Læsetid: 3 min.

Nødhjælp til Pat Robertson - og måske New Orleans

Tv-prædikanten Pat Robertsons Operation Velsignelse stod indtil for nylig øverst på de føderale myndigheders nødhjælpswebsite for New Orleans
10. september 2005

Uanset om man spadserer langs 5th Avenue på Manhattan eller tager til U.S. Open i Flushing Meadows, er det komplet umuligt at undgå Røde Kors, som er ude med raslebøssen for at samle ind til orkanen Katrinas ofre i Louisiana og Mississippi.

"Hjælp folk i New Orleans, du får det bedre resten af dagen, og det skal du ikke betale skat af," hylede en ivrig indsamler foran Arthur Ashe Stadium tidligere på ugen, mens han viftede de forbipasserende om ørene med et lille Røde Kors-flag.

Men selv om det selvfølgelig er i en god sags tjeneste, og man ikke kan sige andet end godt om Røde Kors, føles det alligevel underligt at smide den obligatoriske 10-dollarseddel, fordi katastrofen mod syd på mange måder er menneskeskabt - et resultat af dybe besparelser på forbedringer af New Orleans' digesystem og på myndighedernes katastrofeberedskab.

Trods års advarsler om New Orleans' akutte behov for at reparere og udvide digerne fjernede Bush-regeringen i den samme periode 44 procent af bevillingerne til Hærens Ingeniørkorps, som skulle have løst opgaven. Som chef for det føderale katastrofeberedskab hyrede Bush en mand med nær nul erfaring, Michael Brown, og som har særdeles vanskeligt ved at dokumentere den smule erfaring, han har, hvis man skal tro Time Magazine.

Så orkanen Katrina kunne dræbe så mange fattige sorte, fordi ingen hidtil havde prioriteret deres overlevelse. Skattelettelser til de superrige og en lille krig var vigtigere end kystsikring af en by, der ligger under havniveau.

Derfor ligner New Orleans et semi-Atlantis. Regeringen soldede milliarder af dollar væk til venner og bekendte og krig i forgårs, og derfor vil Røde Kors have mine 10 dollar i dag.

Som om det ikke var galt nok, kom det i denne uge frem, at på det føderale katastrofeberedskabs hjemmeside, fema.gov, havde den ultra-konservative tv-prædikant Pat Robertsons private velgørenhedsorganisation, Operation Velsignelse, opnået samme position blandt værdige modtagere af bidrag til Katrinas ofre, som Røde Kors og andre velrenommerede nødhjælpsorganisationer.

Operation Velsignelse var indtil søndag i sidste uge nummer to på listen, lige efter Røde Kors - den liste, som blev sendt til samtlige stater i USA med opfordring til at bidrage.

Organisationen har et budget på 190 mio. dollar og er en central del af Robertsons religiøse imperium, der også tæller et universitet, tv-stationen Christian Broadcasting og tv-showet The 700 Club (hvorfra han for nylig opfordrede USA's regering til at myrde Venezuelas præsident Chavez).

Pat Robertson selv er formand for bestyrelsen, hans kone er vicepræsident, og hans søn er medlem af bestyrelsen.

Men er Operation Velsignelse nu også helt så tilregnelig og pålidelig som eksempelvis Røde Kors?

Under folkedrabet i Rwanda i 1994 brugte Rovertson sit tv-show til at samle ind angiveligt til at flyve humanitære forsyninger til det daværende Zaire (nu, DR Congo) og flygtningene fra Rwanda. Men flyene som blev indkøbt til formålet kom pa afveje.

En undersøgelse fra statsadvokaten for Virginia, hvor Robertson har hovedkvarter, konkluderede i 1999, at flyene hovedsaglig blev brugt til at flyve med mineudstyr for firmaet African Development Corporation.

Pat Robertson var firmaets direktør og eneejer - og hans gamle ven Mobuto Sese Seko havde solgt ham minekoncessionerne.

Da bøsser i Florida i 1998 afholdt en årlig festival sagde Robertson, at de festede "lige der hvor et par alvorlige orkaner nok ville komme forbi", og bøsserne skulle være forsigtige med at svinge med flaget "lige op i synet på Gud - det vil smadre nationen og tiltrække terrister og meteoere."

Statsadvokaten konkluderede også, at Robertson havde brugt sit tv-program til at samle ind og med vilje vildlede seerne om, hvad pengene ville blive brugt til.

Først i søndags, efter råb og skrig fra folk, der kender Robertson, besluttede FEMA at fjerne Operation Velsignelse fra sin prominente position på listen over 50 nødhjælpsorganisationer.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu