Læsetid: 3 min.

Nissen flytter med

13. september 2000

I GÅR OFFENTLIGGJORDE Danmarks Radio resultatet af arkitektkonkurrencen om et nyt mediehus i Ørestaden. Det var et skuffende forudsigeligt arrangement. Vinderen blev Vilhelm Lauritzens tegnestue A/S, den tegnestue der også har bygget Radiohuset i Røsenørns Allé og TV-byen i Gyngemosen. Og der var absolut intet at udsætte på tegne-stuens forslag. Det var smukt og enkelt, med bæredygtige glasfacader og en overbevisende funktionel struktur. Alt ved forslaget var gennemsyret af god smag og dansk tradition.
Det nye mediehus bliver en stor regulær bygning, med en næsten kvadratisk grundplan der gennemskæres af en kanal. Mod syd danner bygningen plads sammen med Rigsarkivet, her finder man koncertsalen og andre offentligt tilgængelige funktioner omkring et højt foyerrum. Inde i bygningen, på første sals niveau, vil der komme et stort glasoverdækket rum, der er rygraden i den nye bygnings struktur. Ud fra dette rum vil alle funktioner stråle på en lettilgængelig og gennemskuelig måde.

TIL PRÆSENTATIONEN fortalte først DR’s bestyrelsesformand Finn Aaberg, så DR-chef Christian Nissen, og tilsidst den vindende arkitekt, at forslaget var som en levende by, og at pladsen foran ville myldre med mennesker, der oplevede kulturelle begivenheder. Det blev imidlertid ikke mere sandt ved at blive gentaget. Man kan sagtens regne ud, hvordan det bliver i virkeligheden. Kedeligt.
Det vindende forslag beskriver en bygning, der
både ligner og fungerer som en effektiv maskine.
På pladsen foran mødes metrostationen, Rigsarkivet og Mediehuset med Amagers vidtstrakte slette. Og vestenvinden. Man ser for sig, hvordan det vil myldre. Det er lige dér, vi vil tage hen fra hele Danmark for at se fodbold og nyde fællesskabet. Og hvor festklædte koncertgængere vil sidde på café og se solen gå ned over højbanen. Eller hvad?

HVORDAN KUNNE det også blive anderledes?
I Ørestaden på Amager, mellem Universitetet og Rigsarkivet, har man fundet en grund, der gennemskæres af metroen og en kanal. Her vil man placere danmarkshistoriens største enkeltbygning, en meget stor statsinstitution med en uforudsigelig fremtid. Og en koncertsal. Kunne man overhovedet i sin vildeste fantasi forestille sig, at det kunne blive andet end en stor anonym kasse i glas og beton, tegnet af en stor anonym tegnestue?
Der var nogen, der kunne. Man kan ikke ændre på programmet eller på stedet, men blandt de indsendte forslag var der alligevel flere, der viste andre veje. Henning Larsens tegnestue fik andenpræmie for et forslag, hvor de forskellige redaktioner svævede højt over jorden i en kæmpe vinge. Det engelske arkitektfirma Ian Ritchie Architects lader metroen køre lige gennem bygningen, i koncertsalens foyer, så man kan tage toget lige til døren.
Og det franske firma, Dominique Perrault architecte, foreslår en dynamisk voksende bygnings struktur, der ikke ligner noget andet, man har set. Men de folk er jo helt galt afmarcheret. Det er »arrogant«, som dommerkomiteen skriver om Perraults forslag.

DET ER SLET IKKE meningen, at det nye mediehus skal signalere visioner, nytænkning og bevægelse. Der er overhovedet ingen blandt dommerkomiteens tolv medlemmer, der har ønsket fornyelse, fremtidsperspektiver eller foranderlighed.
Danmarks Radio skal selvfølgelig signalere stabilitet, national identitet, sikkerhed, ro og god smag. Der skulle nødig ske noget. I en tid, hvor alle medier afventer en total fornyelse som følge af IT-revolutionen, og hvor alle institutioner presses af et samfund, hvor det nationale, det afgrænsede og statiske er utilstrækkeligt... der gælder det for Danmarks Radio om at bygge sig en tryg og sikker borg at forskanse sig i! Det gælder om at skaffe sig ét hus med én dør, så der ikke pludselig er nogen, der begynder at skille sig ud, følge med tiden, åbne sig mod omverdenen eller bare se ud på den. Symbolikken er håndgribelig: Alle kontorer i det vindende forslag vender indad mod bygningen selv. Det gælder slet ikke om at få inspiration til en uforudsigelig fremtid, men om at sikre institutionen mod opløsning.

SÅ VI KAN ALLE sammen ønske os selv tillykke med vores nye multi-mediehus. Vi har fået en sikker investering i Ørestaden. Og en klar markering af den nationale selvtilfredshed. Der vil ikke komme mere nyt og ubehageligt udenlandsk på Amager, og der vil i hvert fald ikke komme ekspressive og underlige former på Danmarks Radio, som det vil ske med Rigsarkivet, til manges forargelse. Der vil ikke være noget, der er skævt eller højtragende, eller som fungerer mindre end optimalt. Heldigvis er alt på det jævne, som det skal være.

mam

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her