Læsetid: 3 min.

Nederlag til terrorlov

Den britiske premierminister Tony Blair tabte i går en afstemning om en ny kontroversiel terrorlov. Regeringen ville udvide antallet af dage, en terrormistænkt kan sidde fængslet uden anklage, til 90 dage. Rebellerne i regeringspartiet Labour samt den borgerligt-liberale opposition stemte ham ned
10. november 2005

Uenighed om nye terrorlove førte i går aftes til at Tony Blair og hans flertalsregering for første gang nogensinde tabte en afstemning i det britiske Underhus med 322 mod 291 stemmer, selvom regeringen havde valgt at kalde finansminister Gordon Brown hjem fra en rejse til Israel for at stemme.

Regeringens ønske om at forlænge den tid, som en terrormistænkt kan sidde i fængsel uden anklage, rettergang eller dom, fra 14 til 90 dage, blev stemt ned.

Blairs forslag var ellers blevet bakket op fra mange fronter. De øverste politifolk i Storbritannien understregede, at vore dages sofistikerede terrorister gør det nødvendigt for politiet med mere tid til deres undersøgelser og kom med dystre advarsler om, at der er nye terrorangreb på vej mod landet.

Premierministeren havde også opbakning for fuld skrue fra den højrepopulistiske boulevardpresse, der udgøres af landets største aviser.

Den Rupert Murdoch-ejede The Sun bragte således i går på sin forside to uflatterende fotos af David Davis og David Cameron - de to kandidater til at overtage formandsposten for De Konservative - under overskriften: "Dum og dummere". De to politikere var begge modstandere af den nu faldne lov.

Samtidig mobiliserede avisen via en til lejligheden opsat telefonisk hotline ikke mindre end 100.000 læsere, som alle ringede ind med støtte til "Blairs forlangende om 90 dages undersøgelsestid af formodede terrorister," som avisen formulerede det.

Frihedsrettigheder

Men lige lidt hjalp det. Bekymringerne over indskrænkningerne i demokratiet og borgernes frihedsrettigheder, helt konkret ændringen af den britiske Habeas Corpus lov fra 1679, som beskytter borgerne mod at blive vilkårligt fængslet uden anklage, rettergang og dom, var større end angsten for nye terrorangreb og mere tungtvejende end politiets appeller om, at de i takt med at terroristerne bliver mere og mere teknologisk dygtige, simpelthen har brug for mere tid til at gennemgå bl.a. tusindvis af PC-filer og overvågningsfiler fra CCTV-kameraer.

De britiske medier var før afstemningen frontalt uenige om, hvorvidt de nye beføjelser var nødvendige eller ej. I det liberale dagblad, Independent, blev loven kaldt for "farlig, drakonisk, uliberal og unødvendig".

De indrømmelser, som regeringen forlods havde indvilget i at give i form af yderligere juridisk granskning samt en automatisk udløbstid, hvis ikke parlamentet vedtog loven igen i en ny afstemning om et år, kaldte avisen for "fornærmende latterlige, når man tager i betragtning, at denne nye lov underminerer retten til ikke at blive holdt tilfældigt indespærret - en af de vore mest fundamentale frihedsrettigheder".

Det samme mente den konservative og liberale opposition, som talte om nødvendigheden af at beskytte borgernes mest basale frihedsrettigheder over for statsmagten.

Politistat og principper

Under en særdeles ophedet debat i Underhuset i går forsvarede Blair sig mod anklagerne: "Vi lever ikke i en politistat, men vi bliver nødt til at indse, at vi lever i et land, hvorimod der er rettet en reel og alvorlig trussel fra terrorister," sagde han. Under debatten sagde regeringens nummer to, Gordon Brown, at han var "chokeret og overrasket" over De Konservatives kortsigtede opportunisme."

David Davis, den konservative skyggeindenrigsminister, afviste beskyldningerne som "latterlige".

"Hvad vi er bekymrede over, er de højeste principper. At hundredetusinder, hvis ikke millioner, af mennesker er døde i kampen for at forsvare det princip, at man er uskyldig, indtil man er dømt; retten til at ikke at blive indespærret uden rettergang."

Underhuset valgte i stedet at bakke op om et forslag stillet af oppositionen om at forlænge detentionstiden til 28 dage.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her