Læsetid: 2 min.

Next stop

Læg hertil at mange mænd er blevet forført af parfume, hvilket har ført til et ikke nærmere definerbart antal ulykker. Visse kvinder burde derfor 'banderoleres' med et advarselsskilt, før de går i byen.
13. juli 2006

EFTER RYGNING er turen nu kommet til parfume. De radikale har meldt ud, at de vil have de aromatiske stoffer forbudt i de offentlige rum. Elsebeth Gerner Nielsen siger til metroXpress: "Det er vores fælles ansvar, at luften er frisk. Det offentlige bør sikre, at alle kan færdes i det offentlige rum uden at blive syge."

Parfume kan nemlig være allergifremkaldende, og derfor er der ingen god grund til, at farlige partikler svæver frit rundt i luften, ligesom der ikke er god forklaring på de aromatiske stoffers tilstedeværelse i det vaskevand, som nogle skal have hænderne ned i, når de gør rent.

Dermed er hun på linje med den nye formand for Forbrugerrådet, Camilla Hersom, der vil have parfumen ud af legetøj og med Greenpeace, som har påvist, at parfume kan medføre forfærdelige skader - samt med imam Raed Hleihel, der i en fredagsbøn har advaret mod kvinders brug af stærke parfumer i det offentlige rum (omend af andre årsager).

Enhedslistens Per Clausen kalder rapporten fra Greenpeace for "rystende læsning," og især David Beckhams parfume Instinct skal være hamper.

FORELØBIG DREJER den radikale udmelding sig om de offentlige kontorer og bygninger, ligesom den indtil videre kun handler om parfume i sæbe og andre rengøringsmidler, men hvorfor standse der? Hvis kontakt med luftparfume virkelig er high risk, bør man gå frem med samme grundighed som den, der har fået rygning til at være en røgskygge af sig selv - og af fordums storhed.

Det betyder, at de små, velduftende sager fra Versace, Calvin Klein, Givenchy, Paco Rabanne og Elizabeth Arden fremover bør forsynes med mærkater som 'Parfume er yderst skadelig for dig og dine omgivelser', 'Parfume kan medføre barnløshed', 'Parfume kan give dårlig sædkvalitet', osv.

Det betyder også, at parfume bør være bandlyst på restauranter, i butikker og i stormagasiner. Specielt de ansatte i parfumeafdelingerne er udsat for arbejdsskader.

AT FREMSTILLING af parfume også er en gammel kultur, må man vende den anden hånd til og se igennem fingre med. Specielt læsere af Patrick Süskinds roman Parfumen, vil nok begræde tabet, ligesom 'næserne' i Frankrig vil blive arbejdsløse. (Næser er betegnelsen for de specialister, der har udviklet en forfinet sans for dufte.)

Eller skal vi stoppe ved rengøringsmidlerne, før samfundet bliver så sterilt og desinficeret, at det også bliver kedeligt? Ellers står mange produkter til at blive overplastret med mærkater, så de vil minde om en cykelrytter i udbrud. For som Jacob Haugaard engang sagde med henblik på fedtindholdet i pålæg: Hvornår får vi ikke en mærkat, der siger, at "Leverpostej kan dræbe"? Et helt rimeligt spørgsmål, hvis ellers der skal være konsekvens.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her