Læsetid: 2 min.

Nobelprismodtager skifter stald

Orhan Pamuk, der for to uger siden modtog Nobelprisen i litteratur, er hidtil udkommet på Lindhardt og Ringhof. Nu ser det ud til, at rivalen, Gyldendal, har vundet slaget om den nobelvindende forfatter
28. oktober 2006

Den 12. oktober vandt den tyrkiske forfatter Orhan Pamuk Nobelprisen i litteratur. Det forlag, der hidtil har udgivet ham på dansk, er Lindhardt og Ringhof. Den tid synes nu at være forbi, da Gyldendal har budt på flere titler af Pamuk.

Alle de bøger, der er udgivet af Orhan Pamuk i Danmark er udkommet på forlaget Lindhardt og Ringhof, heriblandt Pamuks internationale gennembrud Mit navn er Rød og Sne, der er den seneste i rækken, netop udkommet i 2006. Pamuks nyeste bog Istanbul udkommer da også her på dansk i foråret 2007.

Hans Henrik Scwab, litterær direktør på Lindhardt og Ringhof siger:

"Vi har underskrevet en kontrakt med Pamuks agent om rettighederne til Istanbul. Oversættelsen er i gang, og oversætteren er godkendt."

Han påpeger, at det ikke er til at vide, hvad der herefter sker, da forhandlinger om rettigheder ofte sker pr. titel. Men samtidig siger han:

"Markedet bliver hårdere og hårdere, og der er selvfølgelig flere om budet. Men der er en uskreven regel om, at man ikke byder på hinandens forfattere. Men det er jo ikke alle, der overholder det."

Tilsyneladende bliver Istanbul da også den sidste af nobelvindende Pamuks bøger, der udkommer på Lindhardt og Ringhof.

Flerårigt forarbejde

Nobelpris eller ej, så har Gyldendal nemlig budt på titler af Pamuk. Det gjorde de, inden Nobelprisen blev uddelt, og man regner med at udgive bøgerne efterfølgende. Allerede for to år siden og igen sidste år henvendte Pamuks litterære agent fra The Wylie Agency i London sig under Frankfurt Bogmessen til forlaget for at forhøre sig om salg af rettigheder til Pamuks bøger.

Merete Borre, redaktør på Gyldendal siger:

"Vi har hele tiden forholdt os afventende, men i år ved messen var det helt konkrete titler, der blev tilbudt, så derfor bød vi på dem."

Nu ser det altså ud til, at kontrakten snart er i hus, og det må formodes, at Pamuks fremtidige forlægger i Danmark er Gyldendal. Dog har Lindhardt og Ringhof rettighederne til Sne to år endnu, fortæller litterær direktør Hans Henrik Schwab.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Pamuks agent Christopher Oram.

Efter det blev offentliggjort, at Pamuk modtog Nobelprisen, er salget af hans bøger steget voldsomt. I Tyrkiet oplyser forlaget, at der er solgt 42.000 titler, og at man er ved at trykke flere bøger. En nobelpris er guld værd, og en nobelprisvindende forfatter i sin stald ligeså.

Forlægger Arild Batzer fra forlaget Batzer og co., der blandt andet har udgivet nobelprismodtager fra 2002, Imre Kertész, siger om betydningen af, at et forlag udgiver en nobelprisvinder:

"For et lille forlag betyder det eventyrligt meget, men også for et større forlag har det stor betydning. Som for vores forlag kan det betyde en enorm kommerciel succes," siger han.

Marketingschef i Lindhardt og Ringhof, Michael Bach Marklund oplyser, at der ikke af konkurrencemæssige årsager kan sættes tal på, men at salget af Pamuk klart har fået et stort ryk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her