Læsetid: 1 min.

Nervekrig under tyske regeringssonderinger

30. september 2005

Berlin – De kristelige demokrater i CDU mente i går at se de første tegn på, at den socialdemokratiske forbundskansler, Gerhard Schröder, overvejer at kaste håndklædet i ringen i den fastkørte strid om, hvem der skal være Tysklands næste regeringschef.
En regeringstalsmand afviste dog forlydender om, at Schröder mandag vil bøje sig og overlade regeringsforhandlingerne til CDU-formanden Angela Merkel, som det rene sludder og vrøvl.
»Det rygte holder ikke. Vores krav om, at vi vil regere med Gerhard Schröder som kansler, gælder fortsat,« sagde også den socialdemokratiske partiformand, Franz Müntefering, der skal være på tale som vicekansler i tilfælde af, at både Merkel og Schröder trækker sig.
Selv afviste SPD-formanden alle spekulationer:
»Jeg kan ikke forhindre, at nogen sidder i en sandkasse og leger med skitser,« sagde han til tv-stationen RTL.
Rygtebørsen kørte i går for fulde omdrejninger i det politiske Berlin, efter at de to store partier onsdag havde holdt deres andet sonderingsmøde oven på forbundsdagsvalget den 18. september, hvor hverken den rød-grønne forbundsregering eller den konservativt-liberale opposition opnåede et flertal.
CDU vil først indlede regeringsforhandlinger, når SPD har accepteret, at Merkel bliver kansler, fordi CDU og søsterpartiet CSU har tre mandater mere end socialdemokraterne i den nyvalgte Forbundsdag. Omvendt holder SPD officielt fast i at nægte at deltage i en regering, som Merkel står i spidsen for.
Både Merkel og Schröder havde onsdag aften udtrykt optimisme om, at et stabilt regeringssamarbejde mellem deres partier vil komme på plads. Begge lejre betegnede sonderingsmødet som konstruktivt, og de aftalte at mødes igen på næste onsdag.
Men efter de indholdsmæssige tilnærmelser på områder som budgetpolitikken fortsatte den psykologiske krigsførelse i går. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her