Læsetid: 3 min.

Nej til løgn i Rusland

Den russiske opposition demonstrerer imod regimets overgreb på ytringsfriheden, men tilslutningen er minimal
21. maj 2007

MOSKVA - Der er måske 500 svedige russere, gamle og unge, som trasker af sted i bagende hede fra det gamle sovjetiske propagandistiske udstillingsvindue VDNKh til den ligeledes gamle sovjetiske propagandacentral TV-centret og TV-tårnet Ostankino i Moskva. Demonstrationen, som er blevet tilladt af myndighederne, er organiseret af det socialliberale parti Jabloko (æblet, red.). De kendte tv-ansigter glimrer ved deres fravær. Det samme gælder i øvrigt tusindvis af ukendte eller mindre kendte journalister. De er her ikke. Løsenet er: "Nej til censur, nej til TV-kanalernes løgn, nej til propaganda i medierne".

Ved TV-byen stopper de op, og en række oppositionspolitikere holder brandtaler imod Putin-styrets overgreb mod medierne. Og de 4-500 politifolk, der følger demonstrationen, går heller ikke ram forbi.

"I er styrets håndlangere og dermed med til at lyve overfor befolkningen", råber en af talerne.

"I er dermed lige så skyldige som redaktørerne og journalisterne der inde i tv-byen, som lyver, propaganderer, fordrejer sandheden, og fornægter alle oppositionelle adgang til at kontakte befolkningen".

"Det vil vi aldrig glemme og både I og journalisterne kommer en dag til at stå til ansvar for forræderiet overfor befolkningen!"

Træt Javlinskij

Mest spænding er der i forbindelse med hovedtaleren, Jablokos formand, tidligere Dumamedlem og flere gange præsidentkandidat, Grigorij Javlinskij, som i mange år har været en af oppositionens absolutte ledere og vestlige journalisters absolutte og engelsktalende yndling. Han ligner en skygge af sig selv, da han med solen lige i ansigtet, lirer sin tale af.

"Ytringsfriheden er til for vores samvittigheds skyld, folk har ret til sandheden, vi vil vide, hvorfor Anna Politkovskaja blev dræbt, vi vil vide, hvorfor andre journalister er blevet dræbt, vi vil vide, hvornår der bliver rejst et mindesmærke til de hundrede af journalister, der er blevet dræbt i sandhedens tjeneste," råber en tydeligt træt Javlinskij. "Vi er her, fordi vi ikke er ligeglade med vores lands skæbne, vi kræver ytringsfrihed, fordi befolkningen og vi selv har ret til sandheden, vi vil vide, hvad der foregår i hæren, i regeringen, hvorfor er vi så korrupte, hvorfor er vi uvenner med alle vore naboer? vi vil vide, hvem der styrer landet. Det ved vi ikke nu. Ytringsfriheden er nødvendig for at forklare folk, hvad der foregår," fortsætter han.

Efter talen siger han til Information, at han på trods af censur og kontrol med medierne er sikker på, at det nuværende regime snart vælter. Også på trods af, at oppositionen er dybt splittet.

På Informations spørgsmål om, hvorfor det kun er partiet Jabloko, der arrangerer demonstrationen og ikke en forenet opposition, siger han:

"Vi er sammen med dem, som vi anser for demokrater og ikke dem, som bevidst eller ubevidst eller skjult støtter det nuværende regime. Og vi vinder i sidste ende, for sandheden kommer altid frem på den ene eller anden måde, og befolkningen vil reagere på den".

Fjernt fra vestlig standard

En anden af talerne, formanden for Fonden for Glasnost (åbenhed, -red.) Aleksej Simonov, siger til Information, at Rusland i en gennemsnitligt målestok på verdensplan langt fra nærmer sig standard med hensyn til demokrati, menneskerettigheder og ytringsfrihed.

"Jeg er ikke enig i, at det var nødvendigt med disse stramninger efter reform-årenes anarki under Jeltsin. Hvad skal vi med censur? Hvorfor skal vi ikke have folkevalgte lokalledere, men centralt udnævnte, hvorfor skal alt afhænge af en enkelt person i Kreml? Det giver mening," siger Simonov, som selv i 20 år har arbejdet på tv inde i Ostankino-bygningen og ved, hvad censur betyder.

Både Simonov og Javlinskij indrømmer, at 500 menneskers demonstration i Moskva ikke flytter noget, men de er samtidig enige om, at tiden er med dem og at sandheden igen vil bane sig vej gennem de russiske medier til menigmand, som de i øvrigt også er overbeviste om sagtens kan skelne mellem sandhed og propaganda.

Demonstrationen ved Ostankino kommer lige efter, at fem ledende medlemmer af et landsdækkende nyhedsbureau netop har sagt op i protest mod regeringens krav om styring af programmerne og styrets krav om, at det russiske journalistforbund forlader sine lokaler i udenrigsministeriets bygning for at give plads til den nye verdensomspændende tv-station Russia Today, hvis fornemmeste opgave er at efterligne CNN og give et positivt indtryk til omverdenen af Rusland.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her