dvd'en fortæller om, hvordan George Lucas var med til at sikre, at filmen overhovedet blev til noget, og at han - Kasdan - bevidst forsøgte at stilisere dialogen præcis som i de gamle noir-film, han var inspireret af.

Det er også en fryd at se - og høre - hvordan den sexede rigmandskone, Matty Walker (en dampende hed Kathleen Turner), vikler den liderlige advokat Ned Racine (William Hurt) om stort set alle dele af sin krop som led i en sindrig plan for at skaffe sig af med sin ubehagelige mand (Richard Crenna). Turners forførende dybe og hæse stemme minder lidt om Lauren Bacalls, og hun er skiftevis sårbar og stærk - og hele tiden manipulerende - i sit samvær med Hurt, der først til allersidst gennemskuer, hvad der egentlig er sket.

Moderne klassiker

Hun kom fra teatret, han fra et par mindre film, da Kasdan castede dem, og Body Heat blev begge skuespilleres store gennembrud, ligesom filmen også har et par andre, kommende stjerner på rollelisten, nemlig Ted Danson og Mickey Rourke.

John Barry har skrevet det suggestive score, og det står godt til fotografen, Richard H. Klines, sensuelle billeder og den stemning af sex og hede, som Kasdan formår at skabe filmen igennem- den skal forestille at foregå i Florida midt under en hedebølge. I en af de featurettes om tilblivelsen af Body Heat, som findes på dvd'en, fortæller instruktøren, at det var faktisk var meget koldt under optagelserne, og at skuespillerne hele tiden - ud over at være letpåklædte - skulle sprøjtes med vand, så det så ud, som om de svedte.

Body Heat er en moderne klassiker, der både peger fremad mod den bølge af neo-noirs, som kom med de ironiske 90'ere, og tilbage mod de gamle klassikere med blandt andre Humphrey Bogart, Lauren Bacall, Edward G. Robinson, Barbara Stanwyck og Fred MacMurray i hovedrollerne.

* Body Heat. Instruktion og manuskript: Lawrence Kasdan. Region 2. Warner Home Video

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her